Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom tradične: Revúcke guľky, kapustové lokše, zemiakové úhrabky

Recepty zozbierané pred polstoročím.

(Zdroj: stock adobe)

V zbierkach starých receptov možno nájsť chuťovky, ktoré nesklamú ani v dnešnom jedálničku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapustové lokše

Potrebujeme: 750 g hlávkovej kapusty, 450 g hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, husaciu alebo bravčovú masť

Postup: Očistenú hlávkovú kapustu pokrájame nadrobno, osolíme ju, okoreníme a necháme chvíľu postáť. Potom ju zmiešame s múkou vypracujeme cesto. Pokrájame ho na kúsky a na pomúčenej doske ich rozvaľkáme na placky. Tie opečieme sa suchej platni či panvici a potom ich pomastíme roztopenou, ideálne husacou, masťou a dobre osolíme.

SkryťVypnúť reklamu

Úhrabky

Potrebujeme: 1,2 kg zemiakov, 250 g hladkej múky, 250 g kyslej kapusty, 40 g masti, 60 g údenej slaniny, 1 cibuľu, čierne korenie, soľ a vodu

Postup: Z polovice zemiakov pripravíme cesto a uvaríme halušky, ako keby sme šli variť tie klasické s bryndzou.

Druhú polovicu zemiakov uvaríme v šupke, potom ich očistíme a pokrájame na kolieska.

Na masť dáme pokrájanú slaninku s cibuľou a spolu ich popražíme. Potom k nim pridáme pokrájanú kyslú kapustu, kolieska zemiakov, uvarené a scedené halušky. Všetko osolíme, okoreníme a za stáleho miešania popražíme.

Revúcke guľky

Potrebujeme: 2 kg zemiakov, 300 g údeného mäsa, 100 g údenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, majorán, cesnak, hladkú múku

Postup: Zemiaky očistíme, postrúhame a dáme na sito odkvapkať. Potom z nich rukou vytlačíme vodu a dáme do misky. Pridáme pomleté údené mäso, soľ, korenie, majorán, pretlačený strúčiky cesnaku a asi tri lyžice hladkej múky. Všetko dobre premiešame a vyformujeme väčšie guľky, ktoré obalíme v hladkej múke a uvaríme v osolenej vode. Podávame ich poliate praženou slaninou a prípadne aj s kapustnicou.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu