Hovädzie chilli con carne
Potrebujeme: 2 PL rastlinného alebo olivového oleja, 2 veľké olúpané a nakrájané cibule, 6 strúčikov cesnaku, 500 g mletého hovädzieho mäsa, 360 ml červeného vína, 180 ml hovädzieho vývaru (alebo 2 hovädzie bujóny rozpustené v horúcej vode), 4 PL worcesterovej omáčky, 2 PL medu, 2 nakrájané červené papriky, 4 konzervy krájaných paradajok po 400 ml, 1 ČL údenej papriky, 4 ČL rasce, 2 ČL mletého koriandra, 2 ČL mletého čili, 3 ČL mletého zázvoru, 2 ČL zmesi bylín, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1 nakrájanú čerstvú čili papričku, 3 PL paradajkového pyré alebo pretlaku, 1 PL kečupu, 1 ČL pálivej pasty, 2 kocky 80 alebo 90-percentnej čokolády, 800 g červených kidney fazúľ, 420 g zmesi iných fazúľ, trocha nasekaného koriandra
Postup: Vo veľkej miske zohrejeme olej, pridáme cibuľu a varíme dosklovita. Vhodíme nakrájaný cesnak, minútu počkáme a primiešame mäso, ktoré varíme, kým nezhnedne. K nemu prilejeme víno, privedieme ho k varu a necháme bublať tri minúty. Medzitým si v pohári zmiešame worcesterovú omáčku, med a vývar a vlejeme to do panvice. Na rad teraz prídu červené papriky a po minúte aj krájané paradajky. Zmes dochutíme údenou paprikou, rascou, mletým koriandrom, zázvorom a čili, zmesou byliniek, soľou, čiernym korením a čerstvou čili papričkou. Dobre všetko premiešame a necháme variť asi dve až tri minúty.
Teraz pridáme paradajkové pyré, kečup, pálivú pastu a čokoládu. Zmes privedieme k varu, necháme variť asi hodinu, pridáme fazule a varíme ešte ďalších 20 minút. Nakoniec zamiešame čerstvý koriander. Podávame s ryžou, kyslou smotanou a čerstvými čili papričkami podľa chuti.
Pikantný maďarský guláš
Potrebujeme: 1 PL rastlinného oleja, 1/4 š masla, 450 g hovädzieho mäsa do polievky, 1 PL soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1/2 čerstvej červenej papriky, 1 malú cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1/4 š sladkej papriky, 1 ČL pálivej papriky, 1 ČL sušeného majoránu alebo oregana, 1/4 š hladkej múky, 2 š červeného vína, 2 š vody, 1 PL maggi, 2 malé zemiaky
Postup: Mäso nakrájame na kocky, zemiaky ošúpeme nakrájame spolu s paprikou, cibuľou a cesnakom. Liatinový hrniec zahrejeme. Pridáme olej a maslo a keď sa roztopí, vhodíme mäso. Ochutíme soľou a čiernym korením a necháme ho rovnomerne zhnednúť. Potom prihodíme papriku, cibuľu a cesnak. Keď zelenina zmäkne dochutíme majoránom a sušenými paprikami, zahustíme múkou, dobre premiešame a vlejeme víno spolu s vodou a maggi. Plameň stiahneme na minimum, hrniec zakryjeme a necháme za občasného miešania variť asi hodinu. Ak je mäso dobre uvarené a ľahko sa dá rozpoliť, pridáme zemiaky. Pokračujeme v varení ešte asi 20 minút, kým nezmäknú aj zemiaky a podľa potreby ešte dochutíme.
Pálivý uhorkový šalát
Potrebujeme: 2 uhorky, 1 jalapeno papričku, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL limetkovej šťavy, 1/2 oranžovej papriky, 3 malé červené cibule, 1/2 ČL soli, mleté čierne korenie, 3 PL olivového oleja, 2 PL nakrájaného koriandra
Postup: Uhorku nakrájame na tenké kolieska, cesnak nadrobno, papriku a väčšie kúsky a cibuľu a jalapeno na kolieska. Do misky dáme cibuľu a jalapeno, prilejeme limetkovú šťavu, vhodíme papriku, soľ a mleté čierne korenie a dobre vmiešame olivový olej. Nakoniec pridáme uhorky a koriander. Pred podávaním môžeme šalát vložiť na pár hodín do chladničky.
Zdroj: lordbyronskitchen.com, thekitchenpaper.com, sundaysuppermovement, kitchensanctuary.com, thedailymeal.com, eatwell101.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.