Polievka z pečených zemiakov
Potrebujeme: pol kila zemiakov, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, bobkový list, soľ, celé čierne korenie, maslo, olej, sladkú smotanu, kyslú smotanu, ocot, vajíčka varené natvrdo
Postup: Zemiaky umyjeme aj so šupkou, nakrájame na kocky a dáme ich na plech. Pokvapkáme olejom, pridáme strúčiky cesnaku a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry asi na 20 minút.
V hrnci si zatiaľ roztopíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu. Pridáme bobkový list, čierne korenie a urobíme si tak základ na polievku. Po 15 minútach zemiaky vyberieme, časť z nich si odložíme bokom a zvyšok dáme do hrnca aj s pečeným cesnakom. Premiešame s cibuľou a zalejeme primeraným množstvom vody. Keď všetko prevrie, polievku rozmixujeme a pridáme sladkú smotanu. Napokon do hrnca dáme aj odložené pečené zemiaky, necháme prevrieť a podľa potreby dochutíme octom, aby sme získali vyváženú chuť. Podávame s vareným vajíčkom a kôpkou kyslej smotany.
Zemiakový šalát s tuniakom
Potrebujeme: malé zemiaky, 2-3 vajíčka natvrdo, konzervu tuniaka v oleji, biely jogurt, šťavu z polovice citróna, soľ, mleté čierne korenie, pažítku, olivový olej
Postup: Umyté zemiaky prekrojíme na polovice, prípadne štvrtinky a dáme ich piecť do rúry pokvapkané olejom. Keď budú hotové, dáme ich do misky a pridáme k nim prekrojené varené vajíčka, kúsky tuniaka a napokon aj zálievku z jogurtu, pažítky a citrónovej šťavy. Osolíme, okoreníme a podávame.
Vegetariánske „francuzáky“
Potrebujeme: rovnaké množstvo zemiakov, batátov a cukety (napríklad pod 300 g), 250 ml kyslej smotany, 1 červenú cibuľu, 2 vajíčka, 2 strúčiky cesnaku, lyžičku dijonskej horčice, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, maslo, mletú rascu, mozzarellu
Postup: Zemiaky očistíme, batáty a cuketu len poriadne umyjeme a šupku necháme. Všetko nakrájame na tenučké kolieska.
Na roztopenom masle orestujeme cibuľu, ktorú necháme vychladnúť a potom ju zmiešame so smotanou, vajíčkami, pretlačeným cesnakom, korením, soľou, horčicou a mletou rascou.
Zapekaciu misu potrieme olejom a vrstvíme v nej zemiaky, batáty aj cuketu, pričom každú vrstvo zľahka osolíme a okoreníme. Napokon všetko zalejeme smotanovou zmesou, poukladáme plátky mozzarelly a dáme upiecť do rúry.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.