Korzár logo Korzár
Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Hovädzie so šípkovou omáčkou, šípkový sirup aj džem s jablkami

Doneste si z prechádzky košík plný červených bobúľ.

(Zdroj: fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šípkovo-jablkový džem

Potrebujeme: kilo šípok, liter vody, kilo kryštálového cukru, 300 g jabĺk, 5 g kyseliny citrónovej, 1 pomaranč, štipku mletého zázvoru

Postup: Jablká očistíme, zbavíme jadier a nakrájame. Dáme do hrnca, podlejeme trochou vody a rozvaríme tak, aby sme ich potom mohli rozmixovať na pyré.

Šípky rozpolíme, zalejeme vodou a dáme variť na mierny plameň. Asi po 15 minútach zmes prepasírujeme cez plátno, pridáme jablkové pyré, čistú pomarančovú kôru a šťavu, štipku zázvoru a kyselinu citrónovú. Všetko spolu premiešame a varíme približne 10 minút. Nakoniec pridáme cukor a varíme do zhustnutia. Naplníme do fliaš, uzatvoríme a sterilizujeme najmenej 20 minút pri teplote 180 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovädzie so šípkovou omáčkou

Potrebujeme: asi kilo hovädzieho zadného, 2 mrkvy, kus zeleru, 1 petržlen, 1 cibuľu, 2 dl červeného vína, 2 PL šípkového džemu, olej, bobkový list, zopár guľôčok nového korenia a jalovca, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, citrón

Postup: Celý kus mäsa umyjeme, osušíme, zo všetkých strán osolíme aj okoreníme. V hrnci zohrejeme trochu oleja a hovädzie na ňom sprudka opečieme. Potom ho vyberieme a odložíme do tepla.

Ak je to potrebné, do výpeku pridáme trochu oleja a keď sa rozpáli, vsypeme do hrnca nakrájanú cibuľu a chvíľku ju orestujeme. Potom k nej pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a za stáleho miešania ju opečieme. Pritom ju môžeme trošičku podliať vodou, ale stačí len občas priliať asi pol deci. Keď je zelenina pekne opečená, podlejeme ju vínom a necháme chvíľu povariť.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom pridáme šípkový lekvár a napokon prilejeme asi liter vody a do hrnca vrátime mäso. Dáme k nemu, soľ, korenie, bobkový list, jalovec aj nové korenie a necháme zakryté dusiť, kým mäso nebude krásne mäkké a vláčne a omáčka zredukovaná.

Hotové mäso vyberieme a nakrájame na plátky, omáčku rozmixujeme a chute doladíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

Šípkový sirup s mätou

Potrebujeme: kilo poriadne zrelých šípok, 2 l vody, 1,5 kg kryštálového cukru, citrónovú šťavu a zopár lístkov mäty

Postup: Zrelé šípky prekrojíme, zalejeme vodou pridáme lístky mäty a dáme variť na celkom malý plameň.

Varíme približne 10 minút a potom zmes precedíme najskôr cez husté sitko a potom ešte cez plátno či utierku. Všetko vyžmýkame a čistú šťavu dáme variť. Pridáme k nej cukor a necháme variť, kým sa nerozpustí. Sirup dochutíme trochou citrónovej šťavy, nalejeme ho do fliaš a dobre ich uzatvoríme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  4. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  3. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  4. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  5. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  8. 26 years of providing you with essential information
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 20 476
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 089
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 380
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 170
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 7 085
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 649
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 227
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 149
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 009
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 5 937
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.

Predčasné voľby by vyhovovali Hlasu a Smeru.

3 h
Richard Sulík a Veronika Remišová Sulík sa spojili, chcú rekonštrukciu vlády.

Poslanec Ján Benčík podmienil zotrvanie v koalícii výmenou premiéra.

3 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Matovič to predsa len prehnal

Peter Tkačenko

V OĽaNO si vyberú medzi Matovičom a Slovenskom.

9 h
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Premiérov vtip nenašiel pochopenie.

5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop