Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zapekaná voňavá kapusta, štrúdľa s kapustovo-údenou plnkou

K predvianočnému času tieto pochúťky patria.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štrúdľa s údeným

Potrebujeme: 1 lístkové cesto, polovicu hlávkovej kapusty, soľ, bravčovú masť, cca 300 g údeného mäsa, mleté čierne korenie, soľ, trochu cukru, vajíčko

Postup: Kapustu bez hlúbika nastrúhame, alebo najemno nakrájame a dáme do misky. Pridáme k nej najemno nasekanú cibuľu, všetko osolíme a necháme postáť aspoň hodinu. Potom kapustu vyžmýkame a orestujeme ju v hrnci na roztopenej masti. Dochutíme trochou cukru aj korením a keď bude kapusta mäkká, odstavíme ju a necháme vychladnúť. Do studenej kapusty primiešame na malé kocky nakrájané údené mäso. Cesto rozvaľkáme a rozložíme naň kapustovo-mäsovú zmes. Štrúdľu zrolujeme, natrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a dáme upiecť do stredne vyhriatej rúry.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapekaná voňavá kapusta s klobáskou

Potrebujeme: asi kilo zemiakov, 400 g kyslej kapusty, 2 údené klobásy, 1 väčšiu cibuľu, rascu, sladkú mletú papriku, olej, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kolieska, alebo mesiačiky, dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme, posypeme rascou a uvaríme do polomäkka.

V druhom hrnci si zatiaľ zohrejeme olej a orestujeme na ňom nakrájané cibuľu, ktorú potom posypeme paprikou. Keď sú zemiaky tak akurát, scedíme ich a vysypeme k cibuli. Vodu zo zemiakov nevylievame, ale necháme ju vrieť. Do nej asi na 5 minút namočíme kyslú kapustu, potom ju scedíme a pridáme k zemiakom spolu s klobásou, ktorú nakrájame na kolieska. Všetko dobre premiešame, vysypeme do pekáča a dáme zapiecť do rúry na pár minút, aby tak akurát došli zemiaky a všetko sa prevonia vďaka klobáskam.

Skryť Vypnúť reklamu

Ázijská kapustovo-údená pochúťka

Potrebujeme: 500 g údeného mäsa – napríklad karé alebo krkovičku, 2 cibule, 500 g kyslej kapusty, 2 PL oleja, 1 PL plnotučnej horčice, lyžičku mletej rasce aj kurkumy, 3 strúčiky cesnaku, 200 ml bieleho vína, čili papričku

Postup: Cibuľu nakrájame na pásiky a orestujeme ju na rozpálenom oleji. Potom k nej pridáme na kocky nakrájané údené mäso a chvíľku ho podusíme. Malo by pustiť vlastnú šťavu. Vtedy ho dochutíme horčicou a koreninami a primiešame kyslú kapustu. Dobre ju orestujeme a podlejeme bielym vínom. Dusíme, aby sa alkohol odparil, potom ešte podľa potreby prilievame trochu vody, kým sa všetky ingrediencie neuvaria domäkka.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 819
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 813
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 934
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 258
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 216
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 635
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 958
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 686
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 640
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 611
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

1 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

1 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

3 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

2 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

7 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop