Korzár logo Korzár
Sobota, 27. november, 2021 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom zo zemiakovej kaše: Buchty, vafle aj gnocchi

Inšpirácie do vašej kuchyne. Využite zvyšky.

(Zdroj: Fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Buchty zo zemiakového cesta

Potrebujeme: 1 š zostatkovej zemiakovej kaše, 1/2 š plus 2 PL horúceho mlieka, 1 PL droždia, 1/4 š teplej vody, 2 PL plus 1/2 š cukru. 2 veľké vajíčka, 1 a 1/2 ČL soli, 1/2 š roztopeného masla, 1 a 1/4 š múky

Postup: V miske alebo v mixéri s hákovým nástavcom vymiešame zemiaky s mliekom a necháme vychladiť na izbovú teplotu. Pridáme droždie, vodu a 2 lyžice cukru, zakryjeme utierkou a necháme postáť asi 10 minút. Následne pridáme vajíčka, pol šálky cukru, soľ a roztopené maslo a dobre premiešame. Teraz príde na rad múka, pridávame ju po pol šálke a medzi dávkami cesto dobre zamiešame - hotové by sa už nemalo lepiť na steny misky. Veľkú čistú misu vymažeme olejom a vložíme do nej cesto, ktoré zvrchu ešte potrieme olejom. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, udrieme do neho párkrát päsťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Pekáč s rozmermi asi 23 x 23 alebo 23 x 33 centimetrov vymažeme štedrou vrstvou oleja. Z cesta odoberieme menší kus, z ktorého vyformujeme guľôčku a položíme ju do pripravenej nádoby. Postup opakujeme aj so zvyšným cestom a guľky ukladáme natesno k sebe. Na štvorcový pekáč by mali vyjsť trikrát po tri buchty, na obdĺžnikový trikrát po štyri. Plnú nádobu zakryjeme a opäť necháme kysnúť si hodinu. Buchty potom pečieme nezakryté v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 25 minút, kým vrch nebude zlatistý. Po dopečení ich potrieme maslom.

Zemiakové vafle

Potrebujeme: 2 PL oleja, 1/4 š cmaru, 2 veľké vajíčka, 2 a 1/2 š zbytkov zemiakovej kaše, 3 PL jarnej cibuľky, 1 š strúhaného čedaru, 1/2 š hladkej múky, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL jedlej sódy, kyslú smotanu na servírovanie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Vaflovač potrieme olejom a dáme rozohriať. Vo veľkej miske zmiešame olej, cmar a vajíčka, potom pridáme zemiakovú kašu, cibuľku a syr. V druhej miske skombinujeme suché suroviny, teda múku, prášok do pečiva a jedlú sódu, a postupne ich zamiešame do zemiakovej zmesi. Hotové cesto nadávkujeme do rozohriateho vaflovača, rozotrieme na rovnomernú vrstvu a dobre upečieme.

Poznámka: Konzistencia cesta sa môže líšiť podľa spôsobu prípravy zemiakovej kaše. Ak je príliš suché, pridáme vajíčko, ak je veľmi riedke, zahustíme múkou.

Gnocchi zo zvyškov zemiakovej kaše

Potrebujeme: 1 š zvyšnej zemiakovej kaše, 1 vajíčko, štipku soli, 1 - 2 š hladkej múky

Postup: Najprv si dáme do veľkej misky zemiakovú kašu, vajíčka a soľ. Potom postupne prisypávame múku, kým nedosiahneme správnu konzistenciu - hotové cesto by malo byť mäkké a poddajné, ale nie lepivé. Dávame však pozor, aby sme ho príliš nepremiešali, vznikli nám potom gumové gnocchi.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto rozdelíme na štyri až päť častí, po jednom ich vyberáme na pomúčenú pracovnú dosku, vyváľame do dlhého hrubšieho hada a pokrájame na kúsky široké asi dva centimetre. Hotové gnocchi ukladáme na zľahka pomúčený plech. Nakoniec ich varíme vo vode so štipkou soli, kým nevyplávajú na hladinu. Necháme ich odkvapkať a podávam s obľúbenou omáčkou.

Tip: Chutné sú aj poliate trochou roztopeného masla, osolené, okorenené a ochutené bylinkami, ako rozmarín a bazalka. Na vrch už len stačí posypať syrom.

Zdroj: numstheword.com, justataste.com, lifeasastrawberry.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  2. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  3. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  4. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  5. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  6. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  7. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  8. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  9. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  10. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  1. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  4. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  5. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  6. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  9. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  10. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 27 142
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 9 076
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 7 591
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 4 190
  5. Neapolu odpustíte chaos, decentné Sorrento je únikom do pohody 3 214
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 2 980
  7. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 656
  8. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 345
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 861
  10. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 1 810

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postkoloniálna Teória.
  2. Tomáš Tenczer: Pár vecí, čo mať na pamäti, keď US akcie padajú o 1.000 bodov
  3. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku
  4. Martin Sukupčák: Matovič a Kollár darujú svoj majetok štátu
  5. Igor Borišek: Island - časť 3. Geotermálne zóny
  6. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XC - Šimonovany Vodný hrad
  7. Marek Mačuha: Škodí viac Fico alebo Matovič?
  8. Věra Tepličková: Je prauda, že s poctyvostú zájdeš najdalej?
  1. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 072
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 7 169
  3. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 399
  4. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 6 359
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 764
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 4 954
  7. Monika Vojčíkova: Len vydržte dezoláti, len vydržte! 4 497
  8. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 3 844
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Kollár a Igor Matovič.

Na úroveň vakcinácie má rovnako veľký vplyv aj podpora od populárnych politikov.


9 h
Peter Schutz

Povinnému očkovaniu proti covidu sa nevyhneme.


13 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


7 h
Michaela Danišová

Najnáročnejšou prácou je učenie, vraví.


25. nov

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postkoloniálna Teória.
  2. Tomáš Tenczer: Pár vecí, čo mať na pamäti, keď US akcie padajú o 1.000 bodov
  3. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku
  4. Martin Sukupčák: Matovič a Kollár darujú svoj majetok štátu
  5. Igor Borišek: Island - časť 3. Geotermálne zóny
  6. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XC - Šimonovany Vodný hrad
  7. Marek Mačuha: Škodí viac Fico alebo Matovič?
  8. Věra Tepličková: Je prauda, že s poctyvostú zájdeš najdalej?
  1. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 072
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 7 169
  3. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 399
  4. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 6 359
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 764
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 4 954
  7. Monika Vojčíkova: Len vydržte dezoláti, len vydržte! 4 497
  8. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 3 844
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu