Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Morčacie fašírky s jablkami, zeleninová polievka s pohánkou

Chutné jesenné inšpirácie.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninovo-pohánková polievka

Potrebujeme: 4 mrkvy, 2 petržleny, 1 menší kaleráb, balenie mrazeného hrášku, polovicu cibule, zelené fazuľkové struky, kúsok zeleru, soľ, mleté čierne korenie, štipku muškátového orieška, maslo, petržlenovú vňať, 200 g pohánkových krúp

Postup: Všetku zeleninu si očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky či kolieska, podľa ľubovôle, cibuľu nasekáme najemno.

V hrnci zohrejeme maslo a zeleninu si na ňom dobre orestujeme. Chvíľku ju podusíme a potom osolíme a okoreníme. Zalejeme vodou a dáme variť. Keď chvíľku povrie, pridáme do polievky pohánku a všetko spolu dovaríme. Na záver dochutíme a posypeme petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Morčacie fašírky s jablkami

Potrebujeme: 450 g mletého tmavého morčacieho mäsa (dá sa nahradiť za kuracie mäso), 1/2 š nadrobno nakrájaných jabĺk, 1/2 ČL sušeného cesnaku, 1/2 ČL talianskeho korenia alebo sušenej šalvie, 1/2 ČL papriky, 1/4 ČL drveného feniklu (voliteľné), 1/2 ČL soli 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1 - 2 PL kokosového oleja

Postup: V miske zmiešame morčacie mäso, nakrájané jablká, koreniny, soľ a mleté čierne korenie. Mokrými rukami vytvarujeme 12 menších fašírok. Veľkú panvicu zahrejeme na strednom plameni, a keď je horúca, pridáme olej - asi pol polievkovej lyžice na jednu várku. Vhodíme fašírky, ale tak, aby neboli veľmi nahusto, a pečieme ich asi 4 až 5 minút z každej strany, kým nebudú na povrchu hnedé a zvnútra prepečené. Hotové odložíme na kuchynskú utierku odsať od prebytočného oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Kandizovaná tekvica Hokkaido

Potrebujeme: tekvicu Hokkaido nakrájanú na maličké kocky a na 1 kilogram pripravenej tekvice si nachystáme ½ kg hnedého cukru, šťavu z 2 cistrónov, 3 PL pomarančového džúsu

Postup: Tekvicu krájame na kocky aj so šupkou, ale bez dužiny a jadierok. Kúsky by nemali mať viac ako 1 centimeter. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bola hladina tesne nad nimi, vytlačíme k nim citróny a necháme niekoľko hodín marinovať. Pokojne tak môžu zostať aj cez noc.

Ráno vodu zlejeme, nasypeme cukor, pridáme pomarančový džús, premiešame a ešte necháme postáť niekoľko hodín. Potom dáme hrniec na sporák a tekvicu necháme variť na miernom plameni. Nemala by silno vrieť, len vyslovene bublinkovať. Len tak dosiahneme, že kúsky nebudú rozvarené, ale sklovité.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa nám to podarí, scedíme ju, necháme odkvapkať. Vývar môžeme použiť ako tekvicový sirup napríklad do čaju.

Kúsky Hokkaido dáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej asi na 50 stupňov a necháme pootvorené dvierka, aby sa tekvica vysušila. Vyberieme ju vtedy, keď sa bude od papiera ľahko odliepať.

Kto má rád sladké, môže si tekvicu posypať krupicovým cukrom.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  1. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  4. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  6. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  8. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 12 596
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 529
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 535
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 285
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 714
  6. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 656
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 790
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 641
  1. Elena Antalová: Keď sa nám pán prezident vrátil z Devínskeho hradu
  2. Vladimír Krátky: Vám musí jeΩať chalani, vám musí jeΩať .
  3. Pavol Kéri: Lietavská Lúčka 2025
  4. Ľudmila Križanovská: Milí ukrajinskí spoluobčania, nie je to Vaša vina, že jeden z Vás zlyhal a niekoho napadol nožom.
  5. Mária Romaňáková: Dvor kráľovnej Ester
  6. Viktor Pamula: Agent Kremľa zablokoval sankcie proti Rusku
  7. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  8. Dušan Piršel: Ako socializovať ego? – to je otázka…
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 267
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 285
  3. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 136
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 016
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 800
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 913
  7. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 4 652
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 484
  1. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  2. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  3. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  4. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  5. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: Keď sa nám pán prezident vrátil z Devínskeho hradu
  2. Vladimír Krátky: Vám musí jeΩať chalani, vám musí jeΩať .
  3. Pavol Kéri: Lietavská Lúčka 2025
  4. Ľudmila Križanovská: Milí ukrajinskí spoluobčania, nie je to Vaša vina, že jeden z Vás zlyhal a niekoho napadol nožom.
  5. Mária Romaňáková: Dvor kráľovnej Ester
  6. Viktor Pamula: Agent Kremľa zablokoval sankcie proti Rusku
  7. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  8. Dušan Piršel: Ako socializovať ego? – to je otázka…
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 267
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 285
  3. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 136
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 016
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 800
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 913
  7. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 4 652
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 484
  1. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  2. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  3. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  4. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  5. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu