Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Praclíky s mandľami, koreškovo pečivo, pieporníky, vanilkové pruhy

Skúste si pripraviť koláčiky podľa starodávnych receptov.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: stock adobe)

V starých, vyše storočných kuchárskych knihách možno nájsť recepty, ktoré sa dajú pohodlne pripraviť aj dnes a sľubujú maškrtníkom skvelý gurmánsky zážitok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Koreškovo pečivo

Zamiesi sa cesto zo 6 žĺtkov, 14 deka masla, 56 deka múky. Z toho urobí sa 25 guliek a nechať stáť zakryté niekoľko hodín. Potom každá guľka sa rozvaľká, plní a na spôsob malých batôžkov zakladá.

Plnienka: 6 žĺtkov, 14 deka mandlí bielených a mletých, 14 deka cukru, zo 3 bielkov sneh. Taštičky pečú sa dosť rýchlo a upečené posýpajú sa cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Mandlové priecničky (preclíky)

16 deka múky, 10 deka masla, 6 deka cukru, 8 deka bielených mletých mandlí rukami na tablici zamiesiť, ešte pridať 2 žĺtky; z cesta robia sa malé priecničky, kladú sa na plech, potierajú sa bielkom, posýpajú hrubo tlčeným cukrom a upečú sa.

Vaníliové pruhy

10 vajíčok sa odváži, tej váhy vziať cukru; koľko váži 5 vajec, toľko múky. Krem toho 14 deka mandlí. Cukor tlčie sa s vanilkou. Najprv ušibe sa sneh z 10 bielkov, potom dajú sa dnu žĺtky, mandle, naostatok múka. Na dlhý plech dá sa čistý papier, cesto sa naň vyleje, posype mandlovými rezančekami a dá sa piecť. Pred samým dopečením poleje a potre sa hustým syrupom alebo inou polevou. Upečené krája sa na kúsky podľa vôle.

Pieporníky (horvatské vianočné pečivo)

Rozmieša sa 20 deka dobrej, bravčovej masti na penu, k nej sa pridá 15 deka tlčeného cukru, 5 žĺtkov, 1 celé vajíčko, trochu čierneho, tlčeného korenia, niečo papriky, hrebíčkovej vône, i pol kila rozpusteného medu. To sa zamiesi s múkou, až je cesto tak tvrdé, ako na rezance. Cesto vyvaľká sa na pol prsta hrubo na lokšu, do ktorej sa vtláča válok alebo módlik na vhodné obrázky povyrezávaný. Podľa vytlačených, štvorhranných vzorkov rozreže sa lokša nožom (alebo kolieskom), potom sa poukladajú na plech a upečú sa pri miernej horúčosti na zlato-žlto. Sú chutné kúsky zvlášť pre pánov k vínu. V nedostatku vyrezávaného váľka môže sa cesto i trelcom vzorkovať, alebo nožom ako pagáčiky krížom-krážom ozdobiť.

SkryťVypnúť reklamu

ZDROJ: www.zlatyfond.sme.sk/Recepty prastarej matere od Terézie Vansovej

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 624
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 127
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 216
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 899
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 721
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 570
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu