Zeleninovo-pohánková polievka
Potrebujeme: 4 mrkvy, 2 petržleny, 1 menší kaleráb, balenie mrazeného hrášku, polovicu cibule, zelené fazuľkové struky, kúsok zeleru, soľ, mleté čierne korenie, štipku muškátového orieška, maslo, petržlenovú vňať, 200 g pohánkových krúp
Postup: Všetku zeleninu si očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky či kolieska, podľa ľubovôle, cibuľu nasekáme najemno.
V hrnci zohrejeme maslo a zeleninu si na ňom dobre orestujeme. Chvíľku ju podusíme a potom osolíme a okoreníme. Zalejeme vodou a dáme variť. Keď chvíľku povrie, pridáme do polievky pohánku a všetko spolu dovaríme. Na záver dochutíme a posypeme petržlenovou vňaťou.
Morčacie fašírky s jablkami
Potrebujeme: 450 g mletého tmavého morčacieho mäsa (dá sa nahradiť za kuracie mäso), 1/2 š nadrobno nakrájaných jabĺk, 1/2 ČL sušeného cesnaku, 1/2 ČL talianskeho korenia alebo sušenej šalvie, 1/2 ČL papriky, 1/4 ČL drveného feniklu (voliteľné), 1/2 ČL soli 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1 - 2 PL kokosového oleja
Postup: V miske zmiešame morčacie mäso, nakrájané jablká, koreniny, soľ a mleté čierne korenie. Mokrými rukami vytvarujeme 12 menších fašírok. Veľkú panvicu zahrejeme na strednom plameni, a keď je horúca, pridáme olej - asi pol polievkovej lyžice na jednu várku. Vhodíme fašírky, ale tak, aby neboli veľmi nahusto, a pečieme ich asi 4 až 5 minút z každej strany, kým nebudú na povrchu hnedé a zvnútra prepečené. Hotové odložíme na kuchynskú utierku odsať od prebytočného oleja.
Kandizovaná tekvica Hokkaido
Potrebujeme: tekvicu Hokkaido nakrájanú na maličké kocky a na 1 kilogram pripravenej tekvice si nachystáme ½ kg hnedého cukru, šťavu z 2 cistrónov, 3 PL pomarančového džúsu
Postup: Tekvicu krájame na kocky aj so šupkou, ale bez dužiny a jadierok. Kúsky by nemali mať viac ako 1 centimeter. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bola hladina tesne nad nimi, vytlačíme k nim citróny a necháme niekoľko hodín marinovať. Pokojne tak môžu zostať aj cez noc.
Ráno vodu zlejeme, nasypeme cukor, pridáme pomarančový džús, premiešame a ešte necháme postáť niekoľko hodín. Potom dáme hrniec na sporák a tekvicu necháme variť na miernom plameni. Nemala by silno vrieť, len vyslovene bublinkovať. Len tak dosiahneme, že kúsky nebudú rozvarené, ale sklovité.
Keď sa nám to podarí, scedíme ju, necháme odkvapkať. Vývar môžeme použiť ako tekvicový sirup napríklad do čaju.
Kúsky Hokkaido dáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej asi na 50 stupňov a necháme pootvorené dvierka, aby sa tekvica vysušila. Vyberieme ju vtedy, keď sa bude od papiera ľahko odliepať.
Kto má rád sladké, môže si tekvicu posypať krupicovým cukrom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.