Korzár logo Korzár
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Ľadový citrónový koláč, fazuľovica s rezancami, staročeské kurča

Inšpirácie na chutné jesenné menu.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Fazuľovica s rezancami

Potrebujeme: menšiu misku miešaných fazúľ, ktoré deň vopred namočíme, 1 veľkú cibuľu, 1 strúčik cesnaku, bravčovú masť, sladkú červenú papriku, 5-6 zemiakov, 2 mrkvy, 1 petržlen, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie, majoránku. Na rezance – 200 g polohrubej múky, 1 veľké vajíčko, štipku soli

Postup: V hrnci roztopíme bravčovú masť a orestujeme na nej nadrobno nasekanú cibuľu. Po chvíli pridáme pretlačený cesnak, očistenú a nakrájanú zeleninu aj zemiaky, všetko posypeme červenou paprikou a dvomi lyžicami múky, zarestujeme a zalejeme vodou. Do vody dáme fazuľu, osolíme, okoreníme a necháme variť. Zatiaľ si zmiesime múku s vajíčkom a soľou, hotové cesto rozvaľkáme a nakrájame na hrubšie rezance. Uvaríme ich v slanej vode. Servírujeme tak, že do tanierov rozdelíme rezance a na to nalejeme fazuľovú polievku.

Skryť Vypnúť reklamu

Staočeské kurča

Potrebujeme: 5 kuracích stehien, 3 kyslé jablká, 1 veľkú cibuľu, mletú rascu, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, údenú slaninu

Postup: Stehná dočistíme, umyjeme a zo všetkých strán ho osolíme, okoreníme a posypeme rascou. Poukladáme do pekáča a obložíme na plátky nakrájanými jablkami bez jadierok. V panvici si opražíme na kúsky nakrájanú slaninu, pridáme k nej cibuľu a chvíľku restujeme. Potom prilejeme vodu, necháme prevrieť a podlejeme ňou kurča. Nemalo by v nej však plávať.

Pekáč dáme do rúry, asi po 20 minútach na stehná dáme plátky masla a dopečieme ich.

Ľadový citrónový koláč

Potrebujeme: 240 g hladkej múky, 120 g rozpusteného masla, 80 g bielej čokolády, 2 vajíčka, 150 g krupicového cukru, 60 ml citrónovej šťavy, štipku soli. Na polevu: 100 g práškového cukru, 80 ml citrónovej šťavy, 1 PL strúhanej citrónovej šťavy

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Čokoládu nalámeme do misky a vo vodnom kúpeli ju pomaly roztopíme, pričom dávame pozor, aby sa nezrazila. Prilejeme do nej maslo, premiešame a necháme trochu vychladnúť. Potom do čokoládovej zmesi primiešame vajíčka, citrónovú šťavu, cukor a múku so štipkou soli. Zľahka premiešame a cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie. Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 30 minút.

Zatiaľ si pripravíme polevu. Práškový cukor poriadne vymiešame s citrónovou šťavou, kým nezískame hladkú zmes, ktorou polejeme koláč a vrch posypeme strúhanou kôrou.

(zdroj:prima.cz)

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 421
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 38 483
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 618
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 187
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 134
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 093
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 393
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 157
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 967
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 861
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Ilustračné.

PCR testovanie odhalilo na východe 421 nových prípadov.

1 h
Ilustračné.

Miera pozitivity sa väčšinou drží pod jedným percentom.

13 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku počas testovania na COVID-19 v telocvični na Základnej škole s materskou školu na Námestí učeného tovarišstva v Trnave

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

5 h
Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Conor McGregor.

McGregor nezvládol svoj návrat do klietky.

4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop