Každý deň je dôvodom na oslavu - za to, že máme zdravé ruky alebo nohy, za strechu nad hlavou, priateľov či rodinu, za teplo domova a tanier s chutným jedlom. Vianoce, obzvlášť tie tohtoročné, sú však špeciálnym časom, kedy je správne radovať sa zo všetkého dobrého a hojného, čo nám uplynulý rok nadelil. Aj keď bol ťažší, ako ktorýkoľvek iný čas.
K žiadnej správnej oslave však nesmie chýbať dobrá torta. A i keby sa Vianoce tohto roku nebeleli, zasnežené mestečko si môžete vyrobiť aj doma v kuchyni. Inšpirujte sa našou medovníkovou zimnou rozprávkou, vďaka fotoreceptu sa vám určite podarí.
Vianočná čokoládová torta s medovníkmi a parížskym krémom
Potrebujeme na 1 plát cesta (celkovo ich budeme tri): 120 g Hery izbovej teploty, 160 g práškového cukru, 10 g kakaa, 4 žĺtky, sneh zo 4 bielkov, 1/2 balenia prášku do pečiva, 60 g polohrubej múky,70 g jemne mletých orechov
Na parížsku plnku: 3 šľahačkové smotany 33%, 4,5 PL kakaa, 120 g kryštálového cukru
Na biely krém: 125 g mascarpone, 125 g krémového syra (ako napríklad Lučina alebo Philadelphia), 50 g práškového cukru, 150 ml smotany na šľahanie, 1/2 balíček vanilkového cukru
Na ozdobu: medovníky v tvare domčekov a stromčekov
Postup: Ako prvé si pripravíme parížsky krém, ktorý musí pár hodín (ideálne do druhého dňa) pred plnením postáť. Smotanu si nalejeme do hrnca, metličkou ručne vmiešame kakao a cukor a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Pri správnej konzistencii by po potiahnutí varešky po hrnci malo byť vidno dno. Uvarený krém prikryjeme a dáme odležať na chladné miesto.
Vo väčšej miske si šľahačom vymiešame žĺtky s cukrom dopenista. K nim pridáme postupne po kúskoch Heru a opatrne zapracujeme aj kakao. V druhej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a v samostatnej menšej nádobe zmiešame múku s práškom do pečiva. Do kakaovej zmesi budeme už len ručne na striedačku opatrne zamiešavať najprv múčnu zmes, potom bielky. Pridávame vždy po tretinách a medzi jednotlivými dávkami dobre premiešame. Úplne na záver vmiešame vareškou orechy.

Tortovú formu s priemerom asi 23 cm vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Do nej vlejeme cesto, rovnomerne ho rozotrieme a pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov približne 20 až 30 minút, alebo kým z cesta nevytiahneme čisté špáradlo. Celý postup zopakujeme ešte dvakrát. Korpusy dáme vychladiť a stiahneme z nich vrchnú vrstvu cesta.
Stuhnutú parížsku plnku vyšľaháme šľahačom do krémovej, jemnej a nadýchanej konzistencie a naplníme ňou tortu.
V miske na šľahanie si vymiešame mascarpone s krémovým syrom a vanilkovým cukrom. Keď bude zmes hladká, postupne pridáme práškový cukor a úplne nakoniec prilievame po častiach smotanu. Miešame, kým nevznikne nadýchaná, krémová hmota.
Z obľúbeného medovníkového cesta si vykrojíme rozličné tvary domčekov podľa vlastných preferencií a ozdobíme ich bielkovou polevou. Na záver upečenými medovníkmi obložíme boky torty a ak sa nejaké kúsky zvýšili, ozdobíme nimi vrch.
Vianočné tipy a recepty:

- Vianočné darčeky: pre mamu, pre otca, pre deti, pre babku, pre dedka, pre teenagerov
- Vianočné recepty: štedrá večera, medovníky, plnené oriešky, vanilkové rožky, medové rezy, vianočné koláče
- Vianočné filmy: TV program, romantické, komédie, rozprávky a animáky
- Vianočné pesničky: koledy, hity, texty
- Vianočné priania a vinše a obrázky na stiahnutie
- Vianočné trhy: v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Trnave, Martine, Trenčíne, Poprade
- Vianočné dekorácie: ako zabaliť darčeky ekologicky, trendy v roku 2024, ako vyzdobiť stromček
- Naj roka 2024: knihy roka, najlepšie filmy, najlepšie rozprávky, najlepšie seriály
- Aké bude počasie na Vianoce
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.