Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Zapekaný kel, sviečkovica s husacou pečeňou, orieškové guľky

Inšpirácie nielen na sobotný obed.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zapekaný ružičkový kel s cesnakom a syrom

Potrebujeme: 300 g slaniny, 2 PL masla, 1 kg ružičkového kelu, soľ a mleté čierne korenie, 5 strúčikov najemno nakrájaného cesnaku, 400 ml smotany, 1 a 1/2 ČL kukuričného škrobu, rozmiešaného v 1 PL vody, 1/3 š nastrúhanej mozzarelly 1/4 nastrúhaného parmezánu

Postup: Ružičkový kel umyjeme, odrežeme z neho spodok, prekrojíme na polovicu. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Slaninu opečieme na panvici vhodnej aj do rúry dochrumkava, potom ju vyberieme a osušíme na papierovej utierke. Masť z panvice zlejeme, necháme len 1 až 2 lyžice na chuť. Roztopíme maslo, pridáme ružičkový kel, osolíme ho a okoreníme a pražíme asi 6 minút, kým okraje kelu nezačnú hnednúť a chrumkavieť. Potom vmiešame cesnak, krátko počkáme a vlejeme smotanu. Plameň stiahneme a zmes necháme jemne variť asi 3 až 4 minúty. Ak je aj potom omáčka veľmi riedka, pridáme za stáleho miešania kukuričný škrob na zahustenie. Pridáme ešte slaninu a všetko poriadne premiešame. Vrch posypeme oboma syrmi a dáme zapiecť na asi 15 minút. Ak chceme mať vrch chrumkavý, 2 až 3 minúty pred koncom pečenia zapneme na rúre gril. Podľa chuti môžeme na záver vrch posypať nakrájanou petržlenovou vňaťou, tymianom alebo rozmarínom.

SkryťVypnúť reklamu

Sviečkovica s husacou pečeňou

Potrebujeme: 500 g hovädzej sviečkovice, olivový olej, hladkú múku, plátky celozrnného alebo sendvičového chleba, 100 g husacej pečene, soľ, čierne korenie, pohárik brandy, petržlenovú vňať, červenú cibuľu, hnedý cukor

Postup: Mäso nakrájame na plátky, ktoré päsťou trochu pobúchame, z oboch strán osolíme aj okoreníme. Opečieme ich na olivovom oleji tak, aby vo vnútri boli pekne ružové, nie vysušené ani krvavé.

Potom mäso vyberieme do tepla a vo výpeku opečieme plátky husacej pečene. Keď sú hotové tiež ich vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme na plátky nakrájanú červenú cibuľu, orestujeme ju a poprášime troškou cukru, ktorý necháme skaramelizovať. Cibuľu poprášime trochou hladkej múky, zarestujeme ju a podlejeme brandy. Ak sa nám zdá chuť cibule prisladká, môžeme ju vyvážiť trochou citrónovej šťavy.

SkryťVypnúť reklamu

Chlieb na suchej panvici opečieme na hrianky rozdelíme ich na taniere, na to dáme mäso, na to pečeň a celkom na vrch karamelizovanú cibuľku a všetko polejeme výpekom a posypeme vňaťou.

Lieskovoorechové snehové guľky

Potrebujeme: 150 g hladkej múky, 30 g práškového cukru plus navyše na obaľovanie, štipku soli, vanilkovú arómu, 60 g najemno nasekaných lieskových orechov, 110 g masla izbovej teploty

Postup: Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, soľ a orechy, potom pridáme maslo a vanilku. Vidličkou zmes zľahka premiešame, preklopíme ju na pomúčenú pracovnú dosku a vypracujeme cesto. Zabalené vo fólii ho necháme postáť v chladničke asi 2 hodiny.

Zo schladeného cesta vypracujeme menšie guľôčky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Rúru nastavíme na 180 stupňov a kým sa nahrieva, guľôčky ešte odložíme do chladničky. Pečieme ich potom asi 10 až 12 minút. Hotové vyváľame v práškovom cukre dvakrát, najprv kým sú ešte teplé a potom aj za studena.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 623
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 219
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 898
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 721
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 573
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu