Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom prívarky: Tekvicový s jablkom, mrkvový, Podlev z Gemera s klobásou

Urobte si fajnový, domáci.

(Zdroj: archív)

Tekvica s jabĺčkom

Potrebujeme: 800 g očistenej tekvice, 1 cibuľu, 2 jablká, 2 paradajky, maslo, olej, soľ, mleté čierne korenie, cukor

Postup: Tekvicu nakrájame na maličké kúsky alebo ju nahrubo nastrúhame. Cibuľu nasekáme najemno a opražíme ju na roztopenom masle s trochou oleja. Keď je cibuľa zlatistá, pridáme tekvicu a aj tú zarestujeme. Potom k nej dáme očistené a postrúhané jablká a pokrájané paradajky, ktoré predtým obaríme vriacou vodou, schladíme a ošúpeme. Všetko osolíme a okoreníme a necháme chvíľku dusiť vo vlastnej šťave. Potom prívarok podlejeme a dovaríme, kým nebudú tekvica a jablká mäkké. Na záver chute doladíme trochou cukru – to závisí aj od toho, aké kyslé jablká máme. Hodí sa samostatne ale aj ako príloha k akémukoľvek pečenému mäsu.

Skryť Vypnúť reklamu

Mrkvový prívarok

Potrebujeme: 600 g mrkvy, maslo, hladkú múku, cukor, sladkú smotanu na varenie, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, citrónovú šťavu

Postup: Mrkvu umyjeme, očistíme a pokrájame na maličké kocôčky. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, mrkvu do nej vsypeme a uvaríme. Keď bude hotová, trochu ju scedíme, ale časť vody, v ktorej sa varila, necháme v hrnci.

Z masla a múky urobíme zápražku, ktorú zalejeme mrkvovým vývarom a smotanou. Rohabarkujeme, aby sme nemali hrudky a vlejeme k mrkve. Všetko ochutíme a prevaríme, kým nezískame primeranú prívarkovú konzistenciu. Na záver môžeme dotiahnuť troškou citrónovej šťavy.

Podlev z Gemera

Potrebujeme: 2 klobásy, 2 PL hladkej múky, 200 ml mlieka (môže byť sladké alebo acidofilné), 4 zemiaky, údenú prerastanú slaninu, soľ, ocot

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. V druhom hrnci si vo vode uvaríme klobásy. Keď sú hotové vyberieme ich a na chvíľu odložíme bokom. Do klobásového vývaru vlejeme zátrepku z mlieka a múky a dobre premiešame. Potom do mlieka pridáme scedené uvarené zemiaky, necháme kratučko prevrieť, dochutíme soľou a octom a rozdelíme na taniere, kde naložíme aj kolieska varenej klobásy a všetko polejeme popraženou slaninou.

ZDROJ: S. Pilková: Poklady slovenskej kuchyne

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  6. Nie je to len chlapská záležitosť
  7. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  8. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  9. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  10. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 823
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 699
  3. Aká je chémia vôní 13 463
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 743
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 627
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 161
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 719
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 258
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 186
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 957
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ivan Ivanič, šéf SLA.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop