Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Krémové krúpy, zemiakový paprikáš, furmanské makaróny

Chutné nápady do každej kuchyne.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krémové krúpy s hubami

Potrebujeme: 500 g jačmenných krúpov, 1 lyžičku bravčovej masti, maslo, zeleninový vývar, 1 menšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 veľké hrste sušených húb, 150 g čerstvých húb – napríklad šampiňónov, drvenú rascu, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, petržlenovú vňať

Postup: Sušené huby namočíme do studenej vody, cibuľu očistíme a nakrájame najemno. Jeden cesnak nakrájame najemno, druhý si pripravíme na pretlačenie. Šampiňóny očistíme od prípadných nečistôt, lúpať ich nemusíme, ak nemajú škaredý klobúčik a nakrájame ich na plátky.

Skryť Vypnúť reklamu

Krúpy prepláchneme v sitku studenou vodou, kým nebude číra a nasypeme ich do hrnca, kde predtým roztopíme masť. Premiešame ich, aby sa omastili, zalejeme vývarom a necháme variť asi pol hodiny, kým nebudú al dente. Celý čas ich priebežne premiešame a dávame pozor, aby sa nerozvarili.

V panvici z vyššími okrajmi alebo v širšom a nižšom hrnci roztopíme asi lyžicu masla a orestujeme na ňom cibuľu, keď bude mať zlatistú farbu pridáme plátky cesnaku a asi po minúte aj šampiňóny. Dobre ich orestujeme, mali by pustiť vodu a potom k nim pridáme sušené huby a podlejeme ich asi 3-4 lyžicami vody, v ktorej boli namočené. Potom pridáme krúpy, zalejeme ich asi dvomi decilitrami horúceho zeleninového vývaru, premiešame a necháme všetko spolu povariť, aby sa chute prepojili. Ochutíme mletou rascou, v prípade potreby aj soľou a korením. Ak sa vývar odparí a jednotlivé ingrediencie ešte nie sú dovarené, postupne po troške pridáme vývar, jedlo musí byť krémové, nie suché. Na záver pretlačíme jeden cesnak, posypeme petržlenovou vňaťou a odstavíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiakový paprikáš

Potrebujeme: pol kila zemiakov, 1 cibuľu, petržlenovú vňať, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, maslo, 1 PL hladkej múky

Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, očistenú cibuľu nasekáme najemno. V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu. Potom k nej pridáme zemiaky a dobre ich osmažíme. Osolíme ich, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou a priebežne ich budeme po troške podlievať vodou, kým sa neuvaria domäkka. Nezabúdame miešať, aby neprihoreli. Keď sa voda zredukuje, posypeme ich múkou, premiešame, podlejeme ešte asi pohárom vody a necháme prevrieť. Na záver ich už len štedro posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

Furmanské makaróny

Potrebujeme: balenie makarónov, olej, 1 malú cibuľu, 300 g vareného údeného mäsa, 2 dl kyslej pochúťkovej smotany, 2 vajíčka, soľ, čierne mleté korenie, strúhanku, tvrdý syr na strúhanie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Cestoviny uvaríme klasicky – v osolenej vode. V panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme na pásiky alebo na kocky nakrájané údené mäso a chvíľku ho popražíme. Okoreníme a jemne aj osolíme, dávame pozor, lebo údené mäso býva už dostatočne slané. Potom k nemu priamo z vody vyberieme makaróny uvarené al dente, premiešame a všetko preložíme do olejom postriekanej a strúhankou vysypanej zapekacej misy. V kyslej smotane rozmiešame vajíčka a polejeme ňou cestoviny. Na vrch nasypeme ľubovoľný syr a dáme zapiecť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  2. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  3. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  4. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  5. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  8. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  9. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  10. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  1. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  2. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  5. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 454
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 001
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 766
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 200
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 166
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 072
  7. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 062
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 920
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 823

Blogy SME

  1. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  2. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  3. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  5. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  6. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  7. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  8. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 805
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 426
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 737
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 762
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 183
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestujúci z južnej Afriky čakajú na letisku na výsledok testu na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy nemusia variant zachytiť.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant objavili v Juhoafrickej republike.


a 2 ďalší 8 h

Blogy SME

  1. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  2. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  3. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  5. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  6. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  7. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  8. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 805
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 426
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 737
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 762
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 183
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu