Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom vianočné dobroty: Škoricové keksy, makovo-orechové sušienky

Maškŕt na sviatky nikdy nie je dosť.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Škoricové keksíky

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 130 g práškového cukru, 1 lyžicu škorice, 250 g Hery, 2 vajcia, kryštálový cukor na posypanie

Postup: Preosejeme múku s práškovým cukrom a škoricou. Pridáme zmäknutú Heru, vajce a spracujeme. Na tenko rozvaľkáme cesto. Formičkami vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme ich na suchý plech. Jedno vajce rozšľaháme a ním potrieme keksíky, posypeme cukrom a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C – 180 °C asi 15 minút.

Kokosové cookies

Potrebujeme: 2 šálky strúhaného kokosu, 1 šálku ovsených vločiek, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 1/2 šálky sušených brusníc, 2 vajcia, 1 šálku kokosového mlieka, 3 PL kokosového oleja

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V mise zmiešame všetky ingrediencie. Rukami tvarujeme z cesta malé okrúhle koláčiky, ktoré ukladáme na papierom vystlaný plech. Pečieme 40 minút pri teplote 180 stupňov.

Makovo-orechové sušienky

Potrebujeme: 250 g mletého maku, 50 g sušených datlí, 20 g sušených fíg, 2 lyžičky vanilky, 40 g vlašských orechov, 2 bielka, štipku soli, 1 lyžičku rumu, štipku badiánu

Postup: Datle a figy vopred namočíme do studenej vody aspoň na hodinu. Mak a orechy poriadne pomelieme. V samostatnej miske vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Scedíme datle s figami a aj tie úplne rozmixujeme.

Postupne zmiešame rozmixované sušené ovocie, mletý mak, orechy, vanilku, korenie aj rum.

Na záver zľahka primiešame sneh z bielkov a dostaneme kompaktné cesto. Dáme ho medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra.

SkryťVypnúť reklamu

Vykrojíme tvary, ktoré chceme, poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečieme zhruba 15 minút, aby sa celkom nevysušili. Po vychladnutí ich pokvapkáme čokoládovou polevou.

Vianočné tipy a recepty:

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Vianoce 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu