Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom sezónne špeciality: Trnkový gin, sladká šípková polievka

Plody jesene sa dajú využiť v kuchyni.

(Zdroj: stock adobe)

Trnkový gin

Potrebujeme na fľašu s objemom 7 dcl: 225 g trniek, 120 g cukru, 410 ml ginu (alebo toľko, aby sme zaplnili pohár)

Alebo na litrovú fľašu: 320 g trniek, 170 g cukru, cca 570 ml ginuPostup: Nazbierané trnky vložíme do fľaše, zasypeme cukrom a zalejeme ginom. Všetko dobre uzavrieme, pretrepeme a odložíme na tmavé a chladné miesto. Denne potom chodíme fľašu pretrepať, a to až dovtedy, kým sa nerozpustí všetok cukor. Gin potom necháme odstáť asi tri mesiace (minimálne mesiac, maximálne rok). Hotový alkohol precedíme cez sito vyložené jemnou látkou (ako mušelín) do čistej fľaše. Konzumovať sa dá hneď, ale ak ešte pár mesiacov postojí, bude lepší.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Francúzska gaštanová polievka

Potrebujeme: 1 cibuľu, 450 g nasekaných gaštanov plus 8 celých, 2 ČL rozmarínu, 2,5 š vody, 1 zeleninový bujón, 1,5 š mlieka, 1 PL masla, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej

Postup: Na veľkej panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom orestujeme nakrájanú cibuľu so štipkou soli. Pridáme gaštany a po dvoch minútach ich zalejeme vodou. Dochutíme rozmarínom a privedieme k varu. Potom vhodíme bujón a necháme polievku variť 15 minút. Odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom, vlejeme mlieko a dáme variť ešte na päť minút. Nakoniec dochutíme soľou a čiernym korením.

Na panvici roztopíme maslo, vhodíme celé gaštany a so štipkou soli ich opekáme asi 10 minút. Podávame na vrchu polievky.

Sladká šípková polievka

Potrebujeme: 2 š šípkového pyré, 2 š vody, 1/8 až 1/4 š cukru, 1 PL kukuričného škrobu, 1 PL studenej vody, smotanu, jogurt alebo vanilkovú zmrzlinu

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Najprv si urobíme pyré - šípky, tie najväčšie, aké sme našli, rozrežeme na polovicu, vyberieme kôstky aj vlasy a zvyšok dáme do hrnca. Zalejeme vodou tak, aby boli šípky tesne zaliate a varíme, kým sa tekutina nevyparí. Mäkkú dužinu následne najemno rozmixujeme.

Z pyré odoberieme 2 šálky, ktoré zmiešame v hrnci s vodou a cukrom a na miernom plameni zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Škrob a studenú vodu rozmiešame na pastu a pridáme k polievke. Za stáleho miešania pokračujeme vo varení, kým zmes nezhustne na požadovanú konzistenciu, potom ju stiahneme z plameňa. Polievka sa môže podávať teplá, vtedy do nej na záver vmiešame trocha smotany, alebo studená, doplnená o jogurt alebo zmrzlinu.

Zdroj: sewhistorically.com, fussfreeflavours.com, c.com, theviewfromgreatisland.com, ahedgehoginthekitchen.com, bakingamoment.com, wildwalks-southwest.co.uk, backyardforager.com

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  2. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  3. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  6. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  1. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  2. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  3. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  6. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  7. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  8. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 8 998
  2. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 6 268
  3. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 5 704
  4. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 5 072
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 755
  6. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 538
  7. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 3 207
  8. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 3 143
  1. Ernest Klotton: Spomienka na Fotofestival Devín
  2. Elena Antalová: Slovensko ešte nie je Európa, lebo Fico je roky Slovensko
  3. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť
  4. Martin Zielosko: Fantastická 4: Prvé kroky
  5. Marian Nanias: Jadrové reaktory použité v kozmickom prieskume.
  6. Peter Hroško: Ticho, ktoré lieči.
  7. Jakub Cipko: Sú slovenskí fašisti a sociálni demokrati odkázaní jeden na druhého?
  8. Filip Svetlošák: Kopy črepov, rokokový cyklokuriér a perfektná výstava českého skla
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 19 125
  2. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 399
  3. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 12 454
  4. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 11 615
  5. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 7 882
  6. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 212
  7. Elena Antalová: Nehorekujme. Všetko je inak. 5 963
  8. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 5 826
  1. Marian Nanias: Jadrové reaktory použité v kozmickom prieskume.
  2. Radko Mačuha: Fico nás posiela na výlet do Číny.
  3. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
  4. Věra Tepličková: Naša Cecilia, že nie je naša Cecília?
  5. Věra Tepličková: Vírus vraj sa objavil, parlament nám zamoril
  6. Jiří Ščobák: Proč je boj Palestinců konfliktem mezi bohatými a chudými? A co s tím má F*co?
  7. Radko Mačuha: Ficova fotka s Putinom nakoniec nebude zadarmo.
  8. Pavel Macko: Jednanie o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tomáš Hudák

Hovorí, že je zjavné, že STVR ovládli politici.


32
Francesco Calzona gestikuluje počas zápasu Slovensko - Nemecko v kvalifikácii na MS 2026.

Koho sa už Slováci nemusia báť?


3
Úplné zatmenie mesiaca bude v nedeľu 7. septembra. Mesiac sa bude javiť ako červený.

Ďalšie úplné zatmenie bude zo Slovenska vidno až na Silvestra 2028.


18
Z fotografickej série Zuzany Pustaiovej o atómovej elektrárni Mochovce.

FPustaiová vystavuje na prestížnom festivale.


6

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu