Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Krémové krúpy, zemiakový paprikáš, furmanské makaróny

Chutné nápady do každej kuchyne.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krémové krúpy s hubami

Potrebujeme: 500 g jačmenných krúpov, 1 lyžičku bravčovej masti, maslo, zeleninový vývar, 1 menšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 veľké hrste sušených húb, 150 g čerstvých húb – napríklad šampiňónov, drvenú rascu, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, petržlenovú vňať

Postup: Sušené huby namočíme do studenej vody, cibuľu očistíme a nakrájame najemno. Jeden cesnak nakrájame najemno, druhý si pripravíme na pretlačenie. Šampiňóny očistíme od prípadných nečistôt, lúpať ich nemusíme, ak nemajú škaredý klobúčik a nakrájame ich na plátky.

SkryťVypnúť reklamu

Krúpy prepláchneme v sitku studenou vodou, kým nebude číra a nasypeme ich do hrnca, kde predtým roztopíme masť. Premiešame ich, aby sa omastili, zalejeme vývarom a necháme variť asi pol hodiny, kým nebudú al dente. Celý čas ich priebežne premiešame a dávame pozor, aby sa nerozvarili.

V panvici z vyššími okrajmi alebo v širšom a nižšom hrnci roztopíme asi lyžicu masla a orestujeme na ňom cibuľu, keď bude mať zlatistú farbu pridáme plátky cesnaku a asi po minúte aj šampiňóny. Dobre ich orestujeme, mali by pustiť vodu a potom k nim pridáme sušené huby a podlejeme ich asi 3-4 lyžicami vody, v ktorej boli namočené. Potom pridáme krúpy, zalejeme ich asi dvomi decilitrami horúceho zeleninového vývaru, premiešame a necháme všetko spolu povariť, aby sa chute prepojili. Ochutíme mletou rascou, v prípade potreby aj soľou a korením. Ak sa vývar odparí a jednotlivé ingrediencie ešte nie sú dovarené, postupne po troške pridáme vývar, jedlo musí byť krémové, nie suché. Na záver pretlačíme jeden cesnak, posypeme petržlenovou vňaťou a odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiakový paprikáš

Potrebujeme: pol kila zemiakov, 1 cibuľu, petržlenovú vňať, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, maslo, 1 PL hladkej múky

Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, očistenú cibuľu nasekáme najemno. V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu. Potom k nej pridáme zemiaky a dobre ich osmažíme. Osolíme ich, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou a priebežne ich budeme po troške podlievať vodou, kým sa neuvaria domäkka. Nezabúdame miešať, aby neprihoreli. Keď sa voda zredukuje, posypeme ich múkou, premiešame, podlejeme ešte asi pohárom vody a necháme prevrieť. Na záver ich už len štedro posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

Furmanské makaróny

Potrebujeme: balenie makarónov, olej, 1 malú cibuľu, 300 g vareného údeného mäsa, 2 dl kyslej pochúťkovej smotany, 2 vajíčka, soľ, čierne mleté korenie, strúhanku, tvrdý syr na strúhanie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Cestoviny uvaríme klasicky – v osolenej vode. V panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme na pásiky alebo na kocky nakrájané údené mäso a chvíľku ho popražíme. Okoreníme a jemne aj osolíme, dávame pozor, lebo údené mäso býva už dostatočne slané. Potom k nemu priamo z vody vyberieme makaróny uvarené al dente, premiešame a všetko preložíme do olejom postriekanej a strúhankou vysypanej zapekacej misy. V kyslej smotane rozmiešame vajíčka a polejeme ňou cestoviny. Na vrch nasypeme ľubovoľný syr a dáme zapiecť.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu