Korzár logo Korzár
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Morčacie fašírky s jablkami, zeleninová polievka s pohánkou

Chutné jesenné inšpirácie.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninovo-pohánková polievka

Potrebujeme: 4 mrkvy, 2 petržleny, 1 menší kaleráb, balenie mrazeného hrášku, polovicu cibule, zelené fazuľkové struky, kúsok zeleru, soľ, mleté čierne korenie, štipku muškátového orieška, maslo, petržlenovú vňať, 200 g pohánkových krúp

Postup: Všetku zeleninu si očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky či kolieska, podľa ľubovôle, cibuľu nasekáme najemno.

V hrnci zohrejeme maslo a zeleninu si na ňom dobre orestujeme. Chvíľku ju podusíme a potom osolíme a okoreníme. Zalejeme vodou a dáme variť. Keď chvíľku povrie, pridáme do polievky pohánku a všetko spolu dovaríme. Na záver dochutíme a posypeme petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Morčacie fašírky s jablkami

Potrebujeme: 450 g mletého tmavého morčacieho mäsa (dá sa nahradiť za kuracie mäso), 1/2 š nadrobno nakrájaných jabĺk, 1/2 ČL sušeného cesnaku, 1/2 ČL talianskeho korenia alebo sušenej šalvie, 1/2 ČL papriky, 1/4 ČL drveného feniklu (voliteľné), 1/2 ČL soli 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1 - 2 PL kokosového oleja

Postup: V miske zmiešame morčacie mäso, nakrájané jablká, koreniny, soľ a mleté čierne korenie. Mokrými rukami vytvarujeme 12 menších fašírok. Veľkú panvicu zahrejeme na strednom plameni, a keď je horúca, pridáme olej - asi pol polievkovej lyžice na jednu várku. Vhodíme fašírky, ale tak, aby neboli veľmi nahusto, a pečieme ich asi 4 až 5 minút z každej strany, kým nebudú na povrchu hnedé a zvnútra prepečené. Hotové odložíme na kuchynskú utierku odsať od prebytočného oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Kandizovaná tekvica Hokkaido

Potrebujeme: tekvicu Hokkaido nakrájanú na maličké kocky a na 1 kilogram pripravenej tekvice si nachystáme ½ kg hnedého cukru, šťavu z 2 cistrónov, 3 PL pomarančového džúsu

Postup: Tekvicu krájame na kocky aj so šupkou, ale bez dužiny a jadierok. Kúsky by nemali mať viac ako 1 centimeter. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bola hladina tesne nad nimi, vytlačíme k nim citróny a necháme niekoľko hodín marinovať. Pokojne tak môžu zostať aj cez noc.

Ráno vodu zlejeme, nasypeme cukor, pridáme pomarančový džús, premiešame a ešte necháme postáť niekoľko hodín. Potom dáme hrniec na sporák a tekvicu necháme variť na miernom plameni. Nemala by silno vrieť, len vyslovene bublinkovať. Len tak dosiahneme, že kúsky nebudú rozvarené, ale sklovité.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď sa nám to podarí, scedíme ju, necháme odkvapkať. Vývar môžeme použiť ako tekvicový sirup napríklad do čaju.

Kúsky Hokkaido dáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej asi na 50 stupňov a necháme pootvorené dvierka, aby sa tekvica vysušila. Vyberieme ju vtedy, keď sa bude od papiera ľahko odliepať.

Kto má rád sladké, môže si tekvicu posypať krupicovým cukrom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 457
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 075
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 223
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 326
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 976
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 687
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 321
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 969
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 670
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 573
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Ilustračné.

Počet obetí koronavírusu sa blíži k štyrom tisícom.

2 h
Ilustračné.

Pôsobiť budú v okresoch Stará Ľubovňa, Kežmarok, Bardejov, Svidník a Stropkov.

2 h
Historik Henrich Hrehor.

Hodnotí aj súčasný stav v spoločnosti.

12 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Poslanci zabudli neprokurátorom umožniť, aby požiadali o previerku.

17 h
Snímka z odberového miesta v športovej hale v Pezinku počas celoplošného  skríningového testovania ľudí na ochorenie COVID-19 na Slovensku.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

6 h
Petra Vlhová počas zjazdu v Crans Montane.

Aj sobotňajší zjazd ovládla Goggiová.

5 h
Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

19 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop