Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Hovädzie chilli con carne, ostrý guláš, pálivý uhorkový šalát

Varenie môže mať aj pikantnú príchuť.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovädzie chilli con carne

Potrebujeme: 2 PL rastlinného alebo olivového oleja, 2 veľké olúpané a nakrájané cibule, 6 strúčikov cesnaku, 500 g mletého hovädzieho mäsa, 360 ml červeného vína, 180 ml hovädzieho vývaru (alebo 2 hovädzie bujóny rozpustené v horúcej vode), 4 PL worcesterovej omáčky, 2 PL medu, 2 nakrájané červené papriky, 4 konzervy krájaných paradajok po 400 ml, 1 ČL údenej papriky, 4 ČL rasce, 2 ČL mletého koriandra, 2 ČL mletého čili, 3 ČL mletého zázvoru, 2 ČL zmesi bylín, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1 nakrájanú čerstvú čili papričku, 3 PL paradajkového pyré alebo pretlaku, 1 PL kečupu, 1 ČL pálivej pasty, 2 kocky 80 alebo 90-percentnej čokolády, 800 g červených kidney fazúľ, 420 g zmesi iných fazúľ, trocha nasekaného koriandra

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Vo veľkej miske zohrejeme olej, pridáme cibuľu a varíme dosklovita. Vhodíme nakrájaný cesnak, minútu počkáme a primiešame mäso, ktoré varíme, kým nezhnedne. K nemu prilejeme víno, privedieme ho k varu a necháme bublať tri minúty. Medzitým si v pohári zmiešame worcesterovú omáčku, med a vývar a vlejeme to do panvice. Na rad teraz prídu červené papriky a po minúte aj krájané paradajky. Zmes dochutíme údenou paprikou, rascou, mletým koriandrom, zázvorom a čili, zmesou byliniek, soľou, čiernym korením a čerstvou čili papričkou. Dobre všetko premiešame a necháme variť asi dve až tri minúty.

Teraz pridáme paradajkové pyré, kečup, pálivú pastu a čokoládu. Zmes privedieme k varu, necháme variť asi hodinu, pridáme fazule a varíme ešte ďalších 20 minút. Nakoniec zamiešame čerstvý koriander. Podávame s ryžou, kyslou smotanou a čerstvými čili papričkami podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Pikantný maďarský guláš

Potrebujeme: 1 PL rastlinného oleja, 1/4 š masla, 450 g hovädzieho mäsa do polievky, 1 PL soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1/2 čerstvej červenej papriky, 1 malú cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1/4 š sladkej papriky, 1 ČL pálivej papriky, 1 ČL sušeného majoránu alebo oregana, 1/4 š hladkej múky, 2 š červeného vína, 2 š vody, 1 PL maggi, 2 malé zemiaky

Postup: Mäso nakrájame na kocky, zemiaky ošúpeme nakrájame spolu s paprikou, cibuľou a cesnakom. Liatinový hrniec zahrejeme. Pridáme olej a maslo a keď sa roztopí, vhodíme mäso. Ochutíme soľou a čiernym korením a necháme ho rovnomerne zhnednúť. Potom prihodíme papriku, cibuľu a cesnak. Keď zelenina zmäkne dochutíme majoránom a sušenými paprikami, zahustíme múkou, dobre premiešame a vlejeme víno spolu s vodou a maggi. Plameň stiahneme na minimum, hrniec zakryjeme a necháme za občasného miešania variť asi hodinu. Ak je mäso dobre uvarené a ľahko sa dá rozpoliť, pridáme zemiaky. Pokračujeme v varení ešte asi 20 minút, kým nezmäknú aj zemiaky a podľa potreby ešte dochutíme.

SkryťVypnúť reklamu

Pálivý uhorkový šalát

Potrebujeme: 2 uhorky, 1 jalapeno papričku, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL limetkovej šťavy, 1/2 oranžovej papriky, 3 malé červené cibule, 1/2 ČL soli, mleté čierne korenie, 3 PL olivového oleja, 2 PL nakrájaného koriandra

Postup: Uhorku nakrájame na tenké kolieska, cesnak nadrobno, papriku a väčšie kúsky a cibuľu a jalapeno na kolieska. Do misky dáme cibuľu a jalapeno, prilejeme limetkovú šťavu, vhodíme papriku, soľ a mleté čierne korenie a dobre vmiešame olivový olej. Nakoniec pridáme uhorky a koriander. Pred podávaním môžeme šalát vložiť na pár hodín do chladničky.

Zdroj: lordbyronskitchen.com, thekitchenpaper.com, sundaysuppermovement, kitchensanctuary.com, thedailymeal.com, eatwell101.com

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 777
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 474
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 917
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 604
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 531
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 251
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 136
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 070
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 836
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 508
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 615
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 904
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 945
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 777
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 344
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 825
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 836
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 508
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 615
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 904
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 945
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 777
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 344
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 825
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu