Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Kelová fašírka, šošovicovo-kuracia polievka, krupicový trhanec

Inšpirácie na chutný obed.

(Zdroj: archív)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šošovicovo-kuracia polievka

Potrebujeme: 2 šálky hnedej šošovice, asi liter kuracieho vývaru, 2 kuracie prsia, konzervu sterilizovaných paradajok, 1 cibuľu, 2 mrkvy, kúsok zeleru, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, štipku majoránu, maslo

Postup: Šošovicu preberieme, namočíme a napokon ju dáme variť do malého množstva vody spolu s bobkovým listom.

Mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na kocky, kuracie prsia umyjeme, osušíme a tiež nakrájame na kocky.

Do druhého hrnca dáme zohriať maslo a orestujeme na ňom najskôr zeleninu a potom k nej pridáme kuracie mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Osolíme ich, okoreníme, pridáme aj pokrájané sterilizované paradajky a všetko zalejeme vývarom. Keď je šošovica polomäkká, scedíme ju a pridáme k zelenine. Všetko spolu dovaríme, dochutíme a podávame.

Kelová fašírka

Potrebujeme: 600 g kelu, 2 staršie žemle alebo rožky, mlieko, 2 vajíčka, kúsok údenej slaniny, 1 malú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, strúhanku, olej, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, štipku muškátového orieška

Postup: Do hrnca dáme variť osolenú vodu. Očistený kel dobre opláchneme pod studenou vodu, prekrojíme na štvrtiny a keď voda začne vrieť, vložíme ich do hrnca. Necháme ho chvíľku povariť aby zmäkol, nemal by sa však rozvariť na blato.

Kel poriadne scedíme, posekáme a dáme do misky. Žemle nakrájame, namočíme do mlieka, potom ich vyžmýkame a pridáme ku kelu. Slaninu nakrájame na malé kocky a orestujeme ju. Potom k nej pridáme nasekanú cibuľu aj cesnak, všetko spolu popražíme a potom bez výpeku pridáme do kelovej zmesi. Doplníme dve vajíčka, soľ aj koreniny a prisypeme toľko strúhanky, aby nám vznikla zmes, z ktorej budeme môcť vytvarovať valec. Ten dáme na vymastený pekáč, obložiť ho ešte môžeme plátkami slaniny a upečieme v rúre.

SkryťVypnúť reklamu

Krupicový trhanec

Potrebujeme: 200 g detskej krupice, 80 g práškového cukru, 60 g masla, 250 ml mlieka, 2 vajíčka, štipku soli, ovocie a ovocný sirup, maslo

Postup: Krupicu dáme do misky, zalejeme ju mliekom a necháme postáť asi 20 minút. Zatiaľ si oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, z bielkov vyšľaháme tuhý sne. Do krupice zamiešame žĺtkovo-cukrovú zmes, štipku soli a napokon aj vyšľahaný sneh. Cesto vylejeme na maslom potretú panvicu a upečieme z oboch strán hrubú placku, ktorú tesne pred dopečením potrháme vidličkami na kúsky, preložíme na tanier, kde pridáme aj obľúbené ovocie a šťavu či sirup.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Na internáte skladali počítače pre spolužiakov. Dnes majú veľké showroomy aj hotel
  2. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa?
  3. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  4. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  5. Keď sa z brigády stane kariéra
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  7. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  8. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  2. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  3. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  4. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  5. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa?
  6. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  7. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  8. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  1. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa? 8 124
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 901
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 3 456
  4. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 2 139
  5. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 086
  6. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom 1 390
  7. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky 1 349
  8. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 1 322
  1. Daniel Bíro: Ladislav Lahoda zo spoločnosti CMA sa podelil o jeho skúsenosti z prieskumov podzemných priestorov. Na čo všetko si musíme dávať pozor?
  2. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  3. Štefan Šturdzík: Vykašlite sa na politiku a šašov okolo nej.
  4. Miroslav Ferkl: Rehot Richtera
  5. Peter Martinkovič: Zažil som goraikō na Fujisane
  6. Jozef Foltýn: Koniec demokracie v USA?!
  7. Jozef Černek: Premiéra, potlesk… a na druhý deň umývam záchody
  8. Ernest Klotton: Armádne zhromaždenie ako sa generáli ocitli uprostred „vnútornej vojny“ s hranolkami a tankami
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 16 969
  2. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 16 134
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 939
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 12 849
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 10 298
  6. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 649
  7. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 623
  8. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 8 630
  1. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  2. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
  3. Marian Nanias: Dopláca Slovensko na členstvo v EÚ, alebo získava?
  4. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
  5. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  6. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  7. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  8. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu