Korzár logo Korzár
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom zo zemiakovej kaše: Buchty, vafle aj gnocchi

Inšpirácie do vašej kuchyne. Využite zvyšky.

(Zdroj: Fotolia)

Buchty zo zemiakového cesta

Potrebujeme: 1 š zostatkovej zemiakovej kaše, 1/2 š plus 2 PL horúceho mlieka, 1 PL droždia, 1/4 š teplej vody, 2 PL plus 1/2 š cukru. 2 veľké vajíčka, 1 a 1/2 ČL soli, 1/2 š roztopeného masla, 1 a 1/4 š múky

Postup: V miske alebo v mixéri s hákovým nástavcom vymiešame zemiaky s mliekom a necháme vychladiť na izbovú teplotu. Pridáme droždie, vodu a 2 lyžice cukru, zakryjeme utierkou a necháme postáť asi 10 minút. Následne pridáme vajíčka, pol šálky cukru, soľ a roztopené maslo a dobre premiešame. Teraz príde na rad múka, pridávame ju po pol šálke a medzi dávkami cesto dobre zamiešame - hotové by sa už nemalo lepiť na steny misky. Veľkú čistú misu vymažeme olejom a vložíme do nej cesto, ktoré zvrchu ešte potrieme olejom. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, udrieme do neho párkrát päsťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Pekáč s rozmermi asi 23 x 23 alebo 23 x 33 centimetrov vymažeme štedrou vrstvou oleja. Z cesta odoberieme menší kus, z ktorého vyformujeme guľôčku a položíme ju do pripravenej nádoby. Postup opakujeme aj so zvyšným cestom a guľky ukladáme natesno k sebe. Na štvorcový pekáč by mali vyjsť trikrát po tri buchty, na obdĺžnikový trikrát po štyri. Plnú nádobu zakryjeme a opäť necháme kysnúť si hodinu. Buchty potom pečieme nezakryté v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 25 minút, kým vrch nebude zlatistý. Po dopečení ich potrieme maslom.

Zemiakové vafle

Potrebujeme: 2 PL oleja, 1/4 š cmaru, 2 veľké vajíčka, 2 a 1/2 š zbytkov zemiakovej kaše, 3 PL jarnej cibuľky, 1 š strúhaného čedaru, 1/2 š hladkej múky, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL jedlej sódy, kyslú smotanu na servírovanie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Vaflovač potrieme olejom a dáme rozohriať. Vo veľkej miske zmiešame olej, cmar a vajíčka, potom pridáme zemiakovú kašu, cibuľku a syr. V druhej miske skombinujeme suché suroviny, teda múku, prášok do pečiva a jedlú sódu, a postupne ich zamiešame do zemiakovej zmesi. Hotové cesto nadávkujeme do rozohriateho vaflovača, rozotrieme na rovnomernú vrstvu a dobre upečieme.

Poznámka: Konzistencia cesta sa môže líšiť podľa spôsobu prípravy zemiakovej kaše. Ak je príliš suché, pridáme vajíčko, ak je veľmi riedke, zahustíme múkou.

Gnocchi zo zvyškov zemiakovej kaše

Potrebujeme: 1 š zvyšnej zemiakovej kaše, 1 vajíčko, štipku soli, 1 - 2 š hladkej múky

Postup: Najprv si dáme do veľkej misky zemiakovú kašu, vajíčka a soľ. Potom postupne prisypávame múku, kým nedosiahneme správnu konzistenciu - hotové cesto by malo byť mäkké a poddajné, ale nie lepivé. Dávame však pozor, aby sme ho príliš nepremiešali, vznikli nám potom gumové gnocchi.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto rozdelíme na štyri až päť častí, po jednom ich vyberáme na pomúčenú pracovnú dosku, vyváľame do dlhého hrubšieho hada a pokrájame na kúsky široké asi dva centimetre. Hotové gnocchi ukladáme na zľahka pomúčený plech. Nakoniec ich varíme vo vode so štipkou soli, kým nevyplávajú na hladinu. Necháme ich odkvapkať a podávam s obľúbenou omáčkou.

Tip: Chutné sú aj poliate trochou roztopeného masla, osolené, okorenené a ochutené bylinkami, ako rozmarín a bazalka. Na vrch už len stačí posypať syrom.

Zdroj: numstheword.com, justataste.com, lifeasastrawberry.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 838
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 718
  3. Aká je chémia vôní 11 114
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 844
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 745
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 315
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 754
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 501
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 076
  10. Bývanie v meste predlžuje život 7 131
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

V prešovskej väznici skončil po Zsuzsovej aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.
Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.
Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO).
Minister dopravy Andrej Doležal.

Koronavírus na Slovensku: Vláda mimoriadne rokuje o otváraní škôl, PCR testy odhalili dvetisíc nakazených (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili už viac ako 111-tisíc nakazených. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 957 obetí.

Ilustračné foto
Alena Zsuzsová.
Cynická obluda

Premenlivá hnusoba

Igor Matovič tvrdí, že do roztrhania tela bojuje s hnusobou a všetko podriaďuje snahe poraziť ju.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop