Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom polievky: Cmarová s hubami, šošovicová s kuracími kúskami, cesnaková

Polievka je základ jedálnička.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cmarovo-hubová polievka

Potrebujeme: 1,5 litra cmaru alebo acidofilného mlieka, 100 g sušených húb, 2-3 zemiaky, 40 g krúpov, trochu sladkej smotany, maslo, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu

Postup: Opláchnuté huby dáme do hrnca, zalejeme ich vodou a necháme variť kým nezmäknú. Keď budú huby hotové, necháme ich ochladiť, potom ich vyberieme a vývar v ktorom sa varili zmiešame so sladkou smotanou a asi s lyžicou múky, čím si pripravíme chutnú hubovú zátrepku.

V polievkovom hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom na kocky nakrájané zemiaky, ktoré osolíme, okoreníme a zalejeme vodou. Pridáme k nim krúpy a varíme. Keď budú mäkké, vlejeme k nim cmar, predvarené huby a necháme ho prevrieť. Pridáme hubovú zátrepku, krátko povaríme, dochutíme soľou či korením a odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu

Zapražená zeleninová polievka s cesnakom

Potrebujeme: 2 menšie mrkvy, petržlen, kúsok zeleru aj kalerábu, 5 strúčikov cesnaku, maslo, hladkú múku, soľ, korenie, sladkú červenú papriku

Postup: Zeleninu očistíme, nakrájame na kolieska a dáme ju variť do primeraného množstva vody. Keď bude zelenina takmer hotová, v inom kastróle roztopíme maslo a najskôr na ňom opražíme nasekaný cesnak, pričom jeden strúčik môžeme nakrájať aj na plátky. Potom prisypeme trochu červenej papriky, asi lyžicu múky a pripravíme zlatistú zápražku. Zalejeme ju vodou, rozhabarkujeme prípadné hrudky a vlejeme ju do polievky. Ak je to potrebné, dochutíme ju a na záver môžeme ešte pretlačiť ešte jeden strúčik cesnaku na zvýraznenie chuti.

Šošovicová polievka s kuracími kúskami

Potrebujeme: 2 šálky hnedej šošovice, 2 kuracie prsia, 1 cibuľu, kus zeleru, 2 zemiaky, 2 mrkvy, kurací vývar, konzervu sterilizovaných paradajok, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, parmezán

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Šošovicu je dobré vopred prebrať a namočiť. Potom ju uvaríme malom množstve vody spolu s bobkovým listom. Zeleninu očistíme a pokrájame na kolieska a kocky, mäso umyjeme a nakrájame na kúsky. Dáme ich do hrnca, zalejeme vývarom a necháme variť, kým všetko nebude mäkké. Uvarenú šošovicu scedíme, sterilizované paradajky pokrájame na kúsky a všetko pridáme do polievky. Necháme prevrieť , dochutíme a podávame s hoblinkami parmezánu.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu