Korzár logo Korzár
Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom tradične: Podplamenníky s bryndzou, lokše s makom, spišské džatky

Dobroty starých mám za pár eur.

Lokše sú obľúbenou tradičnou pochúťkou.Lokše sú obľúbenou tradičnou pochúťkou. (Zdroj: archív)

Džatky

Ich názov napovedá, že to bolo jedlo chudobných, ktoré veľa nestálo. Džad je totiž v spišskom nárečí chudák. Dnes sú džatky dobrotou, ktorú si možno pripraviť jednoduchým, ale aj delikátnym spôsobom.

Potrebujeme: 12 stredne veľkých zemiakov, 2 hrnčeky hrubej múky, maslo, cibuľu, slaninu, cukor, soľ, prípadne aj bryndzu či kyslú kapustu

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky, dáme do hrnca a uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom ich zlejeme tak, aby nám približne tretina vody zostala v hrnci. Zemiaky posypeme hrubou múkou a vrátime ich na sporák. Zemiaky necháme zovrieť, ale nemiešame ich. Potom plameň vypneme a zemiaky s múkou popučíme, premiešame a potom zo zmesi odoberáme kúsky a rukami tvoríme guľky, ktoré ukladáme do misky.

Skryť Vypnúť reklamu

Dochutiť ich môžeme buď iba popraženou cibuľkou a slaninou, pridať tiež môžeme bryndzu alebo aj dusenú kyslú kapustu,

Podplamenník

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, polovicu kocky droždia, 1 vajce, 180 ml mlieka, 50 ml oleja, bravčovú masť, soľ, 1 kyslú pochúťkovú smotanu, 1 bryndzu, údenú klobásu, slaninu, cibuľu

Postup: Do malej misky dáme trochu teplej vody so štipkou cukru a droždím. Necháme vzísť kvások. Zatiaľ si dáme do veľkej misy múku, vajce, olej a asi lyžičku soli. Potom vlejeme kvások a prilievame mlieko tak, aby nám vzniklo vláčne cesto. Malo by byť skôr redšie ako tuhé.

Zakryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť. Potom cesto roztiahneme na plech potretý bravčovou masťou. Cesto dobre roztlačíme prstami na celý plech a potrieme ho smotanou, na to namrvíme bryndzou a nakrájame klobásu, slaninu a cibuľu, prípadne len to, čo nám chutí.

Skryť Vypnúť reklamu

Upečieme v dobre vyhriatej rúre, ideálne v peci.

Makové lokše

Potrebujeme: 500 g zemiakov, cca 200g hladkej múky, soľ, bravčová masť alebo maslo, mletý mak, práškový cukor, slivkový lekvár

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí ich olúpeme a nastrúhame alebo prelisujeme. Pridáme múku, soľ a vypracujeme hladké cesto. To pokrájame na kúsky, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme a postupne pečieme. Keďže už väčšina z nás nemá sporáky, ako bývali u našich starých mám, na pečenie použijeme napríklad suchý, ničím nepotretý plech.

Po upečení lokše pomastíme roztopeným maslom alebo masťou, na to dáme vrstvu lekváru a tú posypeme makom. Zrolujeme alebo poskladáme a posypeme cukrom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  2. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  6. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  7. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  8. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  2. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  4. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  7. Budúcnosť M&A v Európe
  8. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  9. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 918
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 652
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 079
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 047
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 789
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 557
  7. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 505
  8. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 431
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 376
  10. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 240
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Malá obec nesmie spustiť privatizáciu vodární. Prokurátor vidí ovocie otráveného stromu

Starosta porušil štyri zákony, majetok dediny predáva i kupuje.

Starosta Čerhova Jaroslav Bajužik.

Podklad, listy, konáriky, penetrácia, asfalt. Aj tak opravujú košické chodníky

Firma: Stáva sa, nevadí. Mesto, vedúca, poslanec: Môže byť problém.

Firma odmieta, že by nečistoty pod penetračnou vrstvou ovplyvnili kvalitu a životnosť chodníka.
Ilustračné foto.

Na boj proti korone dali závratnú sumu. NKÚ: Starosta pochybil

Okresný úrad rozhodol, že aj tak vyše 140-tisíc eur Markušovciam preplatí.

Okresný úrad v Spišskej Novej Vsi schválil preplatenie koronavýdavkov obci Markušovce.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kováčik je stále špeciálny prokurátor a má previerku

Funkcie sa vzdal listom až k 31. januáru

NAKA zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.
Dobré ráno

Dobré ráno: Odíde Sulík kvôli Matovičovi z koalície?

Čo sa deje vo vládnej koalícii.

Komentár Zuzany Kepplovej

A čo ak nie sme vo vojne

Čo robíme, keď sa vyloďujeme, zhadzujeme atómky a národne povstávame proti hnusobe?

Zuzana Kepplová.
Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič prichádzajú na tlačovú konferenciu v Prezidentskom paláci.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop