Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Hovädzie s ríbezľovou omáčkou, plnený kapor, pomarančové kurča

Inšpirácie na slávnostný obed či večeru.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovädzie s ríbezľovou omáčkou

Potrebujeme: hovädziu roštenku, korenie na divinu, cibuľu, olej, soľ, celé čierne korenie, červené víno, ríbezľový džem, mrazené ríbezle, šľahačkovú smotanu, hladkú múku, citrón

Postup: Celý kus hovädzieho potrieme olejom, okorením zmesou na divinu, dáme do pekáča, obložíme cibuľou prekrojenou na štvrtinky, podlejme vodou a upečieme do polomäkka. Počas pečenia mäso stále prelievame výpekom a pred koncom pečenia podlejeme asi dvomi decilitrami červeného vína. Potom mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Výpek prelejeme do hrnca a pripravíme z neho omáčku. K výpeku pridáme asi 2 PL ríbezľového džemu, mrazené ríbezle a trochu vody. Povaríme, omáčku precedíme (zopár ríbezlí si odoberieme) a ostatné pretlačíme cez sitko. Omáčku zahustíme smotanou, povaríme, aby sa zredukovala, na záver do nej vrátime odobraté ríbezle, dochutíme a prelievame ňou plátky hovädzieho mäsa.

Skryť Vypnúť reklamu

Kurča na pomarančoch

Potrebujeme: 1 kurča, maslo, soľ, grilovacie korenie, pomaranč, med, olej

Postup: Pripravíme si zmes z korenia, šťavy a kôry z pomaranča, medu a oleja. Kurča umyjeme, brušnú dutinu potrieme pomarančovo-medovou zmesou a potom ňou natrieme kurča aj zvonka. Necháme chvíľku odležať, kým sa nevyhreje rúra na 190 stupňov. Ochutené kurča vložíme do pekáča, podlejeme troškou vody a pridáte kúsok masla. Pomaly pečieme asi hodinu a pol, kým mäso nie je celkom mäkké. Počas pečenia polievame výpekom a obraciame, aby bolo kurča zo všetkých strán prepečené dochrumkava.

Plnený kapor

Potrebujeme: väčšieho celého kapra, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, olivový olej, maslo, 5 strúčikov cesnaku, 1 cibuľu, 100 g anglickej slaniny, 6-7 šampiňónov, 1 baklažán, 1 vajce, petržlenovú vňať, lístky šalvie, oregano, strúhanku, 150 ml bieleho vína Postup: Do kože očisteného kapra urobíme ostrým nožom zárezy a potom ho zvnútra aj zvonku osolíme, pričom dbáme, aby soľ vošla aj do zárezov. Podobne urobíme aj s mletým čiernym korením a potom ho ešte pokvapkáme citrónovou šťavou. Rybu zatiaľ necháme odležať a pripravíme si náplň. V panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu, cesnak aj slaninu. Potom do panvice prídu na plátky nakrájané šampiňóny aj na kocky nasekaný baklažán. Všetko osolíme, okoreníme a podusíme. Keď zložíme panvicu z ohňa, do zmesi vmiešame nasekanú petržlenovú vňať, šalviu aj oregano, vajíčko a trochu strúhanky, aby nám vznikla zmes na plnenie. Podľa potreby ju dosolíme či dokoreníme, pokvapkáme citrónom a naplníme kapra. Dáme ho do pekáča pokvapkaného olejom alebo potretého maslom. Plátky masla poukladáme aj na kapra, podlejeme ho vínom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na pol hodiny. Kapra po upečení naservírujeme na misu a výpek môžeme zliať do omáčnika a podávať k tomu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 830
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 824
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 860
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 191
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 156
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 578
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 915
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 633
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 588
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

2 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

2 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

4 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

3 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop