Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom zo zemiakovej kaše: Buchty, vafle aj gnocchi

Inšpirácie do vašej kuchyne. Využite zvyšky.

(Zdroj: Fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Buchty zo zemiakového cesta

Potrebujeme: 1 š zostatkovej zemiakovej kaše, 1/2 š plus 2 PL horúceho mlieka, 1 PL droždia, 1/4 š teplej vody, 2 PL plus 1/2 š cukru. 2 veľké vajíčka, 1 a 1/2 ČL soli, 1/2 š roztopeného masla, 1 a 1/4 š múky

Postup: V miske alebo v mixéri s hákovým nástavcom vymiešame zemiaky s mliekom a necháme vychladiť na izbovú teplotu. Pridáme droždie, vodu a 2 lyžice cukru, zakryjeme utierkou a necháme postáť asi 10 minút. Následne pridáme vajíčka, pol šálky cukru, soľ a roztopené maslo a dobre premiešame. Teraz príde na rad múka, pridávame ju po pol šálke a medzi dávkami cesto dobre zamiešame - hotové by sa už nemalo lepiť na steny misky. Veľkú čistú misu vymažeme olejom a vložíme do nej cesto, ktoré zvrchu ešte potrieme olejom. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, udrieme do neho párkrát päsťou.

SkryťVypnúť reklamu

Pekáč s rozmermi asi 23 x 23 alebo 23 x 33 centimetrov vymažeme štedrou vrstvou oleja. Z cesta odoberieme menší kus, z ktorého vyformujeme guľôčku a položíme ju do pripravenej nádoby. Postup opakujeme aj so zvyšným cestom a guľky ukladáme natesno k sebe. Na štvorcový pekáč by mali vyjsť trikrát po tri buchty, na obdĺžnikový trikrát po štyri. Plnú nádobu zakryjeme a opäť necháme kysnúť si hodinu. Buchty potom pečieme nezakryté v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 25 minút, kým vrch nebude zlatistý. Po dopečení ich potrieme maslom.

Zemiakové vafle

Potrebujeme: 2 PL oleja, 1/4 š cmaru, 2 veľké vajíčka, 2 a 1/2 š zbytkov zemiakovej kaše, 3 PL jarnej cibuľky, 1 š strúhaného čedaru, 1/2 š hladkej múky, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL jedlej sódy, kyslú smotanu na servírovanie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Vaflovač potrieme olejom a dáme rozohriať. Vo veľkej miske zmiešame olej, cmar a vajíčka, potom pridáme zemiakovú kašu, cibuľku a syr. V druhej miske skombinujeme suché suroviny, teda múku, prášok do pečiva a jedlú sódu, a postupne ich zamiešame do zemiakovej zmesi. Hotové cesto nadávkujeme do rozohriateho vaflovača, rozotrieme na rovnomernú vrstvu a dobre upečieme.

Poznámka: Konzistencia cesta sa môže líšiť podľa spôsobu prípravy zemiakovej kaše. Ak je príliš suché, pridáme vajíčko, ak je veľmi riedke, zahustíme múkou.

Gnocchi zo zvyškov zemiakovej kaše

Potrebujeme: 1 š zvyšnej zemiakovej kaše, 1 vajíčko, štipku soli, 1 - 2 š hladkej múky

Postup: Najprv si dáme do veľkej misky zemiakovú kašu, vajíčka a soľ. Potom postupne prisypávame múku, kým nedosiahneme správnu konzistenciu - hotové cesto by malo byť mäkké a poddajné, ale nie lepivé. Dávame však pozor, aby sme ho príliš nepremiešali, vznikli nám potom gumové gnocchi.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto rozdelíme na štyri až päť častí, po jednom ich vyberáme na pomúčenú pracovnú dosku, vyváľame do dlhého hrubšieho hada a pokrájame na kúsky široké asi dva centimetre. Hotové gnocchi ukladáme na zľahka pomúčený plech. Nakoniec ich varíme vo vode so štipkou soli, kým nevyplávajú na hladinu. Necháme ich odkvapkať a podávam s obľúbenou omáčkou.

Tip: Chutné sú aj poliate trochou roztopeného masla, osolené, okorenené a ochutené bylinkami, ako rozmarín a bazalka. Na vrch už len stačí posypať syrom.

Zdroj: numstheword.com, justataste.com, lifeasastrawberry.com

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu