Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Hovädzie so šípkovou omáčkou, šípkový sirup aj džem s jablkami

Doneste si z prechádzky košík plný červených bobúľ.

(Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šípkovo-jablkový džem

Potrebujeme: kilo šípok, liter vody, kilo kryštálového cukru, 300 g jabĺk, 5 g kyseliny citrónovej, 1 pomaranč, štipku mletého zázvoru

Postup: Jablká očistíme, zbavíme jadier a nakrájame. Dáme do hrnca, podlejeme trochou vody a rozvaríme tak, aby sme ich potom mohli rozmixovať na pyré.

Šípky rozpolíme, zalejeme vodou a dáme variť na mierny plameň. Asi po 15 minútach zmes prepasírujeme cez plátno, pridáme jablkové pyré, čistú pomarančovú kôru a šťavu, štipku zázvoru a kyselinu citrónovú. Všetko spolu premiešame a varíme približne 10 minút. Nakoniec pridáme cukor a varíme do zhustnutia. Naplníme do fliaš, uzatvoríme a sterilizujeme najmenej 20 minút pri teplote 180 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Hovädzie so šípkovou omáčkou

Potrebujeme: asi kilo hovädzieho zadného, 2 mrkvy, kus zeleru, 1 petržlen, 1 cibuľu, 2 dl červeného vína, 2 PL šípkového džemu, olej, bobkový list, zopár guľôčok nového korenia a jalovca, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, citrón

Postup: Celý kus mäsa umyjeme, osušíme, zo všetkých strán osolíme aj okoreníme. V hrnci zohrejeme trochu oleja a hovädzie na ňom sprudka opečieme. Potom ho vyberieme a odložíme do tepla.

Ak je to potrebné, do výpeku pridáme trochu oleja a keď sa rozpáli, vsypeme do hrnca nakrájanú cibuľu a chvíľku ju orestujeme. Potom k nej pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a za stáleho miešania ju opečieme. Pritom ju môžeme trošičku podliať vodou, ale stačí len občas priliať asi pol deci. Keď je zelenina pekne opečená, podlejeme ju vínom a necháme chvíľu povariť.

SkryťVypnúť reklamu

Potom pridáme šípkový lekvár a napokon prilejeme asi liter vody a do hrnca vrátime mäso. Dáme k nemu, soľ, korenie, bobkový list, jalovec aj nové korenie a necháme zakryté dusiť, kým mäso nebude krásne mäkké a vláčne a omáčka zredukovaná.

Hotové mäso vyberieme a nakrájame na plátky, omáčku rozmixujeme a chute doladíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

Šípkový sirup s mätou

Potrebujeme: kilo poriadne zrelých šípok, 2 l vody, 1,5 kg kryštálového cukru, citrónovú šťavu a zopár lístkov mäty

Postup: Zrelé šípky prekrojíme, zalejeme vodou pridáme lístky mäty a dáme variť na celkom malý plameň.

Varíme približne 10 minút a potom zmes precedíme najskôr cez husté sitko a potom ešte cez plátno či utierku. Všetko vyžmýkame a čistú šťavu dáme variť. Pridáme k nej cukor a necháme variť, kým sa nerozpustí. Sirup dochutíme trochou citrónovej šťavy, nalejeme ho do fliaš a dobre ich uzatvoríme.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 620
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 119
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 245
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 586
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu