Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Boršč bez mäsa, brokolicovo-syrový krém, zeleninová cesnačka

Ochutnajte lahodné polievky, ktoré zahrejú v daždivých dňoch.

(Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rýchly zeleninový boršč

Príprava boršču podľa originálneho receptu je pomerne zdĺhavá. Je totiž potrebné zvlášť uvariť mäso, zvlášť restovať zeleninu, zvlášť pripraviť cviklu. Ak sa vám nechce dlho stáť pri sporáku a máte radi zeleninové polievky, takýto falošný boršč bude hotový omnoho skôr. A navyše je to polievka bohatá na množstvo vitamínov.

Potrebujeme: 3 stredne veľké cvikly, 1 väčšiu mrkvu, 1 petržlen, 1 pór, 1 cibuľu, 2 bobkové listy, zopár guľôčok nového korenia, soľ, trošku octu, mleté čierne korenie, maslo, zeleninový vývar

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V hrnci roztopíme maslo a najskôr na ňom orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu, potom k nej pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu aj petržlen a všetko dobre orestujeme. Následne pridáme dve očistené a na kocky pokrájané cvikly a jednu tam vhodíme celú, kolieska póru, bobkové listy, nové korenie, mleté korenie a soľ. Zalejeme vývarom a necháme variť, kým všetka zelenina nezmäkne. Cviklu, ktorá sa varila celá potom vyberieme, aj s trochou vývaru ju rozmixujeme a vlejeme späť do polievky. Dochutíme niekoľkými kvapkami vody a podľa potreby aj soľou či korením a podávať môžeme s kyslou smotanou.

Brokolicovo-syrový krém

Potrebujeme: 1 brokolicu, 3 mrkvy, 2 PL masla, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, lyžicu hladkej múky, 250 ml sladkej smotany, 250 ml mlieka, cca liter kuracieho vývaru, hrnček nastrúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V hrnci zohrejeme maslo a najskôr na ňom orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a potom k nej pridáme pretlačený cesnak. Keď dostanú zlatistú farbu, posypeme ich hladkou múkou, zarestujeme ju a potom ju zalejeme smotanou a mliekom. Dobre premiešame metličkou. Prilejeme vývar a do polievky dáme brokolicu rozobratú a nakrájanú na celkom maličké kúsky a na maličké kocky nakrájané mrkvy. Všetko necháme variť, kým zelenina nezmäkne a polievka sa primerane nezredukuje do krémovej konzistencie. Na záver vmiešame do polievky nastrúhaný syr, ideálne čedar a až teraz podľa chuti polievku dosolíme, dokoreníme a prípadne pridáme štipku čili.

Zeleninová cesnačka

Potrebujeme: 1 hlávku cesnaku, 3 zemiaky, 1 cibuľu, kus zeleru, 2 mrkvy, zeleninový vývar, kúsok slaniny, soľ, mleté čierne korenie, sladkú červenú papriku, olej, 2 vajíčka, majoránku, strúhaný syr – napríklad nivu

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zemiaky a zeler očistíme a nahrubo nastrúhame. Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky.

V hrnci na troške oleja orestujeme na malé kúsky nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme nasekanú cibuľu a polovicu najemno nakrájaného cesnaku. Orestujeme a potom pridáme nastrúhanú zeleninu a nakrájané zemiaky. Všetko chvíľu dusíme, potom posypeme trochou papriky, zeleninu zalejeme vývarom a dáme variť. Keď bude vrieť asi 10 minút, pretlačíme do polievky zvyšok cesnaku, všetko osolíme, okoreníme a na záver vmiešame rozšľahané vajíčka. Podávame s postrúhaným syrom.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 623
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 219
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 898
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 721
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 573
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu