Korzár logo Korzár
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Rýchla cibuľačka, pečená cuketa a zemiaky s tvarohom a kôprom

A ako dezert jablkový trhanec.

(Zdroj: fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rýchla cibuľačka

Potrebujeme: 500 g cibule, 5 strúčikov cesnaku, 2 PL masla, zeleninový vývar, 300 ml bieleho vína, 1 PL hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, bagetu – môže byť aj staršia, tvrdý syr na strúhanie

Postup: Cibuľu očistíme, prerežeme na polovice a nakrájame na plátky. V hrnci zohrejeme maslo a najskôr na ňom opečieme cibuľu, potom k nej pridáme plátky cesnaku a keď všetko bude mať zlatistú farbu, poprášime to múkou.

Cibuľu potom zalejeme vínom a chvíľku podusíme, kým sa alkohol neodparí. Potom prilejeme asi liter vývaru a necháme vrieť asi 15 minút. Osolíme a okoreníme podľa potreby a toho, či máme vývar slaný alebo nie.

Skryť Vypnúť reklamu

Bagety nakrájame na kolieska, pokvapkáme ich olivovým olejom, rozložíme na plech a kým sa polievka uvarí, zapečieme ich v rúre.

Hotovú polievku naberieme do misiek, na vrch každej dáme koliesko pečenej bagety a posypeme ju syrom.

Jablkový trhanec

Potrebujeme: 4 vajcia, 250 ml mlieka, 3 PL kryštálového cukru, 150 g hladkej múky, 50 g hrozienok, 50 ml perlivej minerálky, 1 vanilkový cukor, štipku soli, kryštálový cukor, 3 PL masla, 3 jablká, trochu škorice, klinčeky, lyžicu hnedého cukru, 1 citrón

Postup: Jablká ošúpeme a nakrájame na osminky. Citrón ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Všetko dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme cukor, škoricu a klinčeky a povaríme. Vrieť by mali asi 3-4 minúty. Potom jablkový kompót odstavíme a necháme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielkov a 2 PL cukru vyšľaháme tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s vanilkovým cukrom, 1 PL kryštálového cukru, mliekom, perlivou vodou a nakoniec pridáme múku. Do zmesi vmiešame sneh z bielkov.

Na panvici rozpustíme maslo a nalejeme cesto. Posypeme ho hrozienkami a necháme piecť. Keď sa zatiahne zo spodnej strany, drevenými varechami ho presekneme na štvrtiny a otočíme. Posypeme ho kryštálovým cukrom, necháme ešte piecť a potom ho vareškami potrháme na malé časti. Podávame ho s jablkovým kompótom.

Pečená cuketa a zemiaky s kôprovým tvarohom

Potrebujeme: malé zemiaky, hrsť čerstvého alebo mrazeného kôpru, 1 cuketu, plnotučný tvaroh, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Cuketu nakrájame na kolieska, osolíme ju, okoreníme a opečieme na grilovacej panvici. Potom ju vyberieme na chvíľu bokom.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaky umyjeme aj so šupkou, menšie prepolíme alebo prekrojíme na štvrťky či osminky. Osolíme ich, okoreníme, pokvapkáme olejom a dáme piecť do výpeku po cukete. Keď sú zo všetkých strán osmažené, dáme ich dopiecť do rúry.

Tvaroh zatiaľ osolíme, okoreníme a zmiešame s nasekaným kôprom.

Na taniere si rozložíme pečenú cuketu, k nej pridáme zemiaky a posypeme to ochuteným tvarohom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 711
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 057
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 716
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 864
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 943
  6. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 648
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 633
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 305
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 172
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 059
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

12 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop