Korzár logo Korzár
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom paštéty: Šunková pena, bravčová, falošná kačacia s brandy

Domáce chutia inak, než tie z obchodu.

(Zdroj: fotolia)

Falošná kačacia paštéta so sušenými slivkami

(podľa Zuzany Sabolovej)

Potrebujeme: 500 g kuracích pečienok, 50 g sušených sliviek, 1 dl brandy alebo koňaku, 3 šalotky, 1 dl smotany na varenie, 100 g masla, kačaciu masť, čerstvý tymian, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Sušené slivky nakrájame a zalejeme brandy minimálne na hodinu. Pečienky si vyčistíme a odblaníme.

Na kačacej masti osmažíme najemno nakrájanú šalotku, potom k nej pridáme pečienky a zarestujeme ich. Pozor, pečienky by nemali byť suché.

Skryť Vypnúť reklamu

Okoreníme (stále nesolíme) a pridáme tymián. Chvíľku ich podusíme a zalejeme smotanou. Privedieme k varu a potom pridáme maslo. Slivky zlejeme a zliaty alkohol pridáme k pečienkam.

Následne ich rozmixujeme do hladka. Vmiešame kúsky sliviek a dochutíme soľou.

Skladujeme vo fľašiach, prípadne miskách tak, že paštétu zalejeme roztopeným maslom zmiešaným s kačacou masťou.

Rýchla šunková pena

Potrebujeme: 400-gramový kúsok kvalitnej šunky s vysokým obsahom mäsa, 250 ml šľahačkovej smotany, 2 trojuholníky taveného syra, malú lyžičku plnotučnej horčice, soľ, mleté biele korenie, štipku muškátového orieška

Postup: Šunku nakrájame na kocky, pridáme šľahačkovú smotanu aj syr a spolu ich dobre najemno rozmixujeme. Pridáme horčicu, korenie, premiešame a ak je to potrebné, dosolíme. Soliť vopred nie je dobrý nápad, pretože všetky ingrediencie soľ obsahujú a mohli by sme penu presoliť.

Skryť Vypnúť reklamu

Bravčová paštéta s kúskami mäsa

Potrebujeme: 1 kg bravčového pliecka, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, 1 cibuľu, 200 g bravčovej masti, 1 strúčik cesnaku, 2 dl bieleho vína, vetvičky čerstvého rozmarínu a tymianu,

Postup: V hrnci rozpustíme polovicu masti a keď bude horúca, orestujeme na nej na malé kocky nakrájané mäso. Keď sa zatiahne, pridáme cibuľu a všetko osolíme, okoreníme, posypeme rascou a pretlačíme strúčik cesnaku. Kto má rád pikantné, v tejto fáze môže pridať aj najemno nasekanú čili papričku.

Chvíľku podusíme vo vlastnej šťave, potom pridáme rozmarín aj tymian a prilejeme víno.

Na nižšej teplote necháme mäso dusiť asi 10 minút. Potom ho premiestnime do nádoby, ktorá môže ísť do rúry, pridáme zvyšok masti, premiešame a dáme do rúry asi na 2-3 hodiny pri teplote 150 stupňov, prípadne tak dlho, kým sa mäso nebude celkom rozpadávať.

Skryť Vypnúť reklamu

Necháme trochu ochladnúť, potom všetko dobre premiešame a naplníme do sklenených pohárov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  2. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  3. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  4. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  10. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  1. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  2. Budúcnosť M&A v Európe
  3. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  4. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  5. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  6. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  9. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  10. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 245
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 047
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 500
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 273
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 123
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 004
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 691
  8. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 684
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 642
  10. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 314
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.
Prokurátor Ján Šanta počas vypočúvania kandidátov na generálneho prokurátora.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop