Korzár logo Korzár
Pondelok, 6. december, 2021 | Meniny má MikulášKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Valalská dobrota, zaprávané kurča, polievka s údeným mäsom

Inšpirácie na obed či večeru.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka s údeným mäsom

Potrebujeme: 300 g údeného karé alebo stehna, 70 g ryže, 1 cibuľu, maslo, olej, hladkú múku, mletú červenú papriku, petržlenovú vňať, soľ, korenie

Postup: Mäso nakrájame na kocky, cibuľu nasekáme najemno. V hrnci zohrejeme trochu oleja a najskôr na ňom opražíme cibuľu, potom k nej pridáme údené mäso a orestujeme ho zo všetkých strán. Mäso potom zalejeme vodou a varíme ho, kým nebude takmer mäkké. Potom do hrnca vsypeme prebratú a umytú ryžu. Necháme variť a nakoniec pridáme zápražku z masla a hladkej múky, prevaríme, podľa potreby dochutíme, posypeme vňaťou a je navarené.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaprávané kurča

Potrebujeme: 1 kurča (prípadne len stehná a prsia), maslo, hladkú múku, soľ, 1 cibuľu, petržlenovú vňať, polovicu menšieho karfiolu, 2 mrkvy, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, sladkú červenú papriku, citrónovú šťavu

Postup: Kurča rozdelíme na porcie, osolíme ich, okoreníme a poukladáme do kastróla. Zalejeme ho vodou tak, aby hladina tesne zakryla mäso. Pridáme zväzok vňate a dusíme, kým mäso nezmäkne. Potom vývar scedíme a mäso necháme v teple.

V druhom hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom na malé ružičky rozobratý karfiol a na kolieska nakrájanú mrkvu. Po chvíli ich posypeme trošičkou papriky a asi dvomi lyžicami hladkej múky, zarestujeme a zalejeme vývarom z kurčaťa. Omáčku so zeleninou dobre prevaríme, aby v nej neboli hrudky, ale aby bola konzistentná a hladká.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď je zelenina mäkká, vrátime do omáčky mäso, všetko dochutíme soľou, korením aj citrónovou šťavou a podávame.

Valalská dobrota

Potrebujeme: 500 g čerstvých húb, 3 cibule, olej (alebo masť), soľ, mletú rascu, mletú červenú papriku, 4 strúčiky cesnaku, 5 zemiakov, 2 PL hladkej múky, 100 ml sladkej smotany, 100 g prerastanej údenej slaniny, mleté čierne korenie, pažítku

Postup: Huby očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Na rozohriatom oleji alebo bravčovej masti opražíme nadrobno nakrájané cibule, pridáme huby, soľ, rascu, mletú červenú papriku a pretlačený cesnak. Huby trochu podlejeme vodou a dusíme asi 15 minút. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, podľa potreby podlejeme ešte trochou horúcej vody a dusíme, pokým nezmäknú. Nakoniec ich zahustíme múkou rozšľahanou v smotane a krátko povaríme. V prípade potreby dochutíme soľou či korením a podávame s opraženou slaninou.

Skryť Vypnúť reklamu

ZDROJ: S. Pilková: Poklady slovenskej kuchyne

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  2. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  3. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  4. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  5. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  6. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  7. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  8. Vieme, ako si môžete dopriať a nezaťažiť pritom rodinný rozpočet
  9. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  10. Najdôveryhodnejší na Slovensku! Päťnásobný úspech pre Tesco
  1. Employee's age as a new ground for notice of termination
  2. Ako podnikať na internete. V Košiciach sa to naučíte zadarmo
  3. Buďte o krok napred voči konkurencií so štúdiom MBA
  4. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  5. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  6. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú
  7. Vieme, ako si môžete dopriať a nezaťažiť pritom rodinný rozpočet
  8. Najdôveryhodnejší na Slovensku! Päťnásobný úspech pre Tesco
  9. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  10. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 18 992
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 16 654
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 10 626
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 853
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 855
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 232
  7. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 243
  8. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 076
  9. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor 2 076
  10. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 1 803

Blogy SME

  1. Pavel Dvořák: Wuhan by ste mali chcieť navštíviť
  2. Martin Greguš: Je zdravotníctvo pre túto vládu skutočne prioritou? Analýza rozpočtu ZDRAVOTNÍCTVA pre rok 2022 pre laika...Viete koľko dlžia Slovenské nemocnice?
  3. Rasťo Valent: Zamyslenie o Messim, PSG a Barce
  4. Adam Sedláček: O tom, ako hrubé črevo zachránilo Vianoce
  5. David Kapusta: Bystrica má na viac alebo krátka úvaha nad rozpočtom a investíciami mesta
  6. Andrea Vörösová: Správa z miesta... „čapice hore, Slovensko dole“... pomítingová
  7. Rudolfa Vallová: Komu chýbajú sociálne balíčky?
  8. Adriana Boysová: Ktorá chce, cestu si nájde
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 16 702
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 291
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 871
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 729
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 358
  6. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 277
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 658
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 643
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ernesta Valka zavraždili v roku 2010.

Obžalovaný Radič sa môže dostať na slobodu. Začne konať ministerka.


8 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Voľba detskej ombudsmanky bude vo štvrtok.


a 2 ďalší 7 h

Blogy SME

  1. Pavel Dvořák: Wuhan by ste mali chcieť navštíviť
  2. Martin Greguš: Je zdravotníctvo pre túto vládu skutočne prioritou? Analýza rozpočtu ZDRAVOTNÍCTVA pre rok 2022 pre laika...Viete koľko dlžia Slovenské nemocnice?
  3. Rasťo Valent: Zamyslenie o Messim, PSG a Barce
  4. Adam Sedláček: O tom, ako hrubé črevo zachránilo Vianoce
  5. David Kapusta: Bystrica má na viac alebo krátka úvaha nad rozpočtom a investíciami mesta
  6. Andrea Vörösová: Správa z miesta... „čapice hore, Slovensko dole“... pomítingová
  7. Rudolfa Vallová: Komu chýbajú sociálne balíčky?
  8. Adriana Boysová: Ktorá chce, cestu si nájde
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 16 702
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 291
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 871
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 729
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 358
  6. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 277
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 658
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 643
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu