Korzár logo Korzár
Sobota, 27. november, 2021 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Syrovo-bazalkové koláče, hummusový veniec, tortillové stromčeky

Oživte si silvestrovskú hostinu.

(Zdroj: archív/fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Syrovo-bazalkové koláčiky

Potrebujeme: 2 a 1/2 šálky (š) nastrúhaného syra čedar, 1/2 š zmäknutého masla, 5 PL smotany na varenie, 1 ČL soli, 1 a 1/2 š hladkej múky, 1 a 1/2 š strúhaného parmezánu, 3 PL najemno nasekanej čerstvej bazalky

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Čedar, maslo, smotanu na varenie a soľ vymiešame na stredných otáčkach, kým sa zmes nespojí. Postupne pridáme múku, parmezán a bazalku. Keď bude všetko dobre premiešané, premiestnime zmes na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri rovnomerné časti. Každú rozvaľkáme na hrúbku asi troch milimetrov a vykrajovačkou na medovníky vytvoríme z cesta požadované tvary. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch a pečieme v rozohriatej rúre dozlatista asi 11 až 14 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tortilový stromček

Potrebujeme: 220 g zmäknutého krémového syra, 3 PL kyslej smotany, 1 konzerva sekaných paradajok, 1/2 ČL najemno nasekaného cesnaku, soľ a koreniny podľa chuti (napríklad paprika, sušený cesnak, sušená cibuľa...), 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1 šálku nastrúhaného tvrdého syra (čedar), 5 najemno nakrájaných zelených cibulek, 60 g nakrájaných olív, 1 nakrájanú jalapeno papričku zbavenú semiačok (voliteľné), 1 veľký kus alebo 2 malé kuracie prsia, rastlinný olej, 1 š kuracieho vývaru, 5 veľkých wrapov alebo tortíl (podľa možností špenátových pre lepší efekt)

Postup: Na panvici zohrejeme pár lyžíc rastlinného oleja, vhodíme kuracie prsia bez kosti a kože a krátko opečieme z každej strany asi po tri minúty. Kým sa mäso pečie, ochutíme ho soľou a korením. Zatiahnuté ho podlejeme kuracím vývarom, panvicu zakryjeme a necháme variť asi 10 minút. Keď bude hotové, vyberieme ho, počkáme, kým bude mať teplotu vhodnú na manipuláciu, potom pomocou dvoch vidličiek ho najemno natrháme a necháme úplne vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým si zmixujeme krémový syr s kyslou smotanou, nakrájanými paradajkami, cesnakom a koreninami. Vareškou primiešame nastrúhaný syr, zelené cibuľky, olivy a jalapeno papričku, ak ju používame. Zmes rovnomerne rozdelíme medzi tortilly a rozotrieme tak, aby sme si nechali voľný asi centimetrový priestor od okrajov. Placky zatočíme, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky odstáť aspoň na hodinu. Pred podávaním pokrájame na hrubé kolieska a poukladáme ich do pyramídy. Na ozdobu môžeme zo žltej papriky vyrezať hviezdu a pomocou špáradla zapichneme do horného kolieska.

Hummusový veniec

Potrebujeme: 480 g čistého hummusu (kúpený alebo domáci), 1/2 šálky (š) + 1 PL feta syra, 2 natenko nakrájané zelené cibuľky, 3/4 š petržlenovej vňate, 1 ČL extra panenského olivového oleja, štipka soli, zopár rozpoltených cherry paradajok, 1 veľkú červenú papriku (voliteľné), na servírovanie zelená a červená zelenina

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: V strednej miske zmiešame hummus s polovicou šálky rozmrveného feta syra a zelenou cibuľkou. Malú mištičku položíme do stredu veľkého taniera na servírovanie. Okolo nej pomocou stierky nanesieme hummusovú zmes a mištičku dáme preč. Vňať zmiešame s olivovým olejom a soľou, dobre pomiešame a posypeme ňou vrch hummusu. Naň na ozdobu poukladáme cherry paradajky reznou stranou dole. Ako dekoráciu môžeme z červenej papriky vyrezať alebo vykrojiť mašľu. Vrch hummusového venca ešte môžeme na záver posypať zvyškom rozmrvenej fety. Podávame so zelenou a červenou zeleninou, chlebom alebo krekrami.

Poznámka: Ak nemáte po ruke kupovaný hummus, môžete si ho vyrobiť aj doma. Tahini pasta sa dá dostať napríklad v oddeleniach so zdravou výživou alebo exotickými surovinami. Potrebovať budeme: 1 plechovku cíceru, 1/2 ČL jedlej sódy, 1/4 š citrónovej šťavy (asi z 2 citrónov), 1 väčší nahrubo nakrájaný strúčik cesnaku, soľ podľa chuti, 1/2 š tahini pasty, 2 až PL ľadovej vody, 1/2 ČL mletej rasce, 1 PL olivovéh oleja

Postup: Cícer zlejeme, prepláchneme a dáme do stredne veľkej rajnice. Pridáme jedlú sódu, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Potom teplotu znížime a necháme variť asi 20 minút, alebo kým cícer nebude napučaný a nebude sa z neho odlepovať koža. Scedíme ho, prepláchneme studenou vodou a dáme bokom. Medzitým si najemno zmixujeme cesnak s citrónovou šťavu a soľou a necháme to odpočívať aspoň 10 minút. Potom pridáme tahini a miešame, kým nevznikne hustá krémová zmes, v procese prilejeme dve lyžice ľadovej vody. Na záver prisypeme uvarený cícer s rascou a vymixujeme dohladka. Pridať môžeme aj olivový olej, prípadne dochutíme podľa potreby.

Zdroj: lifeloveliz.com, fromvalerieskitchen.com, Cookieandkate.com, twohealthykitchens.com, useyournoodles.eu, twosisterscrafting.com, loveandoliveoil.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  2. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  3. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  4. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  5. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  6. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  7. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  8. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  9. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  10. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  1. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  4. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  5. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  6. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  9. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  10. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 27 063
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 8 969
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 7 525
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 4 127
  5. Neapolu odpustíte chaos, decentné Sorrento je únikom do pohody 3 322
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 2 971
  7. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 670
  8. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 345
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 860
  10. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 1 782

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postkoloniálna Teória.
  2. Tomáš Tenczer: Pár vecí, čo mať na pamäti, keď US akcie padajú o 1.000 bodov
  3. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku
  4. Martin Sukupčák: Matovič a Kollár darujú svoj majetok štátu
  5. Igor Borišek: Island - časť 3. Geotermálne zóny
  6. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XC - Šimonovany Vodný hrad
  7. Marek Mačuha: Škodí viac Fico alebo Matovič?
  8. Marián Lukáč: Blog č. 55- Online podujatie: Sebapoznanie- Čo som zachytil z webináru
  1. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 065
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 7 091
  3. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 398
  4. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 6 274
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 757
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 4 952
  7. Monika Vojčíkova: Len vydržte dezoláti, len vydržte! 4 572
  8. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 3 816
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Kollár a Igor Matovič.

Na úroveň vakcinácie má rovnako veľký vplyv aj podpora od populárnych politikov.


4 h
Peter Schutz

Povinnému očkovaniu proti covidu sa nevyhneme.


7 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


2 h
Michaela Danišová

Najnáročnejšou prácou je učenie, vraví.


25. nov

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postkoloniálna Teória.
  2. Tomáš Tenczer: Pár vecí, čo mať na pamäti, keď US akcie padajú o 1.000 bodov
  3. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku
  4. Martin Sukupčák: Matovič a Kollár darujú svoj majetok štátu
  5. Igor Borišek: Island - časť 3. Geotermálne zóny
  6. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XC - Šimonovany Vodný hrad
  7. Marek Mačuha: Škodí viac Fico alebo Matovič?
  8. Marián Lukáč: Blog č. 55- Online podujatie: Sebapoznanie- Čo som zachytil z webináru
  1. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 065
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 7 091
  3. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 398
  4. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 6 274
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 757
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 4 952
  7. Monika Vojčíkova: Len vydržte dezoláti, len vydržte! 4 572
  8. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 3 816
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu