Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom tradične: Podplamenníky s bryndzou, lokše s makom, spišské džatky

Dobroty starých mám za pár eur.

Lokše sú obľúbenou tradičnou pochúťkou.Lokše sú obľúbenou tradičnou pochúťkou. (Zdroj: archív)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Džatky

Ich názov napovedá, že to bolo jedlo chudobných, ktoré veľa nestálo. Džad je totiž v spišskom nárečí chudák. Dnes sú džatky dobrotou, ktorú si možno pripraviť jednoduchým, ale aj delikátnym spôsobom.

Potrebujeme: 12 stredne veľkých zemiakov, 2 hrnčeky hrubej múky, maslo, cibuľu, slaninu, cukor, soľ, prípadne aj bryndzu či kyslú kapustu

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky, dáme do hrnca a uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom ich zlejeme tak, aby nám približne tretina vody zostala v hrnci. Zemiaky posypeme hrubou múkou a vrátime ich na sporák. Zemiaky necháme zovrieť, ale nemiešame ich. Potom plameň vypneme a zemiaky s múkou popučíme, premiešame a potom zo zmesi odoberáme kúsky a rukami tvoríme guľky, ktoré ukladáme do misky.

SkryťVypnúť reklamu

Dochutiť ich môžeme buď iba popraženou cibuľkou a slaninou, pridať tiež môžeme bryndzu alebo aj dusenú kyslú kapustu,

Podplamenník

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, polovicu kocky droždia, 1 vajce, 180 ml mlieka, 50 ml oleja, bravčovú masť, soľ, 1 kyslú pochúťkovú smotanu, 1 bryndzu, údenú klobásu, slaninu, cibuľu

Postup: Do malej misky dáme trochu teplej vody so štipkou cukru a droždím. Necháme vzísť kvások. Zatiaľ si dáme do veľkej misy múku, vajce, olej a asi lyžičku soli. Potom vlejeme kvások a prilievame mlieko tak, aby nám vzniklo vláčne cesto. Malo by byť skôr redšie ako tuhé.

Zakryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť. Potom cesto roztiahneme na plech potretý bravčovou masťou. Cesto dobre roztlačíme prstami na celý plech a potrieme ho smotanou, na to namrvíme bryndzou a nakrájame klobásu, slaninu a cibuľu, prípadne len to, čo nám chutí.

SkryťVypnúť reklamu

Upečieme v dobre vyhriatej rúre, ideálne v peci.

Makové lokše

Potrebujeme: 500 g zemiakov, cca 200g hladkej múky, soľ, bravčová masť alebo maslo, mletý mak, práškový cukor, slivkový lekvár

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí ich olúpeme a nastrúhame alebo prelisujeme. Pridáme múku, soľ a vypracujeme hladké cesto. To pokrájame na kúsky, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme a postupne pečieme. Keďže už väčšina z nás nemá sporáky, ako bývali u našich starých mám, na pečenie použijeme napríklad suchý, ničím nepotretý plech.

Po upečení lokše pomastíme roztopeným maslom alebo masťou, na to dáme vrstvu lekváru a tú posypeme makom. Zrolujeme alebo poskladáme a posypeme cukrom.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu