Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Hokkaido perník, tekvicová nátierka, karamelizované jadierka

Oranžové plody sú jesennou pochúťkou.

(Zdroj: archív)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tekvicová nátierka

Potrebujeme: ½ maslovej alebo Hokkaido tekvice, 2 ČL sušeného tymianu, štipku soli, 1 jemný tvaroh

Postup: Umytú a vydlabanú tekvicu nakrájame na kocky, ktoré dáme do hrnca, zalejeme vodou a uvaríme. Potom tekvicu rozmixujeme, následne pridáme ostatné suroviny a vymiešame kompaktnú zmes. V prípade potreby ešte dochutíme, necháme vychladiť a môžeme natierať chlebíky a pečivo.

Hokkaido perník

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, 150 g hnedého cukru, 100 ml mlieka, 100 ml oleja, 2 vajíčka, 1 kypriaci prášok do perníka, 250 g tekvice bez semienok, štipku soli, trochu škorice a sušeného zázvoru, nasekané orechy, strúhanka

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Umytú tekvicu nakrájame na väčšie kocky aj so šupkou a dáme upiecť do vyhriatej rúry. Keď bude mäkká v miske ju rozmixujeme na pyré, ku ktorému potom pridáme vajíčka, mlieko a olej. Prisypeme cukor a dobre miešame, aby sa rozpustil. Následne pridáme múku zmiešanú s práškom, ostatnými koreninami a štipkou soli. Ako posledné pridáme nasekané orechy a cesto vylejeme na pomastený a strúhankou vysypaný plech. Koláč dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Po vychladnutí ho môžeme len posypať práškovým cukrom, prípadne ho potrieť džemom a roztopenou čokoládou alebo bielkovou polevou.

Karamelizované korenené jadierka

Potrebujeme: tekvicové jadierka, 1 PL rastlinného oleja, 2 PL kryštálového cukru, soľ, zázvor čili

Postup: Jadierka vyberieme z tekvice, očistíme od vlákien, ktoré sú na nich a dáme ich do misky. Zalejeme vodou a dobre umyjeme, aby sme ich očistili. Potom ich ešte prepláchneme, napríklad v sitku a dáme na rozprestretú utierku osušiť.

SkryťVypnúť reklamu

Ak chceme len obyčajné pražené semienka, dáme ich do misky, polejeme olejom, posolíme, rozložíme na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 170 stupňov.

Aj príprava karamelizovaných ochutených semienok je pomerne jednoduchá.

Umyté a osušené jadierka dáme na panvicu a zahrievame ich na strednom plameni. Ak už bude panvica rozpálená, pridáme lyžicu oleja, 2 PL cukru aj štipku soli a za stáleho miešania čakáme, kým sa cukor premení na karamel a obalí všetky jadierka. Keď sa tak stane, posypeme ich buď sušeným zázvorom, ešte trochou soli alebo takým množstvom čili, aké máme radi. Necháme vychladnúť a maškrtíme.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu