Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zapekaný kel, sviečkovica s husacou pečeňou, orieškové guľky

Inšpirácie nielen na sobotný obed.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zapekaný ružičkový kel s cesnakom a syrom

Potrebujeme: 300 g slaniny, 2 PL masla, 1 kg ružičkového kelu, soľ a mleté čierne korenie, 5 strúčikov najemno nakrájaného cesnaku, 400 ml smotany, 1 a 1/2 ČL kukuričného škrobu, rozmiešaného v 1 PL vody, 1/3 š nastrúhanej mozzarelly 1/4 nastrúhaného parmezánu

Postup: Ružičkový kel umyjeme, odrežeme z neho spodok, prekrojíme na polovicu. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Slaninu opečieme na panvici vhodnej aj do rúry dochrumkava, potom ju vyberieme a osušíme na papierovej utierke. Masť z panvice zlejeme, necháme len 1 až 2 lyžice na chuť. Roztopíme maslo, pridáme ružičkový kel, osolíme ho a okoreníme a pražíme asi 6 minút, kým okraje kelu nezačnú hnednúť a chrumkavieť. Potom vmiešame cesnak, krátko počkáme a vlejeme smotanu. Plameň stiahneme a zmes necháme jemne variť asi 3 až 4 minúty. Ak je aj potom omáčka veľmi riedka, pridáme za stáleho miešania kukuričný škrob na zahustenie. Pridáme ešte slaninu a všetko poriadne premiešame. Vrch posypeme oboma syrmi a dáme zapiecť na asi 15 minút. Ak chceme mať vrch chrumkavý, 2 až 3 minúty pred koncom pečenia zapneme na rúre gril. Podľa chuti môžeme na záver vrch posypať nakrájanou petržlenovou vňaťou, tymianom alebo rozmarínom.

Skryť Vypnúť reklamu

Sviečkovica s husacou pečeňou

Potrebujeme: 500 g hovädzej sviečkovice, olivový olej, hladkú múku, plátky celozrnného alebo sendvičového chleba, 100 g husacej pečene, soľ, čierne korenie, pohárik brandy, petržlenovú vňať, červenú cibuľu, hnedý cukor

Postup: Mäso nakrájame na plátky, ktoré päsťou trochu pobúchame, z oboch strán osolíme aj okoreníme. Opečieme ich na olivovom oleji tak, aby vo vnútri boli pekne ružové, nie vysušené ani krvavé.

Potom mäso vyberieme do tepla a vo výpeku opečieme plátky husacej pečene. Keď sú hotové tiež ich vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme na plátky nakrájanú červenú cibuľu, orestujeme ju a poprášime troškou cukru, ktorý necháme skaramelizovať. Cibuľu poprášime trochou hladkej múky, zarestujeme ju a podlejeme brandy. Ak sa nám zdá chuť cibule prisladká, môžeme ju vyvážiť trochou citrónovej šťavy.

Skryť Vypnúť reklamu

Chlieb na suchej panvici opečieme na hrianky rozdelíme ich na taniere, na to dáme mäso, na to pečeň a celkom na vrch karamelizovanú cibuľku a všetko polejeme výpekom a posypeme vňaťou.

Lieskovoorechové snehové guľky

Potrebujeme: 150 g hladkej múky, 30 g práškového cukru plus navyše na obaľovanie, štipku soli, vanilkovú arómu, 60 g najemno nasekaných lieskových orechov, 110 g masla izbovej teploty

Postup: Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, soľ a orechy, potom pridáme maslo a vanilku. Vidličkou zmes zľahka premiešame, preklopíme ju na pomúčenú pracovnú dosku a vypracujeme cesto. Zabalené vo fólii ho necháme postáť v chladničke asi 2 hodiny.

Zo schladeného cesta vypracujeme menšie guľôčky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Rúru nastavíme na 180 stupňov a kým sa nahrieva, guľôčky ešte odložíme do chladničky. Pečieme ich potom asi 10 až 12 minút. Hotové vyváľame v práškovom cukre dvakrát, najprv kým sú ešte teplé a potom aj za studena.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  2. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  3. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  4. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  5. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  6. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  7. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  8. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  9. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  10. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  1. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  2. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  5. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 452
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 990
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 761
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 171
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 155
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 134
  7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 067
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 969
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 813

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Martin Greguš: Búranie Istropolisu na pokračovanie...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  3. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  4. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  5. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  6. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  7. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  8. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 755
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 425
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 731
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 754
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 288
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 178
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestujúci z južnej Afriky čakajú na letisku na výsledok testu na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy nemusia variant zachytiť.


9 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant objavili v Juhoafrickej republike.


a 2 ďalší 7 h

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Martin Greguš: Búranie Istropolisu na pokračovanie...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  3. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  4. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  5. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  6. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  7. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  8. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 755
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 425
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 731
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 754
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 288
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 178
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu