Korzár logo Korzár
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Fazuľový guláš s hlivou, hlivové cestoviny aj zapekané zemiaky

Inšpirácie na využitie chutnej a zdravej huby.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiaky zapekané s hlivou

Potrebujeme: zemiaky – množstvo podľa toho, koľko jedla chceme nachystať, asi dve hrste hlivy, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, sladkú smotanu, mleté čierne korenie, rascu, soľ, olej, tymian

Postup: Zemiaky predvaríme v šupke do polomäkka, po vychladnutí ich očistíme a nakrájame na kolieska.

Hlivu pokrájame na kúsky a cibuľu nadrobno. V panvici zohrejeme trochu oleja a najskôr na ňom orestujeme cibuľu. Potom k nej pridáme nasekaný cesnak a napokon aj huby. Osolíme ich, okoreníme, posypeme rascou aj troškou tymianu a chvíľku podusíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pekáč alebo zapekaciu misu potrieme olejom a na spodok dáme polovicu zemiakov, jemne ich osolíme a okoreníme. Na to dáme restovanú hlivu a druhú vrstvu zemiakov, ktoré opäť ochutíme. Potom všetko zalejeme sladkou smotanou a dáme do vyhriatej rúry zapiecť asi na 30 minút.

Rýchly fazuľovo-hlivový guláš

Potrebujeme: 300 g hlivy, 1 konzervu fazúľ v paradajkovej alebo čili omáčke, olej, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 5 zemiakov, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 2 bobkové listy, majoránku, zeleninový vývar, maslo, hladkú múku

Postup: V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu nasekanú nadrobno. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a kúsky hlivy. Všetko chvíľku restujeme, potom pridáme pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Do polievky dáme zemiaky aj bobkové listy a varíme, kým jednotlivé ingrediencie nezmäknú. Potom do polievky dáme fazuľu a napokon urobíme z masla a lyžice múky zápražku, ktorú zamiešame do polievky.

Skryť Vypnúť reklamu

Dochutíme majoránkou a podávame.

Hlivová pasta

Potrebujeme: balenie cestovín podľa vlastnej chute, hodia sa tagliatelle, aspoň 400 g hlivy, 1 červenú cibuľu, malý pór, 1 strúčik cesnaku, 2 mrkvy, maslo, soľ, mleté čierne korenie, šľahačkovú smotanu

Postup: Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Potom si pripravíme všetky ostatné ingrediencie. Cibuľu očistíme a nasekáme najemno, cesnak na plátky, pór a mrkvu na polkolieska, hlivu na pásiky.

Zohrejeme dostatočné množstvo masla a ako prvú, tradične, restujeme cibuľu. Potom k nej pribudne cesnak, pór, mrkva a hliva. Všetko ochutíme a chvíľu dusíme vo vlastnej šťave. Potom zeleninu zalejeme smotanou a povaríme, aby sa zredukovala vznikla krémová omáčka. Uvarené cestoviny vyberieme z hrnca priamo do panvice a dobre premiešame, aby sa obalili omáčkou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 018
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 875
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 593
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 638
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 246
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 983
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 432
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 298
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 231
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 141
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Šačianska nemocnica.

Kedy mali vakcínu dostať, už nevysvetlili.

2 h
Očkovacie centrum v košickej nemocnici.

Nemocnica: Nemôžeme ovplyvniť, kedy ľudia prídu.

2 h
Ján na košickom súde.

Ďurkovčan dostal podmienku, ale musí sa liečiť v ústave.

2 h
Ročný psík Riko rasy akita inu sa šťastne vrátil domov. Mal šťastie, že ho v lese neroztrhala svorka vlkov.

Pátracia akcia prebiehala v štyroch obciach na oboch stranách kopca Branisko.

2 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ak sa chcú seniori nad 65 rokov prihlásiť ako náhradníci na očkovanie musia pátrať po tom, aký systém prihlasovania používa ich najbližšie očkovacie centrum. Ilustračná fotografia.

Nemocnice navrhujú, aby sa náhradníci prihlasovali cez portál korona.gov.

6 h
Certifikát z celoplošného skríningového testovania na ochorenie COVID-19 prebiehajúceho od 18. - 26. januára 2021.

Zoznam zmien platných od 27. januára.

6 h

V sobotu sa chystajú ďalšie protesty.

3 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop