Korzár logo Korzár
Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Plnené zemiakové rezne s hubami, polievka zo šošovice a kapusty

Menu z chutných jesenných ingrediencií.

(Zdroj: stock adobe)

Šošovicová polievka s kapustou

Potrebujeme: 100 g hnedej šošovice, 200 g kyslej kapusty, kúsok údeného mäsa alebo údenú klobásu, 20 g sušených húb, 1 kyslú pochúťkovú smotanu, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, nové korenie

Postup: Šošovicu si musíme deň alebo aspoň pár hodín vopred prebrať, umyť a namočiť do vody. Potom ju dáme do hrnca aj s tou vodou, v ktorej bola namočená a dáme variť. Po chvíli pridáme údeninu, namočené huby, bobkový list, pár guličiek nového korenia aj kyslú kapustu a všetko spolu povaríme. Keď už všetky ingrediencie budú takmer hotové primiešame do kyslej smotany lyžicu múky a zátrepku vmiešame do polievky. Necháme prevrieť a dochutíme korením a soľou.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnené zemiakové rezne

Potrebujeme: 700 g zemiakov, 170 g hrubej múky, 1 vajce, olej, 1 hlávku kelu, 200 g čerstvých alebo sušených húb, 1 cibuľu, 2 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu

Postup: Zemiaky dáme variť so šupkou, keď budú mäkké, očistíme ich a postrúhame najemno. Pridáme múku, vajce štipku soli a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na rovnaké časti, roztlačíme ich rukou a naplníme kelovo-hubovou plnkou.

Tú si pripravíme tak, že si na troche oleja najskôr orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, potom k nej pridáme nakrájané huby, soľ, korenie a rascu. Huby chvíľu podusíme vo vlastnej šťave, ak jej je málo, podlejeme ich troškou vody. Kel si očistíme, pokrájame sparíme vriacou vodou a necháme odkvapkať. Potom ho pridáme k hubám a spolu ich podusíme. Na záver pridáme vajcia a keď sa zatiahnú, môžeme plnku rozdeliť na pripravené cesto, ktorým ju zabalíme, vzniknuté guľky rukou jemne zatlačíme, aby sme z nich mali rezne a tie môžeme obaliť v trojobale a vypražiť, prípadne ich len upiecť v rúre alebo v panvici na oleji.

Skryť Vypnúť reklamu

Orechové piškóty

Potrebujeme: 150 g mletých orechov, 150 g masla, 150 g práškového cukru, 130 g hladkej múky, 2 žĺtky, citrónovú kôru, štipku škorice

Postup: V miske zmiešame orechy, práškových cukor aj múku. Pridáme k nim nastrúhané maslo, vaječné žĺtky, trochu kôry a škoricu. Rukami spracujeme cesto, z ktorého potom formujeme guľky vo veľkosti orecha a ukladáme ich na plech. Musia byť od seba dostatočne vzdialené, lebo pri pečení sa trochu rozlejú a zmenia sa piškóty.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  5. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  9. Študuj v malom a ži vo veľkom
  10. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 25 093
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 058
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 407
  4. Aká je chémia vôní 11 763
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 301
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 789
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 621
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 270
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 714
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 852
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Haščák strávil noc za mrežami. Môže tam pobudnúť dlhšie

Prípad sa pohol po tom, čo Gorilu zobrali Kováčikovi.

V bratislavskom Digital Parku, kde sídli finančná skupina Penta, zasahovali ozbrojení policajti. Na snímke podnikateľ Jaroslav Haščák počas zadržania.
Ilustračné foto.
Zrútený most pri Kysaku čaká na odstránenie.

Nekomerčné embargo padlo. V Kulturparku už pôsobia firmy

Petraško: Doteraz sme priestory nemohli komerčne prenajať.


Po piatich rokoch už neplatia pre Kulturpark eurofondové obmedzenia.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Haščák strávil noc za mrežami. Môže tam pobudnúť dlhšie

Prípad sa pohol po tom, čo Gorilu zobrali Kováčikovi.

V bratislavskom Digital Parku, kde sídli finančná skupina Penta, zasahovali ozbrojení policajti. Na snímke podnikateľ Jaroslav Haščák počas zadržania.
Milan Lučanský.
Špecializovaný trestný súd odsúdil Miroslava Marčeka na 23 rokov väzenia.

Minúta po minúte: PCR testy odhalili dvetisíc nakazených, zomrelo 30 pacientov

PCR testy na Slovensku odhalili už viac ako 109-tisíc nakazených.

Testovanie miesto na nový koronavírus.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop