Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Husacia pečeň s hubami, hus plnená zemiakmi, plnený husací krk

Svätomartinské hody podľa starých receptúr.

(Zdroj: stock adobe)

Poznámka: Pre zachovanie autenticity sme recepty ponechali v pôvodnom znení.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Husacia pečeň s jelenkami

Jelenky (huby) na hrubé rezance pokrájať, nimi pečeň celkom vyšpikovať a posoliť.

Na dno nádoby dať na listy pokrájanú slaninu, na to položiť pečeň, doliať pár lyžíc dobrého vína, nechať povoľne pariť a na pokrievku dať trochu uhlia, aby pečeň odspodku i odvrchu dostala žltú farbu.

Po upečení masť zliať, pridať pár lyžičiek brunátnej omáčky a kúsok glásu, z citróna šťavu vytlačiť a vedno nechať variť v pare.

SkryťVypnúť reklamu

Očistené jelenky pokrájať na krížalky a dať s pokrájaným zeleným petržlenom do masla, posoliť, pridať tlčeného korenia a nechať v nádobe pariť, dodať pár lyžíc smotánky a nechať spolu variť.

Pri podávaní dať huby na misu, na kúsky pokrájanú pečeň dať na ne tak, aby ako celá vyzerala. Poliať šťavou a jedlo horúce dať na stôl ako asietlu.

Ján Babilon, Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči z roku 1870

Zemiakmi plnená hus

Ačkoľvek to čudne zneje, je to ale veľmi dobré; takáto hus pri pečení tak nevyschne a zbytočná šťava i masť hodí sa výborne ku zemiakom, ktorými sa hus naplní. K tomu cieľu pripraví sa hus ako obyčajne na pečienku.

Pred dňom uvarí sa hodne zemiakov v kožkách, olúpajú sa a do druhého dňa nechajú stáť. Ráno sa zemiaky pokrájajú na drobné kocky; štvrť kila tučnej bravčoviny (Bauchstück) sa drobno poseká, na málo masti s prídavkom niečo drobno sekanej cibule a majeránu sa sparí, do toho sa dajú zemiaky, toľko, čo treba, soli a týmto sa otvor husy, odkiaľ vybraly sa vnútornosti, naplní, potom zašije; hus sa náležite posolí a pri častom polievaní dobre upečie. Pred nastolením odstráni sa niť, vyberú sa zemiaky osobitne na misu, hus sa ako obyčajne pokrája, ku nej šalát podľa ľúbosti, a zemiaky i husacina nesú sa na stôl.

SkryťVypnúť reklamu

Terézia Vansová, Recepty starej matere z roku 1914

Plnený husací krk

Potrebujeme: 1 husací krk, 200 g bravčového mäsa z pliecka, 40 g ryže, 1 vajce, 10 g cibule, 20 g masti, soľ, čierne korenie

Postup: Bravčové mäso z pliecka zomelieme, pridáme vychladnutú ryžu udusenú s cibuľkou, vajce, soľ, mleté čierne korenie, dobre premiešame a naplníme kožku z husacieho krku. Oba otvory zašijeme a na miernom ohni asi hodinu varíme. Uvarený plnený krk necháme vychladnúť tak, že ho zaťažíme medzi dve dosky do druhého dňa. Potom ho pokrájame na plátky a podávame studený s uhorkou.

Naša kuchárka, kniha receptov z roku 1965

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu