Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom paštéty: Šunková pena, bravčová, falošná kačacia s brandy

Domáce chutia inak, než tie z obchodu.

(Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Falošná kačacia paštéta so sušenými slivkami

(podľa Zuzany Sabolovej)

Potrebujeme: 500 g kuracích pečienok, 50 g sušených sliviek, 1 dl brandy alebo koňaku, 3 šalotky, 1 dl smotany na varenie, 100 g masla, kačaciu masť, čerstvý tymian, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Sušené slivky nakrájame a zalejeme brandy minimálne na hodinu. Pečienky si vyčistíme a odblaníme.

Na kačacej masti osmažíme najemno nakrájanú šalotku, potom k nej pridáme pečienky a zarestujeme ich. Pozor, pečienky by nemali byť suché.

SkryťVypnúť reklamu

Okoreníme (stále nesolíme) a pridáme tymián. Chvíľku ich podusíme a zalejeme smotanou. Privedieme k varu a potom pridáme maslo. Slivky zlejeme a zliaty alkohol pridáme k pečienkam.

Následne ich rozmixujeme do hladka. Vmiešame kúsky sliviek a dochutíme soľou.

Skladujeme vo fľašiach, prípadne miskách tak, že paštétu zalejeme roztopeným maslom zmiešaným s kačacou masťou.

Rýchla šunková pena

Potrebujeme: 400-gramový kúsok kvalitnej šunky s vysokým obsahom mäsa, 250 ml šľahačkovej smotany, 2 trojuholníky taveného syra, malú lyžičku plnotučnej horčice, soľ, mleté biele korenie, štipku muškátového orieška

Postup: Šunku nakrájame na kocky, pridáme šľahačkovú smotanu aj syr a spolu ich dobre najemno rozmixujeme. Pridáme horčicu, korenie, premiešame a ak je to potrebné, dosolíme. Soliť vopred nie je dobrý nápad, pretože všetky ingrediencie soľ obsahujú a mohli by sme penu presoliť.

SkryťVypnúť reklamu

Bravčová paštéta s kúskami mäsa

Potrebujeme: 1 kg bravčového pliecka, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, 1 cibuľu, 200 g bravčovej masti, 1 strúčik cesnaku, 2 dl bieleho vína, vetvičky čerstvého rozmarínu a tymianu,

Postup: V hrnci rozpustíme polovicu masti a keď bude horúca, orestujeme na nej na malé kocky nakrájané mäso. Keď sa zatiahne, pridáme cibuľu a všetko osolíme, okoreníme, posypeme rascou a pretlačíme strúčik cesnaku. Kto má rád pikantné, v tejto fáze môže pridať aj najemno nasekanú čili papričku.

Chvíľku podusíme vo vlastnej šťave, potom pridáme rozmarín aj tymian a prilejeme víno.

Na nižšej teplote necháme mäso dusiť asi 10 minút. Potom ho premiestnime do nádoby, ktorá môže ísť do rúry, pridáme zvyšok masti, premiešame a dáme do rúry asi na 2-3 hodiny pri teplote 150 stupňov, prípadne tak dlho, kým sa mäso nebude celkom rozpadávať.

SkryťVypnúť reklamu

Necháme trochu ochladnúť, potom všetko dobre premiešame a naplníme do sklenených pohárov.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 623
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 219
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 898
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 721
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 573
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu