V zbierkach starých receptov možno nájsť chuťovky, ktoré nesklamú ani v dnešnom jedálničku.
Kapustové lokše
Potrebujeme: 750 g hlávkovej kapusty, 450 g hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, husaciu alebo bravčovú masť
Postup: Očistenú hlávkovú kapustu pokrájame nadrobno, osolíme ju, okoreníme a necháme chvíľu postáť. Potom ju zmiešame s múkou vypracujeme cesto. Pokrájame ho na kúsky a na pomúčenej doske ich rozvaľkáme na placky. Tie opečieme sa suchej platni či panvici a potom ich pomastíme roztopenou, ideálne husacou, masťou a dobre osolíme.
Úhrabky
Potrebujeme: 1,2 kg zemiakov, 250 g hladkej múky, 250 g kyslej kapusty, 40 g masti, 60 g údenej slaniny, 1 cibuľu, čierne korenie, soľ a vodu
Postup: Z polovice zemiakov pripravíme cesto a uvaríme halušky, ako keby sme šli variť tie klasické s bryndzou.
Druhú polovicu zemiakov uvaríme v šupke, potom ich očistíme a pokrájame na kolieska.
Na masť dáme pokrájanú slaninku s cibuľou a spolu ich popražíme. Potom k nim pridáme pokrájanú kyslú kapustu, kolieska zemiakov, uvarené a scedené halušky. Všetko osolíme, okoreníme a za stáleho miešania popražíme.
Revúcke guľky
Potrebujeme: 2 kg zemiakov, 300 g údeného mäsa, 100 g údenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, majorán, cesnak, hladkú múku
Postup: Zemiaky očistíme, postrúhame a dáme na sito odkvapkať. Potom z nich rukou vytlačíme vodu a dáme do misky. Pridáme pomleté údené mäso, soľ, korenie, majorán, pretlačený strúčiky cesnaku a asi tri lyžice hladkej múky. Všetko dobre premiešame a vyformujeme väčšie guľky, ktoré obalíme v hladkej múke a uvaríme v osolenej vode. Podávame ich poliate praženou slaninou a prípadne aj s kapustnicou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.