Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Morčacie fašírky s jablkami, zeleninová polievka s pohánkou

Chutné jesenné inšpirácie.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninovo-pohánková polievka

Potrebujeme: 4 mrkvy, 2 petržleny, 1 menší kaleráb, balenie mrazeného hrášku, polovicu cibule, zelené fazuľkové struky, kúsok zeleru, soľ, mleté čierne korenie, štipku muškátového orieška, maslo, petržlenovú vňať, 200 g pohánkových krúp

Postup: Všetku zeleninu si očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky či kolieska, podľa ľubovôle, cibuľu nasekáme najemno.

V hrnci zohrejeme maslo a zeleninu si na ňom dobre orestujeme. Chvíľku ju podusíme a potom osolíme a okoreníme. Zalejeme vodou a dáme variť. Keď chvíľku povrie, pridáme do polievky pohánku a všetko spolu dovaríme. Na záver dochutíme a posypeme petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Morčacie fašírky s jablkami

Potrebujeme: 450 g mletého tmavého morčacieho mäsa (dá sa nahradiť za kuracie mäso), 1/2 š nadrobno nakrájaných jabĺk, 1/2 ČL sušeného cesnaku, 1/2 ČL talianskeho korenia alebo sušenej šalvie, 1/2 ČL papriky, 1/4 ČL drveného feniklu (voliteľné), 1/2 ČL soli 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1 - 2 PL kokosového oleja

Postup: V miske zmiešame morčacie mäso, nakrájané jablká, koreniny, soľ a mleté čierne korenie. Mokrými rukami vytvarujeme 12 menších fašírok. Veľkú panvicu zahrejeme na strednom plameni, a keď je horúca, pridáme olej - asi pol polievkovej lyžice na jednu várku. Vhodíme fašírky, ale tak, aby neboli veľmi nahusto, a pečieme ich asi 4 až 5 minút z každej strany, kým nebudú na povrchu hnedé a zvnútra prepečené. Hotové odložíme na kuchynskú utierku odsať od prebytočného oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Kandizovaná tekvica Hokkaido

Potrebujeme: tekvicu Hokkaido nakrájanú na maličké kocky a na 1 kilogram pripravenej tekvice si nachystáme ½ kg hnedého cukru, šťavu z 2 cistrónov, 3 PL pomarančového džúsu

Postup: Tekvicu krájame na kocky aj so šupkou, ale bez dužiny a jadierok. Kúsky by nemali mať viac ako 1 centimeter. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bola hladina tesne nad nimi, vytlačíme k nim citróny a necháme niekoľko hodín marinovať. Pokojne tak môžu zostať aj cez noc.

Ráno vodu zlejeme, nasypeme cukor, pridáme pomarančový džús, premiešame a ešte necháme postáť niekoľko hodín. Potom dáme hrniec na sporák a tekvicu necháme variť na miernom plameni. Nemala by silno vrieť, len vyslovene bublinkovať. Len tak dosiahneme, že kúsky nebudú rozvarené, ale sklovité.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa nám to podarí, scedíme ju, necháme odkvapkať. Vývar môžeme použiť ako tekvicový sirup napríklad do čaju.

Kúsky Hokkaido dáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej asi na 50 stupňov a necháme pootvorené dvierka, aby sa tekvica vysušila. Vyberieme ju vtedy, keď sa bude od papiera ľahko odliepať.

Kto má rád sladké, môže si tekvicu posypať krupicovým cukrom.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu