Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Valalská dobrota, zaprávané kurča, polievka s údeným mäsom

Inšpirácie na obed či večeru.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka s údeným mäsom

Potrebujeme: 300 g údeného karé alebo stehna, 70 g ryže, 1 cibuľu, maslo, olej, hladkú múku, mletú červenú papriku, petržlenovú vňať, soľ, korenie

Postup: Mäso nakrájame na kocky, cibuľu nasekáme najemno. V hrnci zohrejeme trochu oleja a najskôr na ňom opražíme cibuľu, potom k nej pridáme údené mäso a orestujeme ho zo všetkých strán. Mäso potom zalejeme vodou a varíme ho, kým nebude takmer mäkké. Potom do hrnca vsypeme prebratú a umytú ryžu. Necháme variť a nakoniec pridáme zápražku z masla a hladkej múky, prevaríme, podľa potreby dochutíme, posypeme vňaťou a je navarené.

SkryťVypnúť reklamu

Zaprávané kurča

Potrebujeme: 1 kurča (prípadne len stehná a prsia), maslo, hladkú múku, soľ, 1 cibuľu, petržlenovú vňať, polovicu menšieho karfiolu, 2 mrkvy, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, sladkú červenú papriku, citrónovú šťavu

Postup: Kurča rozdelíme na porcie, osolíme ich, okoreníme a poukladáme do kastróla. Zalejeme ho vodou tak, aby hladina tesne zakryla mäso. Pridáme zväzok vňate a dusíme, kým mäso nezmäkne. Potom vývar scedíme a mäso necháme v teple.

V druhom hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom na malé ružičky rozobratý karfiol a na kolieska nakrájanú mrkvu. Po chvíli ich posypeme trošičkou papriky a asi dvomi lyžicami hladkej múky, zarestujeme a zalejeme vývarom z kurčaťa. Omáčku so zeleninou dobre prevaríme, aby v nej neboli hrudky, ale aby bola konzistentná a hladká.

SkryťVypnúť reklamu

Keď je zelenina mäkká, vrátime do omáčky mäso, všetko dochutíme soľou, korením aj citrónovou šťavou a podávame.

Valalská dobrota

Potrebujeme: 500 g čerstvých húb, 3 cibule, olej (alebo masť), soľ, mletú rascu, mletú červenú papriku, 4 strúčiky cesnaku, 5 zemiakov, 2 PL hladkej múky, 100 ml sladkej smotany, 100 g prerastanej údenej slaniny, mleté čierne korenie, pažítku

Postup: Huby očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Na rozohriatom oleji alebo bravčovej masti opražíme nadrobno nakrájané cibule, pridáme huby, soľ, rascu, mletú červenú papriku a pretlačený cesnak. Huby trochu podlejeme vodou a dusíme asi 15 minút. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, podľa potreby podlejeme ešte trochou horúcej vody a dusíme, pokým nezmäknú. Nakoniec ich zahustíme múkou rozšľahanou v smotane a krátko povaríme. V prípade potreby dochutíme soľou či korením a podávame s opraženou slaninou.

SkryťVypnúť reklamu

ZDROJ: S. Pilková: Poklady slovenskej kuchyne

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu