Korzár logo Korzár
Pondelok, 6. december, 2021 | Meniny má MikulášKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Bábovka s gaštanovo-whisky polevou, koláč so šípkovou glazúrou

Sladké dobroty ochutené jesennými plodmi.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pohánkový koláč s trnkovo-jogurtovou plnkou

Potrebujeme na cesto: 4 vajcia, 4 PL vody, 100 g tekutého medu, 100 g pohánky, 50 g lieskových orechov, 1 ČL prášku do pečiva

Na plnku: 300 g pyré z trniek (asi 600 g bobúľ), 300 g jogurtu, 60 g cukru, 6 želatínových plátkov

Postup: Rúru predhrejeme na 175 stupňov a zapneme na funkciu s ventilátorom. Okrúhlu formu na tortu (ideálne s odnímateľným kruhom) vyložíme papierom na pečenie. Šľahačom na vysokých otáčkach vymiešame vajíčka, aby vznikla svetložltá hustejšia hmota. Potom pridáme vodu, pokračujeme v miešaní ešte asi 2 minúty a vlejeme med. Pohánku a lieskové orechy rozmixujeme najemno a spolu s práškom do pečiva zľahka primiešame do vajíčkovej zmesi. Hotové cesto vlejeme do pripravenej formy a pečieme asi 30 minút, alebo kým po zapichnutí nevytiahneme čisté špáradlo.

Skryť Vypnúť reklamu

Trnky vhodíme do hrnca, do polovice zalejeme vodou a necháme variť, kým sa takmer všetka tekutina nevyparí. Potom bobuľky precedíme cez jemné sito, kôstky a šupky odhodíme a pyré necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Následne do nej vmiešame cukor a jogurt. Plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody, potom ich na malom ohni zohrievame, kým sa úplne nerozpustia. Do želatíny vmiešame 2 lyžice jogurtovo-trnkovej zmesi a potom ju celú vylejeme k plnke. Rýchlo premiešame a necháme v chladničke asi 10 minút.

Keď je cesto upečené, prekrojíme ho horizontálne na polovicu, spodný diel vložíme do formy, naň rozotrieme trnkovo-jogurtovú plnku a na vrch položíme hornú polovicu cesta. Necháme stuhnúť v chladničke a pred podávaním vyberieme z formy.

Skryť Vypnúť reklamu

Kávová bábovka s gaštanovo-whisky polevou

Potrebujeme na bábovku: 375 g hladkej múky 1 ČL soli, 1/2 ČL prášku do pečiva, 120 ml silného espressa, 120 ml šľahačkovej smotany, 1 balenie vanilkového cukru, 340 g zmäknutého masla, 530 g hnedého cukru, 5 vajíčok

Na polevu: 150 g kryštálového cukru, 120 ml vody, 120 ml šľahačkovej smotany, 1/2 ČL soli, 2 PL bourbon whisky, 290 g upečených a olúpaných gaštanov,

Postup: Formu na bábovky vymastíme a vysypeme múkou a rúru predhrejeme na 180 stupňov. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou a dáme bokom. Zmiešame aj smotanu a kávu a taktiež zatiaľ odložíme bokom. Maslo vyšľaháme spolu s cukrami do nadýchanej svetlej konzistencie. K nemu pridávame po jednom vajíčka a po každom utrieme stierkou boky aj dno misky na šľahanie. Keď sú vajíčka zašľahané, vmiešame tretinu múky a po nej polovicu smotanovo-kávovej zmesi. Opäť pridáme tretinu múky, po ktorej bude nasledovať zvyšok smotany s kávou. Nakoniec proces ukončíme posledným dielom múky. Hotové cesto prelejeme do formy a pečieme v rozohriatej rúre asi hodinu a 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa bábovka pečie, pripravíme si polevu. Cukor a vodu dáme variť na stredne veľký plameň a počkáme, kým zmes nenadobudne jantárovú farbu. Vtedy vmiešame smotanu a soľ a pokračujeme vo varení, kým omáčka nebude úplne hladká a bez hrudiek. Potom ju odstavíme. Gaštany nakrájame na menšie kúsky, ktoré spolu s whisky vmiešame do omáčky. Hotovou nakoniec polejeme vrch koláča.

Koláč so šípkovou glazúrou

Potrebujeme na cesto: 200 g hladkej múky, 100 g masla nakrájaného na kocky, 20 g mletých mandlí, 1 ČL prášku do pečiva, 1 vajíčko, 1 až 4 PL studenej vody, bielok z malého vajíčka.

Na plnku: 320 ml plnotučného mlieka, 80 g práškového cukru, 5 vaječných žĺtkov, 25 g kukuričnej múky rozmiešanej v troche vody na pastu

Na glazúru: 200 ml šípkového sirupu, 2 PL kukuričnej múky, 2 PL medu, 100 g šípok (čerstvých alebo mrazených)

Postup: Vo veľkej miske zmiešame múku s mletými mandľami a práškom do pečiva. Pridáme maslo a votrieme ho do suchej zmesi. K nej prilejeme vymiešané vajíčko a po lyžiciach aj studenú vodu - postačí toľko, aby vzniklo spojité cesto. Vypracujeme ho do gule, zabalíme do fólie a necháme odstáť v chladničke asi pol hodiny. Medzitým predhrejeme rúru na 200 stupňov a vymažeme okrúhly vrúbkovaný plech s priemerom 23 centimetrov.

Pri príprave plnky necháme najprv za stáleho miešania zovrieť mlieko, potom ho stiahneme z plameňa a dáme bokom. V miske vymiešame žĺtky s cukrom, postupne pridáme pastu z kukuričnej múky a nakoniec pomaly vylejeme aj teplé mlieko. Zmes vrátime do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Počkáme ešte asi minútu, potom sporák vypneme a plnku prelejeme do misky. Po desiatich minútach ju zakryjeme fóliou a dáme do chladničky.

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu s hrúbkou asi pol centimetra a vložíme do pripravenej formy. Vrch potrieme troškou vymiešaného bielka a dáme piecť na 15 minút dozlatista. Hotové cesto vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.

Polovicu šípkového sirupu privedieme k varu a odstavíme. Kukuričnú múku rozmiešame v druhej polovici sirupu a vlejeme ho k tomu horúcemu. Všetko vrátime na sporák a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Nakoniec vmiešame med a keď glazúra opäť začne vrieť, odstavíme a necháme vychladnúť.

Na spodok cesta rozotrieme studenú plnku. Z čerstvých šípok odrežeme konce, rozpolíme ich, vyberieme kôstky a poukladáme na plnku reznou stranou dole. Všetko zalejeme glazúrou a až do podávania necháme v chladničke.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  2. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  3. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  4. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  5. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  6. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  7. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  8. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú
  9. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  10. Vieme, ako si môžete dopriať a nezaťažiť pritom rodinný rozpočet
  1. Ako podnikať na internete. V Košiciach sa to naučíte zadarmo
  2. Buďte o krok napred voči konkurencií so štúdiom MBA
  3. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  4. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  5. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú
  6. Vieme, ako si môžete dopriať a nezaťažiť pritom rodinný rozpočet
  7. Najdôveryhodnejší na Slovensku! Päťnásobný úspech pre Tesco
  8. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  9. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  10. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 18 992
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 16 740
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 10 625
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 852
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 855
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 231
  7. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 242
  8. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 076
  9. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor 2 077
  10. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 1 789

Blogy SME

  1. Pavel Dvořák: Wuhan by ste mali chcieť navštíviť
  2. Martin Greguš: Je zdravotníctvo pre túto vládu skutočne prioritou? Analýza rozpočtu ZDRAVOTNÍCTVA pre rok 2022 pre laika...Viete koľko dlžia Slovenské nemocnice?
  3. David Kapusta: Bystrica má na viac alebo krátka úvaha nad rozpočtom a investíciami mesta
  4. Rasťo Valent: Zamyslenie o Messim, PSG a Barce
  5. Adam Sedláček: O tom, ako hrubé črevo zachránilo Vianoce
  6. Andrea Vörösová: Správa z miesta... „čapice hore, Slovensko dole“... pomítingová
  7. Rudolfa Vallová: Komu chýbajú sociálne balíčky?
  8. Lubomir Zahora: Dať si vynosiť dieťa je cool. Nerobí to iba Kim Kardashian
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 16 697
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 288
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 871
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 729
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 358
  6. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 267
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 658
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 578
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ernesta Valka zavraždili v roku 2010.

Obžalovaný Radič sa môže dostať na slobodu. Začne konať ministerka.


8 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Voľba detskej ombudsmanky bude vo štvrtok.


a 2 ďalší 7 h

Blogy SME

  1. Pavel Dvořák: Wuhan by ste mali chcieť navštíviť
  2. Martin Greguš: Je zdravotníctvo pre túto vládu skutočne prioritou? Analýza rozpočtu ZDRAVOTNÍCTVA pre rok 2022 pre laika...Viete koľko dlžia Slovenské nemocnice?
  3. David Kapusta: Bystrica má na viac alebo krátka úvaha nad rozpočtom a investíciami mesta
  4. Rasťo Valent: Zamyslenie o Messim, PSG a Barce
  5. Adam Sedláček: O tom, ako hrubé črevo zachránilo Vianoce
  6. Andrea Vörösová: Správa z miesta... „čapice hore, Slovensko dole“... pomítingová
  7. Rudolfa Vallová: Komu chýbajú sociálne balíčky?
  8. Lubomir Zahora: Dať si vynosiť dieťa je cool. Nerobí to iba Kim Kardashian
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 16 697
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 288
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 871
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 729
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 358
  6. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 267
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 658
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 578
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu