Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom prívarky: Tekvicový s jablkom, mrkvový, Podlev z Gemera s klobásou

Urobte si fajnový, domáci.

(Zdroj: archív)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tekvica s jabĺčkom

Potrebujeme: 800 g očistenej tekvice, 1 cibuľu, 2 jablká, 2 paradajky, maslo, olej, soľ, mleté čierne korenie, cukor

Postup: Tekvicu nakrájame na maličké kúsky alebo ju nahrubo nastrúhame. Cibuľu nasekáme najemno a opražíme ju na roztopenom masle s trochou oleja. Keď je cibuľa zlatistá, pridáme tekvicu a aj tú zarestujeme. Potom k nej dáme očistené a postrúhané jablká a pokrájané paradajky, ktoré predtým obaríme vriacou vodou, schladíme a ošúpeme. Všetko osolíme a okoreníme a necháme chvíľku dusiť vo vlastnej šťave. Potom prívarok podlejeme a dovaríme, kým nebudú tekvica a jablká mäkké. Na záver chute doladíme trochou cukru – to závisí aj od toho, aké kyslé jablká máme. Hodí sa samostatne ale aj ako príloha k akémukoľvek pečenému mäsu.

SkryťVypnúť reklamu

Mrkvový prívarok

Potrebujeme: 600 g mrkvy, maslo, hladkú múku, cukor, sladkú smotanu na varenie, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, citrónovú šťavu

Postup: Mrkvu umyjeme, očistíme a pokrájame na maličké kocôčky. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, mrkvu do nej vsypeme a uvaríme. Keď bude hotová, trochu ju scedíme, ale časť vody, v ktorej sa varila, necháme v hrnci.

Z masla a múky urobíme zápražku, ktorú zalejeme mrkvovým vývarom a smotanou. Rohabarkujeme, aby sme nemali hrudky a vlejeme k mrkve. Všetko ochutíme a prevaríme, kým nezískame primeranú prívarkovú konzistenciu. Na záver môžeme dotiahnuť troškou citrónovej šťavy.

Podlev z Gemera

Potrebujeme: 2 klobásy, 2 PL hladkej múky, 200 ml mlieka (môže byť sladké alebo acidofilné), 4 zemiaky, údenú prerastanú slaninu, soľ, ocot

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. V druhom hrnci si vo vode uvaríme klobásy. Keď sú hotové vyberieme ich a na chvíľu odložíme bokom. Do klobásového vývaru vlejeme zátrepku z mlieka a múky a dobre premiešame. Potom do mlieka pridáme scedené uvarené zemiaky, necháme kratučko prevrieť, dochutíme soľou a octom a rozdelíme na taniere, kde naložíme aj kolieska varenej klobásy a všetko polejeme popraženou slaninou.

ZDROJ: S. Pilková: Poklady slovenskej kuchyne

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 241
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 586
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu