Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Hovädzie so šípkovou omáčkou, šípkový sirup aj džem s jablkami

Doneste si z prechádzky košík plný červených bobúľ.

(Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šípkovo-jablkový džem

Potrebujeme: kilo šípok, liter vody, kilo kryštálového cukru, 300 g jabĺk, 5 g kyseliny citrónovej, 1 pomaranč, štipku mletého zázvoru

Postup: Jablká očistíme, zbavíme jadier a nakrájame. Dáme do hrnca, podlejeme trochou vody a rozvaríme tak, aby sme ich potom mohli rozmixovať na pyré.

Šípky rozpolíme, zalejeme vodou a dáme variť na mierny plameň. Asi po 15 minútach zmes prepasírujeme cez plátno, pridáme jablkové pyré, čistú pomarančovú kôru a šťavu, štipku zázvoru a kyselinu citrónovú. Všetko spolu premiešame a varíme približne 10 minút. Nakoniec pridáme cukor a varíme do zhustnutia. Naplníme do fliaš, uzatvoríme a sterilizujeme najmenej 20 minút pri teplote 180 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Hovädzie so šípkovou omáčkou

Potrebujeme: asi kilo hovädzieho zadného, 2 mrkvy, kus zeleru, 1 petržlen, 1 cibuľu, 2 dl červeného vína, 2 PL šípkového džemu, olej, bobkový list, zopár guľôčok nového korenia a jalovca, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, citrón

Postup: Celý kus mäsa umyjeme, osušíme, zo všetkých strán osolíme aj okoreníme. V hrnci zohrejeme trochu oleja a hovädzie na ňom sprudka opečieme. Potom ho vyberieme a odložíme do tepla.

Ak je to potrebné, do výpeku pridáme trochu oleja a keď sa rozpáli, vsypeme do hrnca nakrájanú cibuľu a chvíľku ju orestujeme. Potom k nej pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a za stáleho miešania ju opečieme. Pritom ju môžeme trošičku podliať vodou, ale stačí len občas priliať asi pol deci. Keď je zelenina pekne opečená, podlejeme ju vínom a necháme chvíľu povariť.

SkryťVypnúť reklamu

Potom pridáme šípkový lekvár a napokon prilejeme asi liter vody a do hrnca vrátime mäso. Dáme k nemu, soľ, korenie, bobkový list, jalovec aj nové korenie a necháme zakryté dusiť, kým mäso nebude krásne mäkké a vláčne a omáčka zredukovaná.

Hotové mäso vyberieme a nakrájame na plátky, omáčku rozmixujeme a chute doladíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

Šípkový sirup s mätou

Potrebujeme: kilo poriadne zrelých šípok, 2 l vody, 1,5 kg kryštálového cukru, citrónovú šťavu a zopár lístkov mäty

Postup: Zrelé šípky prekrojíme, zalejeme vodou pridáme lístky mäty a dáme variť na celkom malý plameň.

Varíme približne 10 minút a potom zmes precedíme najskôr cez husté sitko a potom ešte cez plátno či utierku. Všetko vyžmýkame a čistú šťavu dáme variť. Pridáme k nej cukor a necháme variť, kým sa nerozpustí. Sirup dochutíme trochou citrónovej šťavy, nalejeme ho do fliaš a dobre ich uzatvoríme.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Tridsať rokov učí ľudí šoférovať. Čo je problém dnešných vodičov?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  2. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 19 684
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 043
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 179
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 801
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 997
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 696
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 611
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac 1 565
  1. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  2. Vladimír Zervan: Zvýšenie výdavkov na zbrojenie inak
  3. Elena Antalová: Ježiš nijakú cirkev nezakladal, volič KDH to vari len vie!
  4. Milan Removčík: Salatín
  5. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  6. Irena Šimuneková: Veľká biela skala a Náučný chodník hradisko Zobor
  7. Ľubica Adamková: List tej, ktorá stále zabúda na seba
  8. Viktor Pamula: Hladomor na Ukrajine alebo prečo musí Ukrajina prežiť.
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 24 736
  2. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 22 639
  3. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 13 828
  4. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 12 289
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 229
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 869
  7. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 7 590
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 6 860
  1. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  2. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  3. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  4. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
  5. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  6. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  7. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  8. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  2. Vladimír Zervan: Zvýšenie výdavkov na zbrojenie inak
  3. Elena Antalová: Ježiš nijakú cirkev nezakladal, volič KDH to vari len vie!
  4. Milan Removčík: Salatín
  5. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  6. Irena Šimuneková: Veľká biela skala a Náučný chodník hradisko Zobor
  7. Ľubica Adamková: List tej, ktorá stále zabúda na seba
  8. Viktor Pamula: Hladomor na Ukrajine alebo prečo musí Ukrajina prežiť.
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 24 736
  2. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 22 639
  3. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 13 828
  4. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 12 289
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 229
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 869
  7. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 7 590
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 6 860
  1. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  2. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  3. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  4. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
  5. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  6. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  7. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  8. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu