Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zapekaný kel, sviečkovica s husacou pečeňou, orieškové guľky

Inšpirácie nielen na sobotný obed.

(Zdroj: stock adobe)

Zapekaný ružičkový kel s cesnakom a syrom

Potrebujeme: 300 g slaniny, 2 PL masla, 1 kg ružičkového kelu, soľ a mleté čierne korenie, 5 strúčikov najemno nakrájaného cesnaku, 400 ml smotany, 1 a 1/2 ČL kukuričného škrobu, rozmiešaného v 1 PL vody, 1/3 š nastrúhanej mozzarelly 1/4 nastrúhaného parmezánu

Postup: Ružičkový kel umyjeme, odrežeme z neho spodok, prekrojíme na polovicu. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Slaninu opečieme na panvici vhodnej aj do rúry dochrumkava, potom ju vyberieme a osušíme na papierovej utierke. Masť z panvice zlejeme, necháme len 1 až 2 lyžice na chuť. Roztopíme maslo, pridáme ružičkový kel, osolíme ho a okoreníme a pražíme asi 6 minút, kým okraje kelu nezačnú hnednúť a chrumkavieť. Potom vmiešame cesnak, krátko počkáme a vlejeme smotanu. Plameň stiahneme a zmes necháme jemne variť asi 3 až 4 minúty. Ak je aj potom omáčka veľmi riedka, pridáme za stáleho miešania kukuričný škrob na zahustenie. Pridáme ešte slaninu a všetko poriadne premiešame. Vrch posypeme oboma syrmi a dáme zapiecť na asi 15 minút. Ak chceme mať vrch chrumkavý, 2 až 3 minúty pred koncom pečenia zapneme na rúre gril. Podľa chuti môžeme na záver vrch posypať nakrájanou petržlenovou vňaťou, tymianom alebo rozmarínom.

Skryť Vypnúť reklamu

Sviečkovica s husacou pečeňou

Potrebujeme: 500 g hovädzej sviečkovice, olivový olej, hladkú múku, plátky celozrnného alebo sendvičového chleba, 100 g husacej pečene, soľ, čierne korenie, pohárik brandy, petržlenovú vňať, červenú cibuľu, hnedý cukor

Postup: Mäso nakrájame na plátky, ktoré päsťou trochu pobúchame, z oboch strán osolíme aj okoreníme. Opečieme ich na olivovom oleji tak, aby vo vnútri boli pekne ružové, nie vysušené ani krvavé.

Potom mäso vyberieme do tepla a vo výpeku opečieme plátky husacej pečene. Keď sú hotové tiež ich vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme na plátky nakrájanú červenú cibuľu, orestujeme ju a poprášime troškou cukru, ktorý necháme skaramelizovať. Cibuľu poprášime trochou hladkej múky, zarestujeme ju a podlejeme brandy. Ak sa nám zdá chuť cibule prisladká, môžeme ju vyvážiť trochou citrónovej šťavy.

Skryť Vypnúť reklamu

Chlieb na suchej panvici opečieme na hrianky rozdelíme ich na taniere, na to dáme mäso, na to pečeň a celkom na vrch karamelizovanú cibuľku a všetko polejeme výpekom a posypeme vňaťou.

Lieskovoorechové snehové guľky

Potrebujeme: 150 g hladkej múky, 30 g práškového cukru plus navyše na obaľovanie, štipku soli, vanilkovú arómu, 60 g najemno nasekaných lieskových orechov, 110 g masla izbovej teploty

Postup: Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, soľ a orechy, potom pridáme maslo a vanilku. Vidličkou zmes zľahka premiešame, preklopíme ju na pomúčenú pracovnú dosku a vypracujeme cesto. Zabalené vo fólii ho necháme postáť v chladničke asi 2 hodiny.

Zo schladeného cesta vypracujeme menšie guľôčky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Rúru nastavíme na 180 stupňov a kým sa nahrieva, guľôčky ešte odložíme do chladničky. Pečieme ich potom asi 10 až 12 minút. Hotové vyváľame v práškovom cukre dvakrát, najprv kým sú ešte teplé a potom aj za studena.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  6. Nie je to len chlapská záležitosť
  7. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  8. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  10. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 823
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 699
  3. Aká je chémia vôní 13 463
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 743
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 627
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 161
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 719
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 258
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 186
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 957
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ivan Ivanič, šéf SLA.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop