Korzár logo Korzár
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Vianočné kačacie prsia, pomarančová cibuľka, brusnicové prosecco

Špeciality ozvláštnia vianočné menu.

(Zdroj: archív)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ľadové brusnice s proseccom

Potrebujeme: 350 ml prosecca, 350 ml ružového vína, 150 g mrazených brusníc, 500 ml brusnicového džúsu, hrsť mätových lístkov, 2 limetky, kryštálový cukor na ozdobenie pohárov

Postup: Pripravíme si veľkú, ideálne sklenenú misu a do nej postupne nalejeme prosecco, víno a džús. Pridáme jednu limetku pokrájanú na kolieska a mätové lístky. Všetko premiešame a chvíľku necháme postáť v chlade. Zatiaľ si pripravíme poháre, v ktorých budeme drinky podávať. Šťavu z druhej limetky zmiešame s lyžicou vody, v tejto zmesi namočíme okraje pohárov a hneď ich zaboríme do cukru, aby sa na ne nalepil. Potom dáme do pohárov mrazené brusnice a zalejeme ich miešaným drinkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Vianocami voňajúce kačacie prsia

Potrebujeme: kačacie prsia s kožou, červenú cibuľu, kus zázvoru, biele víno, celú škoricu, badián, klinčeky, sečuánske korenie, soľ, mleté čierne korenie, kačaciu masť prípadne bravčovú alebo olej

Postup: Kačacie prsia umyjeme, osušíme a kožu narežeme do tvaru mriežky. Nasolíme ich a dáme ich do nádoby, ktorá sa dá zatvoriť a pridáme po jednej malej lyžičke klinčekov aj sečuánskeho korenia, nalámané kúsky badiánu aj škorice a plátky zázvoru. Počítame asi jeden kúsok badiánu, plátok zázvoru a polovicu škorice na jeden kus kačacích pŕs.

K mäsu dáme aj na kolieska nakrájanú cibuľu, polejeme ho vínom, nádobu zatvoríme a necháme v chlade aspoň tri hodiny.

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.

Potom nachystáme panvicu, ktorá musí byť studená, dáme na ňu prsia kožou dole, sporák zapneme na maximum a mäso začneme piecť. Ak by sme kačacie prsia dali na rozpálenú panvicu, koža by hneď zhorela a mäso by sa neprepieklo.

Skryť Vypnúť reklamu

Asi po piatich minútach mäso otočíme kožou hore a takto pečieme asi 4 minúty.

Ak máme panvicu, ktorá môže ísť do rúry, nemusíme kačku prekladať, v opačnom prípade ju premiestnime do pekáča a prelejeme tam aj výpek. Môže sa stať, že je výpeku málo, vtedy pridáme trochu zohriatej masti a všetko dáme do vyhriatej rúry asi na 10 minút. Po vybratí môžeme ešte na kratučko kožu zase zapiecť, aby bola chrumkavá.

Po vybratí necháme mäso postáť, aby sa odležalo a potom ho nakrájame na plátky.

Pomarančová cibuľka

Táto príloha sa ku kačacím prsiam hodí priam dokonale.

Potrebujeme: 3 veľké cibule, 3 pomaranče, 4 PL sójovej omáčky, 2 PL balzamikovej redukcie, trochu hnedého cukru, soľ, mleté čierne korenie, masť

Postup: Cibuľu nakrájame na polkolieska alebo na prúžky. Na praženie môžeme použiť výpek z pečenia kačky, prípadne kačaciu alebo bravčovú masť, poslúži aj olej.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď sa tuk zohreje, pridáme k nemu cibuľu a pomaly ju restujeme. Nemá sa spáliť a zhorknúť, ale musí zmäknúť a zosladnúť.

Do zlatisto opraženej cibule prilejeme sójovú omáčku a šťavu z pomarančov. Podľa toho, aké sladké alebo kyslú sú pomaranče, prilejeme balzamiko a chuť vyvážime cukrom.

Cibuľku osolíme, okoreníme a necháme chvíľku dusiť, aby sa všetky chute prepojili.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 879
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 128
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 098
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 977
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 603
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 383
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 597
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 480
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 305
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 302
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi.

Aktuálne testujú aj očkujú, prijímajú nových klientov.

20m
Kyjovský potok.

Šéf inšpekcie odvolal riaditeľku košického inšpektorátu životného prostredia.

57m
Stromy popadali na koľaje aj budovy.

Dobrovoľníci postupovali v dvoch smeroch, spolu vypili čaj a odfotili sa.

2 h
Hrádzu sa napokon podarilo udržať.

Stavbárov plynovodu zaskočilo počasie a zvýšenie hladiny rieky.

3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.

Zaočkovať sa môžu seniori nad 75 rokov.

11 h
Plošný skríning sa končí dnes.

Mestá chcú o ďalšom testovaní ešte rokovať.

22 h
Peter Tkačenko

Možno sa ich za tie peniaze aspoň zbavíme.

3 h
CYNICKÁ OBLUDA

Vytlačený Uhrík

Kotleba najskôr Uhríka vytlačil z čela strany a teraz už úplne. Aj s Mazurekom a ďalšími Gruppenführermi.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop