Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Torta s medovníkmi a lahodným krémom z mascarpone

Vytvorte si zimné mestečko.

(Zdroj: Daniela Marcinová)

Každý deň je dôvodom na oslavu - za to, že máme zdravé ruky alebo nohy, za strechu nad hlavou, priateľov či rodinu, za teplo domova a tanier s chutným jedlom. Vianoce, obzvlášť tie tohtoročné, sú však špeciálnym časom, kedy je správne radovať sa zo všetkého dobrého a hojného, čo nám uplynulý rok nadelil. Aj keď bol ťažší, ako ktorýkoľvek iný čas.

K žiadnej správnej oslave však nesmie chýbať dobrá torta. A i keby sa Vianoce tohto roku nebeleli, zasnežené mestečko si môžete vyrobiť aj doma v kuchyni. Inšpirujte sa našou medovníkovou zimnou rozprávkou, vďaka fotoreceptu sa vám určite podarí.

SkryťVypnúť reklamu

Vianočná čokoládová torta s medovníkmi a parížskym krémom

Potrebujeme na 1 plát cesta (celkovo ich budeme tri): 120 g Hery izbovej teploty, 160 g práškového cukru, 10 g kakaa, 4 žĺtky, sneh zo 4 bielkov, 1/2 balenia prášku do pečiva, 60 g polohrubej múky,70 g jemne mletých orechov

Na parížsku plnku: 3 šľahačkové smotany 33%, 4,5 PL kakaa, 120 g kryštálového cukru

Na biely krém: 125 g mascarpone, 125 g krémového syra (ako napríklad Lučina alebo Philadelphia), 50 g práškového cukru, 150 ml smotany na šľahanie, 1/2 balíček vanilkového cukru

Na ozdobu: medovníky v tvare domčekov a stromčekov

Postup: Ako prvé si pripravíme parížsky krém, ktorý musí pár hodín (ideálne do druhého dňa) pred plnením postáť. Smotanu si nalejeme do hrnca, metličkou ručne vmiešame kakao a cukor a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Pri správnej konzistencii by po potiahnutí varešky po hrnci malo byť vidno dno. Uvarený krém prikryjeme a dáme odležať na chladné miesto.

SkryťVypnúť reklamu

Vo väčšej miske si šľahačom vymiešame žĺtky s cukrom dopenista. K nim pridáme postupne po kúskoch Heru a opatrne zapracujeme aj kakao. V druhej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a v samostatnej menšej nádobe zmiešame múku s práškom do pečiva. Do kakaovej zmesi budeme už len ručne na striedačku opatrne zamiešavať najprv múčnu zmes, potom bielky. Pridávame vždy po tretinách a medzi jednotlivými dávkami dobre premiešame. Úplne na záver vmiešame vareškou orechy.

Súvisiaci článok Pečieme s Korzárom: Takto sa vám medovníky určite podaria. Urobte ich podľa nášho návodu Čítajte 

Tortovú formu s priemerom asi 23 cm vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Do nej vlejeme cesto, rovnomerne ho rozotrieme a pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov približne 20 až 30 minút, alebo kým z cesta nevytiahneme čisté špáradlo. Celý postup zopakujeme ešte dvakrát. Korpusy dáme vychladiť a stiahneme z nich vrchnú vrstvu cesta.

SkryťVypnúť reklamu

Stuhnutú parížsku plnku vyšľaháme šľahačom do krémovej, jemnej a nadýchanej konzistencie a naplníme ňou tortu.

V miske na šľahanie si vymiešame mascarpone s krémovým syrom a vanilkovým cukrom. Keď bude zmes hladká, postupne pridáme práškový cukor a úplne nakoniec prilievame po častiach smotanu. Miešame, kým nevznikne nadýchaná, krémová hmota.

Z obľúbeného medovníkového cesta si vykrojíme rozličné tvary domčekov podľa vlastných preferencií a ozdobíme ich bielkovou polevou. Na záver upečenými medovníkmi obložíme boky torty a ak sa nejaké kúsky zvýšili, ozdobíme nimi vrch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vianočné tipy a recepty:

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 89 575
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 708
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 411
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 451
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 023
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 499
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 240
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 542
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu