Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Cuketová kulajda, tekvicová bábovka, šalát s pečenou mrkvou

Jesenné menu na obed či večeru.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cuketová kulajda

Potrebujeme: 1 cuketu, hrsť sušených alebo v octe nakladaných húb, 1 bobkový list, pár guličiek nového korenia, rascu, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľu, 3 väčšie zemiaky, smotanu na varenie, maslo, kôpor

Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky a dáme variť do mierne osolenej vody s bobkovým listom a novým korením. Sušené huby namočíme do studenej vody.

Ak máme mladú cuketu, nemusíme ju šúpať, len ju umyjeme, zbavíme koncov a nakrájame na kocky.

V druhom hrnci roztopíme asi lyžicu masla a osmažíme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme cuketu, posypeme ju mletou rascou a restujeme asi 10 minút. Keď sú zemiaky mäkké, vodu, v ktorej sa varili precedíme do hrnca k cukete, zemiaky si ešte chvíľu necháme bokom.

SkryťVypnúť reklamu

Varíme, kým cuketa nezmäkne, potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom, dáme do nej huby a necháme variť. Do polievky napokon vrátime zemiaky, prilejeme smotanu a necháme prevrieť. Dochutíme soľou aj korením a posypeme kôprom.

Tekvicová bábovka

Potrebujeme: 160 g ošúpanej a semienok zbavenej tekvice, 220 g polohrubej múky, 1 ČL sódy bikarbóny, 100 g kryštálového (alebo trstinového cukru), 30 ml oleja, 2 vajíčka, 1 kyslú smotanu, 1 ČL mletej škorice, štipku soli

Postup: Tekvicu dáme do hrnca, prilejeme trochu vody a rozvaríme ju domäkka. Ak nám nevyvrela všetka voda, scedíme ju a tekvicu rozmixujeme na pyré, ktoré necháme vychladiť.

Vajíčka s cukrom vymiešame do peny, potom pridáme olej, smotanu a vychladnuté pyré. Prisypeme múku zmiešanú so sódou, škoricou a štipkou soli.

SkryťVypnúť reklamu

Hladké cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a upečieme. Hotovú bábovku môžeme posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládou či inou chutnou polevou.

Šalát s pečenou mrkvou

Potrebujeme: balenie šalátových listov, napríklad rukola či poľníček, 5 ks mrkvy, 1 pomaranč, 1 malý grapefruit, balenie syra feta, soľ, med, štipku škorice aj zázvoru, olivový olej

Postup: Mrkvu očistíme, umyjeme a dobre osušíme. Potom ju nakrájame na hranolky a dáme ich do misky. Pokvapkáme ich olejom aj trochou medu, posypeme škoricou, zázvorom, soľou a prípadne aj čili korením. Vysypeme ju na plech s papierom na pečenie. Pomaranč umyjeme, osušíme a nakájame na kolieska, ktoré rozložíme na mrkvu. Plech dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi na 20 minút. Zatiaľ si do misky dáme opláchnutý a osušený šalát, pridáme na kúsky nakrájaný malý grapefruit a namrvíme syr. Keď bude mrkva upečená, pridáme ju do misky, upečený pomaranč tiež nakrájame a pridáme do šalátu a všetko zľahka ale dôkladne premiešame.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu