Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Morčacie fašírky s jablkami, zeleninová polievka s pohánkou

Chutné jesenné inšpirácie.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninovo-pohánková polievka

Potrebujeme: 4 mrkvy, 2 petržleny, 1 menší kaleráb, balenie mrazeného hrášku, polovicu cibule, zelené fazuľkové struky, kúsok zeleru, soľ, mleté čierne korenie, štipku muškátového orieška, maslo, petržlenovú vňať, 200 g pohánkových krúp

Postup: Všetku zeleninu si očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky či kolieska, podľa ľubovôle, cibuľu nasekáme najemno.

V hrnci zohrejeme maslo a zeleninu si na ňom dobre orestujeme. Chvíľku ju podusíme a potom osolíme a okoreníme. Zalejeme vodou a dáme variť. Keď chvíľku povrie, pridáme do polievky pohánku a všetko spolu dovaríme. Na záver dochutíme a posypeme petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Morčacie fašírky s jablkami

Potrebujeme: 450 g mletého tmavého morčacieho mäsa (dá sa nahradiť za kuracie mäso), 1/2 š nadrobno nakrájaných jabĺk, 1/2 ČL sušeného cesnaku, 1/2 ČL talianskeho korenia alebo sušenej šalvie, 1/2 ČL papriky, 1/4 ČL drveného feniklu (voliteľné), 1/2 ČL soli 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1 - 2 PL kokosového oleja

Postup: V miske zmiešame morčacie mäso, nakrájané jablká, koreniny, soľ a mleté čierne korenie. Mokrými rukami vytvarujeme 12 menších fašírok. Veľkú panvicu zahrejeme na strednom plameni, a keď je horúca, pridáme olej - asi pol polievkovej lyžice na jednu várku. Vhodíme fašírky, ale tak, aby neboli veľmi nahusto, a pečieme ich asi 4 až 5 minút z každej strany, kým nebudú na povrchu hnedé a zvnútra prepečené. Hotové odložíme na kuchynskú utierku odsať od prebytočného oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Kandizovaná tekvica Hokkaido

Potrebujeme: tekvicu Hokkaido nakrájanú na maličké kocky a na 1 kilogram pripravenej tekvice si nachystáme ½ kg hnedého cukru, šťavu z 2 cistrónov, 3 PL pomarančového džúsu

Postup: Tekvicu krájame na kocky aj so šupkou, ale bez dužiny a jadierok. Kúsky by nemali mať viac ako 1 centimeter. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bola hladina tesne nad nimi, vytlačíme k nim citróny a necháme niekoľko hodín marinovať. Pokojne tak môžu zostať aj cez noc.

Ráno vodu zlejeme, nasypeme cukor, pridáme pomarančový džús, premiešame a ešte necháme postáť niekoľko hodín. Potom dáme hrniec na sporák a tekvicu necháme variť na miernom plameni. Nemala by silno vrieť, len vyslovene bublinkovať. Len tak dosiahneme, že kúsky nebudú rozvarené, ale sklovité.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa nám to podarí, scedíme ju, necháme odkvapkať. Vývar môžeme použiť ako tekvicový sirup napríklad do čaju.

Kúsky Hokkaido dáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej asi na 50 stupňov a necháme pootvorené dvierka, aby sa tekvica vysušila. Vyberieme ju vtedy, keď sa bude od papiera ľahko odliepať.

Kto má rád sladké, môže si tekvicu posypať krupicovým cukrom.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Trnavskí vinári však zmenili biznis s vínom
  2. Slovensko na nohách. Začína 10. ročník Európskeho týždňa športu
  3. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  4. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  5. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  6. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  7. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  8. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  1. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  2. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  3. Slovensko na nohách. Začína 10. ročník Európskeho týždňa športu
  4. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  5. Bez nich by elektrina netiekla.
  6. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  7. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  8. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov
  1. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 11 820
  2. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 259
  3. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 6 073
  4. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 5 972
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 060
  6. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou 3 385
  7. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis 3 351
  8. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 050
  1. Miroslav Kocúr: Je Robert Fico antisemita alebo len Bombicov kamarát?
  2. Petka Slivková: Urobte si radosť na Račku
  3. Vladimír Bojničan: Poznámky ku aktuálnemu dialógu Miklóša a Roháča: “Kde je sever?”
  4. Tomáš Kuvik: Návrat ku koreňom – víkend v Rumunsko Slovenskom kraji
  5. Martin Fronk: Horpács – dedina, kde si spisovateľ Mikszáth ešte stále sadá na lavičku
  6. Jozef Sitko: Bol by November 89, ak by nebol Január 68?
  7. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš.
  8. Rastislav Puchala: Veľký deň slovenskej diplomacie
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere. 20 522
  2. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 14 430
  3. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 11 267
  4. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 7 762
  5. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 7 752
  6. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 5 670
  7. Ľuboslav Farkaš: Ďalšie, von oknom vyhodené peniaze Matúša Šutaja Eštoka 5 279
  8. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje 4 722
  1. INESS: Zdravotná starostlivosť v USA: Mýtus voľného trhu
  2. Marcel Rebro: Internetová diskusia podľa SMERu: Putin svätý, Západ fašista a USA môže aj za vaše hemoroidy
  3. Dušan Koniar: Štátne sviatky a iné generálne štrajky
  4. Tupou Ceruzou: Konsolidácia na salaši
  5. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  6. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  7. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  8. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu