V starých, vyše storočných kuchárskych knihách možno nájsť recepty, ktoré sa dajú pohodlne pripraviť aj dnes a sľubujú maškrtníkom skvelý gurmánsky zážitok.
Koreškovo pečivo
Zamiesi sa cesto zo 6 žĺtkov, 14 deka masla, 56 deka múky. Z toho urobí sa 25 guliek a nechať stáť zakryté niekoľko hodín. Potom každá guľka sa rozvaľká, plní a na spôsob malých batôžkov zakladá.
Plnienka: 6 žĺtkov, 14 deka mandlí bielených a mletých, 14 deka cukru, zo 3 bielkov sneh. Taštičky pečú sa dosť rýchlo a upečené posýpajú sa cukrom.
Mandlové priecničky (preclíky)
16 deka múky, 10 deka masla, 6 deka cukru, 8 deka bielených mletých mandlí rukami na tablici zamiesiť, ešte pridať 2 žĺtky; z cesta robia sa malé priecničky, kladú sa na plech, potierajú sa bielkom, posýpajú hrubo tlčeným cukrom a upečú sa.
Vaníliové pruhy
10 vajíčok sa odváži, tej váhy vziať cukru; koľko váži 5 vajec, toľko múky. Krem toho 14 deka mandlí. Cukor tlčie sa s vanilkou. Najprv ušibe sa sneh z 10 bielkov, potom dajú sa dnu žĺtky, mandle, naostatok múka. Na dlhý plech dá sa čistý papier, cesto sa naň vyleje, posype mandlovými rezančekami a dá sa piecť. Pred samým dopečením poleje a potre sa hustým syrupom alebo inou polevou. Upečené krája sa na kúsky podľa vôle.
Pieporníky (horvatské vianočné pečivo)
Rozmieša sa 20 deka dobrej, bravčovej masti na penu, k nej sa pridá 15 deka tlčeného cukru, 5 žĺtkov, 1 celé vajíčko, trochu čierneho, tlčeného korenia, niečo papriky, hrebíčkovej vône, i pol kila rozpusteného medu. To sa zamiesi s múkou, až je cesto tak tvrdé, ako na rezance. Cesto vyvaľká sa na pol prsta hrubo na lokšu, do ktorej sa vtláča válok alebo módlik na vhodné obrázky povyrezávaný. Podľa vytlačených, štvorhranných vzorkov rozreže sa lokša nožom (alebo kolieskom), potom sa poukladajú na plech a upečú sa pri miernej horúčosti na zlato-žlto. Sú chutné kúsky zvlášť pre pánov k vínu. V nedostatku vyrezávaného váľka môže sa cesto i trelcom vzorkovať, alebo nožom ako pagáčiky krížom-krážom ozdobiť.
ZDROJ: www.zlatyfond.sme.sk/Recepty prastarej matere od Terézie Vansovej
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.