Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom polievky: Gazdovská, kelová, kalerábová so žemľovými guličkami

V jesenných dňoch sa hodí niečo teplé a chutné.

(Zdroj: archív)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kalerábová polievka so žemľovými guľkami

Potrebujeme: 2 väčšie kaleráby, maslo, olej, zeleninový vývar, 1 žĺtok, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, 1 dl smotany na varenie. Na žemľové guľky: 2 staršie žemle alebo rožky, 2 vajíčka, trošku mlieka, maslo, soľ, muškátový oriešok

Postup: Kaleráby očistíme a nakrájame na maličké kocky. V hrnci zohrejeme maslo s trochou oleja a kaleráby na ňom opražíme. Keď sa sfarbia dozlatista posypeme mletou rascou aj koreníme a asi lyžicou hladkej múky. Zarestujeme ju a potom ju zalejeme zeleninovým vývarom. Všetko necháme variť, kým kaleráb nezmäkne. Potom smotanu zmiešame so žĺtkom a vlejeme do hotovej polievky, ktorú pred podávaním posypeme nasekanou vňaťou a žemľovými guličkami.

SkryťVypnúť reklamu

Tie si pripravíme tak, že žemle nakrájame na malé kocky a dáme ich do misky, kde ich polejeme asi 4-5 lyžicami studeného mlieka. Potom k pečivu pridáme roztopené maslo, žĺtky, nastrúhaný muškátový oriešok a soľ. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý primiešame do žemľovej zmesi, Z nej potom tvarujeme maličké guličky, ktoré dáme na plech vystlaný papierom a dáme ich upiecť do rúry.

Gazdovská polievka

Potrebujeme: kúsok predného hovädzieho mäsa, bravčovú masť, 1 cibuľu, cca 20 jačmenných krúp, 20 g sušených húb, 2 mrkvy, 1 petržlen, kus zeleru, 2 strúčiky cesnaku, hladkú múku, sladkú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kocky. Huby namočíme do studenej vody. V hrnci roztopíme asi lyžicu masti a najskôr na nej opražíme mrkvu, petržlen a zeler. Potom k nim pridáme krúpy a po chvíli aj vyžmýkané huby. Potom všetko posypeme sladkou paprikou a asi lyžicou múky. Krátko zarestujeme a zalejeme vodou. Do polievky dáme mäso, celú cibuľu, strúčiky cesnaku, soľ aj korenie a varíme, kým všetko nezmäkne. Keď bude mäso uvarené, vidličkou ho natrháme na kúsky, ktoré naservírujeme do tanierov a zalejeme polievkou.

SkryťVypnúť reklamu

Kelová polievka

Potrebujeme: 1 menší kel, 2 strúčiky cesnaku, 3 párky, maslo, soľ, mleté čierne korenie, údenú papriku, hladkú múku, hovädzí vývar

Postup: Kel umyjeme, nakrájame ho na rezance a dáme ho do sitka, kde ho prelejeme horúcou vodou a necháme odkvapkať. V hrnci alebo na panvici roztopíme maslo a podusíme na ňom odkvapkaný kel. Pridáme k nemu nasekaný cesnak a párky nakrájané na kolieska. Potom kel na chvíľu odstavíme a v polievkovom hrnci z masla, údenej papriky a hladkej múky urobíme zápražku, ktorú zalejeme hovädzím vývarom, osolíme a necháme zovrieť. Do základu na polievku dáme kel aj s párkami, krátko povaríme, aby sa z kelu nestratili všetky živiny a aby celkom nezmäkol a podávame.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu