Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom šaláty: Viedenský, zemiakový s avokádom, batatovo-cícerový

Aj pre tých, čo nemajú radi majonézu.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Viedenský zemiakový šalát

Potrebujeme: 1 kg zemiakov varný typ A, 200 ml hovädzieho vývaru, 1 PL plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, slnečnicový olej, 2 červené cibule, cukor a ocot podľa chuti

Postup: Najlepšie je myslieť na prípravu šalátu vopred a uvariť si poctivý hovädzí vývar, nie bujón z kocky. Aj zemiaky si uvaríme v šupke deň vopred. Na druhý deň ich očistíme, nakrájame na kolieska a dáme do misky, kde ich zalejeme vlažným vývarom. Pridáme horčicu, korenie, soľ a asi deci oleja. Miešame jemne, aby sa zemiaky nerozbili, ale pritom poctivo, aby sa nálevom dobre obalili. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a dochutíme octom a cukrom tak, aby sme mali šalát správne sladkokyslý. Potom ho necháme odstáť a ešte podľa potreby dochutíme.

SkryťVypnúť reklamu

Cícerovo-batatový šalát

Potrebujeme: 1 veľký batat so šupkou, 400 g cíceru z konzervy, 1 a 1/2 PL olivového oleja, 4 šálku (š) kelových listov (alebo iná obľúbenú listovú zeleninu)

Na zmes korenín: 1 ČL rasce, 1 ČL sladkej papriky, 1/2 ČL koriandra, 1/2 ČL sušeného cesnaku, 1/4 ČL škorice, 1/2 ČL soli

Na jogurtový dresing: 1/2 š gréckeho jogurtu, 2 PL citrónovej šťavu, 1 PL olivového oleja, 1/2 PL bieleho vínneho octu, 1/2 PL dijonskej horčice, 1 ČL medu, 1 strúčik cesnaku, 2 PL čerstvej petržlenovej vňate, 1/2 ČL soli, mleté čierne korenie

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Batat nakrájame na menšie kocky a cesnak posekáme najemno. V malej miske zmiešame všetky koreniny na zmes. Do stredu plechu vyloženého papierom na pečenie poukladáme batatové kocky, pokvapkáme ich olivovým olejom a ochutíme asi 3 lyžičkami koreninovej zmesi. Zemiaky premiešame, aby sa rovnomerne obalili a dáme upiecť do rúry asi na 20 minút. Medzitým si spolu zmiešame všetky suroviny na dresing.

SkryťVypnúť reklamu

Po upečení poposúvame bataty bokom, aby sme urobili miesto na cícer, ktorý podobne pokvapkáme olejom a dochutíme zvyšnou koreninovou zmesou. Plech vrátime do rúry a necháme piecť ešte 10 minút.

Do šalátovej misky natrháme kelové listy na menšie kúsky, pokvapkáme polovicou dressingu a dobre premiešame. Pripojíme aj bataty s cícerom a polejeme zvyškom dresingu.

Poznámka: Miesto batatov je možné použiť aj tekvicu. Podľa chuti môžeme pridať aj plátky mandlí či sušené brusnice.

Zemiakový šalát s avokádovým dresingom

Potrebujeme: 4 plátky slaniny, 2 olúpané avokáda, 1/4 šálky (š) nasekaného čerstvého koriandra, 2 PL olivového oleja, 2 PL limetkovej šťavy, soľ a mleté čierne korenie

Na zemiaky: 1 kg zemiakov, 2 PL olivového oleja, 5 najemno nakrájaných strúčikov cesnaku, 1 ČL sušeného tymianu, 1/2 ČL sušeného oregana, 1/2 ČL sušenej bazalky, soľ a mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na asi dvojcentimetrové kocky. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Plech potrieme olejom a poukladáme naň v zemiaky jednej vrstve, ktoré zmiešame s k olejom, cesnakom, bylinkami, soľou a mletým čiernym korením a dáme zapiecť na 25 až 30 minút, alebo kým nebudú mäkké. Slaninu nakrájame na malé kúsky, opečieme na panvici dochrumkava a osušíme na kuchynskej utierke. Avokáda rozpolíme, kôstku dáme preč a vnútro rozpučíme na kašu. Vmiešame do nej koriander, olivový olej a limetkovú šťavu, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Nakoniec vmiešame zemiaky. Podávame posypané pečenou slaninou a koriandrom.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu