Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Sedliacke fondue, pečené ovocné bomby, trojhorčicové kurča

Nápady na chutné jesenné menu.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sedliacke fondue

Potrebujeme: okrúhly chlieb – bosniak, anglickú alebo údenú slaninu, rôzne druhy syra - gruyére, ementál, gouda, čedar či v črievku, 1 kyslú smotanu, soľ, korenie

Postup: Z chleba odkrojíme vršok a vnútro vydlabeme. Kúsky chleba dáme na plech. V panvici orestujeme na kúsky nakrájanú slaninu a keď bude hotová, dáme ju do misky. Pridáme k nej nastrúhané alebo nakrájané syry aj smotanu a všetko dobre premiešame. Keď je to potrebné, zmes osolíme a okoreníme, ale pozor, syry bývajú dostatočne slané.

SkryťVypnúť reklamu

Výpekom zo slaniny potrieme vnútro chleba, dáme tam syrovú zmes a chlieb uložíme na plech. Aj zvonku ho potrieme výpekom zo slaniny a pokvapkáme ním aj vydlabané kúsky, ktoré sme tam predtým dali.

Dáme na približne 15 minút zapiecť do rúry. V roztopenom syre potom namáčame kúsky chleba alebo čokoľvek, čo nám chutí.

Trojhorčicové kurča podľa Pavla Mikulíka

Potrebujeme: 1 kurča, 2 PL pikantnejšieho džemu, lyžicu hrubozrnnej kremžskej horčice, lyžicu plnotučnej a lyžicu dijonskej horčice, maslo, med, soľ, čierne mleté korenie, plátky slaniny, mrkvu, prípadne aj tekvicu či ružičkový kel

Postup: Kurča umyjeme, osušíme, osolíme a okorením zvnútra i zvonku. Zmiešame horčice s džemom a marinádou natrieme kurča zo všetkých strán. Umiestnime ho do pekáča a okolo neho poukladáme kúsky mrkvy, tekvice, kel či inú zeleninu. Tú osolíme, okoreníme a jemučko pokvapkáme medom. Na to dáme kúsky masla. Kurča prikryjeme plátkami slaniny a všetko vložíme asi na hodinu do stredne vyhriatej rúry.

SkryťVypnúť reklamu

Pečené ovocné bomby

Potrebujeme: jablká, hrušky, pomaranče, prípadne aj slivky maslo, hnedý cukor, škoricu

Postup: Jablká a hrušky očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Pomaranč aj so šupkou umyjeme a nakrájame na kolieska.

Alobal nastriháme na rovnako veľké kúsky tak, aby sa potom dal zabaliť do balíčkov.

Každý kúsok potrieme roztopeným maslom a dáme naň trochu jabĺk, hrušiek či sliviek tak, aby nám vznikla kôpka, ktorú posypeme škoricou aj cukrom a na to položíme koliesko pomaranča. Všetko ešte pokvapkáme maslom, zabalíme a ovocné bomby poukladáme na pekáč. Dáme upiecť do vyhriatej rúry asi na pol hodiny. Podávame buď ovocie samotné, alebo sa k nemu skvelo hodí vanilková zmrzlina.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu