Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Krémové krúpy, zemiakový paprikáš, furmanské makaróny

Chutné nápady do každej kuchyne.

(Zdroj: stock adobe)

Krémové krúpy s hubami

Potrebujeme: 500 g jačmenných krúpov, 1 lyžičku bravčovej masti, maslo, zeleninový vývar, 1 menšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 veľké hrste sušených húb, 150 g čerstvých húb – napríklad šampiňónov, drvenú rascu, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, petržlenovú vňať

Postup: Sušené huby namočíme do studenej vody, cibuľu očistíme a nakrájame najemno. Jeden cesnak nakrájame najemno, druhý si pripravíme na pretlačenie. Šampiňóny očistíme od prípadných nečistôt, lúpať ich nemusíme, ak nemajú škaredý klobúčik a nakrájame ich na plátky.

Skryť Vypnúť reklamu

Krúpy prepláchneme v sitku studenou vodou, kým nebude číra a nasypeme ich do hrnca, kde predtým roztopíme masť. Premiešame ich, aby sa omastili, zalejeme vývarom a necháme variť asi pol hodiny, kým nebudú al dente. Celý čas ich priebežne premiešame a dávame pozor, aby sa nerozvarili.

V panvici z vyššími okrajmi alebo v širšom a nižšom hrnci roztopíme asi lyžicu masla a orestujeme na ňom cibuľu, keď bude mať zlatistú farbu pridáme plátky cesnaku a asi po minúte aj šampiňóny. Dobre ich orestujeme, mali by pustiť vodu a potom k nim pridáme sušené huby a podlejeme ich asi 3-4 lyžicami vody, v ktorej boli namočené. Potom pridáme krúpy, zalejeme ich asi dvomi decilitrami horúceho zeleninového vývaru, premiešame a necháme všetko spolu povariť, aby sa chute prepojili. Ochutíme mletou rascou, v prípade potreby aj soľou a korením. Ak sa vývar odparí a jednotlivé ingrediencie ešte nie sú dovarené, postupne po troške pridáme vývar, jedlo musí byť krémové, nie suché. Na záver pretlačíme jeden cesnak, posypeme petržlenovou vňaťou a odstavíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiakový paprikáš

Potrebujeme: pol kila zemiakov, 1 cibuľu, petržlenovú vňať, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, maslo, 1 PL hladkej múky

Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, očistenú cibuľu nasekáme najemno. V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu. Potom k nej pridáme zemiaky a dobre ich osmažíme. Osolíme ich, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou a priebežne ich budeme po troške podlievať vodou, kým sa neuvaria domäkka. Nezabúdame miešať, aby neprihoreli. Keď sa voda zredukuje, posypeme ich múkou, premiešame, podlejeme ešte asi pohárom vody a necháme prevrieť. Na záver ich už len štedro posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

Furmanské makaróny

Potrebujeme: balenie makarónov, olej, 1 malú cibuľu, 300 g vareného údeného mäsa, 2 dl kyslej pochúťkovej smotany, 2 vajíčka, soľ, čierne mleté korenie, strúhanku, tvrdý syr na strúhanie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Cestoviny uvaríme klasicky – v osolenej vode. V panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme na pásiky alebo na kocky nakrájané údené mäso a chvíľku ho popražíme. Okoreníme a jemne aj osolíme, dávame pozor, lebo údené mäso býva už dostatočne slané. Potom k nemu priamo z vody vyberieme makaróny uvarené al dente, premiešame a všetko preložíme do olejom postriekanej a strúhankou vysypanej zapekacej misy. V kyslej smotane rozmiešame vajíčka a polejeme ňou cestoviny. Na vrch nasypeme ľubovoľný syr a dáme zapiecť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nie je to len chlapská záležitosť
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  5. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  6. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  7. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  9. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  10. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 882
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 727
  3. Aká je chémia vôní 13 519
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 763
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 660
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 190
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 740
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 268
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 254
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 980
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

OĽaNO: Zvolenie Žilinku je kompromis (reakcie)

Kollár od Žilinku očakáva očistenie prokuratúry.

Ivan Ivanič, šéf SLA.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop