Texaský šalát
Potrebujeme: 1 konzervu sterilizovaných bielych fazúľ, 1 konzervu červených fazúľ v pikantnom náleve, 200 g údenej šunky, 200 g syra čedar, 1 žltú, 1 červenú, 1 zelenú papriku, 1 červenú cibuľu, 1 sterilizované šampiňóny, farebné cestoviny. Na zálievku: 4 PL octu, 4 PL olivového oleja, 1 PL medu, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Cestoviny uvaríme v slanej vode, keď budú hotové scedíme ich, prepláchneme a necháme odkvapkať. Potom ich dáme do misky a pridáme k nim scedené fazule aj huby, nakrájanú šunku, syr, papriky aj cibuľu. Vymiešame zálievku a šalát ňou ochutíme. Necháme ho trochu odstáť v chlade a podávame.
Hermelínový šalát
Potrebujeme: 1 balenie syra typu hermelín, 1 balenie syra s modrou plesňou, 150 g šunky, 2 jablká, 2 paradajky, majonéza alebo kyslá smotana, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Paradajky sparíme horúcou vodou a hneď ich schladíme, aby sme ich mohli ľahko ošúpať a nakrájať. Potom ich dáme do misky a pridáme nakrájané syry aj šunku. Jablká tiež ošúpeme a nakrájame. Všetko ochutíme majonézou či smotanou, prípadne jogurtom, premiešame a necháme postáť. Až potom ochutnáme a v prípade potreby osolíme a okoreníme.
Pálivý syrový šalát
Potrebujeme: 150 g syra ementál, 50 g iného tvrdého syra, napríklad gouda či eidam, 150 g nakladaných bielych paprík, 50 g sterilizovaných uhoriek, 50 g kapie, 50 g nakladaných feferónov, majonézu, worcesterskú omáčku, čierne mleté korenie, soľ
Postup: Syr, uhorky, papriku aj kapiu nakrájame na pásiky a dáme do misky. Feferóny nasekáme na menšie kúsky, všetko premiešame a ochutíme korením, soľou a asi lyžičkou worcesterskej omáčky. Pridáme primerané množstvo majonézy a premiešame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.