Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Mandľové venčeky, cisárske piškóty, žĺtkové placky

Skúste recepty na vianočné pečivo spred sto rokov.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mandľové venčeky

Vezmem hrnček cukru. Obarím sladké mandle, na rezančeky nakrájam tak, aby ich bolo pol hrnčeka. Urobím zo štyroch bielkov pekne tuhý sneh, dám jednu veľkú lyžicu cukru do toho a šľahám ešte sneh tak dlho, až tým cukrom zhustne tak, aby sa mohol krájať.

Potom vezmem ten zvyšný cukor, zmiešam s mandľami a nasypem to do snehu. Tiež pridám pol lyžičky vanilky a zvoľna to miešam. Skôr než robím venčeky potriem si plech voskom a dávam na neho malé hromádky a lyžičkou ich roztiahnem na prostriedku tak, aby bol venček guľatý. Pečiem ich dobleda pri miernom ohni. Sú veľmi dobré, pekné a v suchu vydržia až mesiac.

SkryťVypnúť reklamu

Cisárske piškóty

Ušľahaj tuhý sneh zo štyroch bielkov, primiešaj k tomu zvoľna dva hrnčeky práškového cukru, ostrúhanú kôru z jedného citróna, potom primiešaj štyri žĺtky a dva hrnčeky múky. Miesto citrónu môžeš pridať extrakt vanilky. Keď si všetko dobre premiešala, rob na papier piškóty na prst dlhé. Posyp piškóty cukrovým práškom a v teplej rúre ich rýchlo upeč. Keď začnú žltnúť, zakry ich papierom. Aby boli dobre upečené, musia byť po vrchu bledožlté a zospodu bledohnedé. Keď piškóty sú upečné, potri papier na spodku navlhnutou hubou, po niekoľkých minútach stiahni piškóty z papiera, vlož ich na veľké sitko, postav ich na teplé miesto a nechaj oschnúť.

Žĺtkové placičky

Uvarím šesť vajec poriadne natvrdo, varím ich asi 20 minút a dám vychladnúť do studenej vody. Keby sa zostali chladiť pomaly, vtedy žĺtky veľmi stmavnú, ale pri náhlom ochladení v studenej vode zostanú pekne zlatisto žlté. Medzitým, čo vajcia ochladnú, vymiešaj hrnček masla s hrnčekom cukru, tromi žĺtkami a jedným celým vajcom, pridaj citrónovej kôry a štipku tlčeného muškátového kvetu. Potom vylúpni žĺtky – len žĺtky – z tých vychladnutých vajec a rozotri ich s ostatným, pridaj tri lyžice mlieka a toľko múky, aby sa cesto pekne vaľkalo.

SkryťVypnúť reklamu

Vyvaľkaj ich na steblo hrúbky a vykroj kolieska, ktoré potri žĺtkom, posyp nadrobno nasekanými mandľami a daj do miernej rúry piecť.

ZDROJ: ZLATYFOND.SME.SK

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu