Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Fazuľový guláš s hlivou, hlivové cestoviny aj zapekané zemiaky

Inšpirácie na využitie chutnej a zdravej huby.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiaky zapekané s hlivou

Potrebujeme: zemiaky – množstvo podľa toho, koľko jedla chceme nachystať, asi dve hrste hlivy, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, sladkú smotanu, mleté čierne korenie, rascu, soľ, olej, tymian

Postup: Zemiaky predvaríme v šupke do polomäkka, po vychladnutí ich očistíme a nakrájame na kolieska.

Hlivu pokrájame na kúsky a cibuľu nadrobno. V panvici zohrejeme trochu oleja a najskôr na ňom orestujeme cibuľu. Potom k nej pridáme nasekaný cesnak a napokon aj huby. Osolíme ich, okoreníme, posypeme rascou aj troškou tymianu a chvíľku podusíme.

SkryťVypnúť reklamu

Pekáč alebo zapekaciu misu potrieme olejom a na spodok dáme polovicu zemiakov, jemne ich osolíme a okoreníme. Na to dáme restovanú hlivu a druhú vrstvu zemiakov, ktoré opäť ochutíme. Potom všetko zalejeme sladkou smotanou a dáme do vyhriatej rúry zapiecť asi na 30 minút.

Rýchly fazuľovo-hlivový guláš

Potrebujeme: 300 g hlivy, 1 konzervu fazúľ v paradajkovej alebo čili omáčke, olej, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 5 zemiakov, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 2 bobkové listy, majoránku, zeleninový vývar, maslo, hladkú múku

Postup: V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu nasekanú nadrobno. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a kúsky hlivy. Všetko chvíľku restujeme, potom pridáme pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Do polievky dáme zemiaky aj bobkové listy a varíme, kým jednotlivé ingrediencie nezmäknú. Potom do polievky dáme fazuľu a napokon urobíme z masla a lyžice múky zápražku, ktorú zamiešame do polievky.

SkryťVypnúť reklamu

Dochutíme majoránkou a podávame.

Hlivová pasta

Potrebujeme: balenie cestovín podľa vlastnej chute, hodia sa tagliatelle, aspoň 400 g hlivy, 1 červenú cibuľu, malý pór, 1 strúčik cesnaku, 2 mrkvy, maslo, soľ, mleté čierne korenie, šľahačkovú smotanu

Postup: Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Potom si pripravíme všetky ostatné ingrediencie. Cibuľu očistíme a nasekáme najemno, cesnak na plátky, pór a mrkvu na polkolieska, hlivu na pásiky.

Zohrejeme dostatočné množstvo masla a ako prvú, tradične, restujeme cibuľu. Potom k nej pribudne cesnak, pór, mrkva a hliva. Všetko ochutíme a chvíľu dusíme vo vlastnej šťave. Potom zeleninu zalejeme smotanou a povaríme, aby sa zredukovala vznikla krémová omáčka. Uvarené cestoviny vyberieme z hrnca priamo do panvice a dobre premiešame, aby sa obalili omáčkou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 95 400
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 975
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 650
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 844
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 245
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 716
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu