Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Pečený zemiakový šalát, noky s hubami, gratinované zemiaky

Zemiaky sú naším druhým chlebom.

(Zdroj: archív/fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiakové noky s hubami

Potrebujeme: 5 – 6 zemiakov, 1 vaječný žĺtok, cca 150 g hladkej múky, soľ, olivový olej, maslo, čerstvé lesné huby (prípadne šampiňóny), mleté čierne korenie, 2 šalotky, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml bieleho vína, tymian, nastrúhaný syr – napríklad parmezán

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke hoci aj deň vopred, prípadne môžeme využiť obyčajné neochutené varené zemiaky. Nastrúhame ich najemno a zmiešame s vaječným žĺtkom, štipkou soli a pridávame toľko múky, aby vzniklo elastické cesto. Vodu vôbec nepotrebujeme pridávať.

SkryťVypnúť reklamu

Z cesta si vytvoríme valčeky a tie potom nakrájame na približne 1 centimeter veľké kúsky. Každý jemne zatlačíme vidličkou, čím sa potom lepšie obalia omáčkou.

V panvici zohrejeme asi lyžicu masla a najskôr na ňom opečieme nakrájané huby, ktoré predtým prepláchneme a necháme odkvapkať. Chvíľku ich opekáme a potom pridáme nakrájané šalotky a cesnak. Keď bude zmes dobre zarestovaná, osolíme ju, okoreníme a podlejeme ju vínom. Pridáme vetvičku tymianu, zakryjeme a dusíme, kým sa alkohol neodparí.

Zatiaľ v osolenej vode uvaríme noky a keď budú hotové, deravou naberačkou ich premiestnime k hubám. Môžeme ich trochu podliať vodou, v ktorej sa varili, dochutíme a môžeme servírovať posypané strúhaným syrom.

Zemiakový šalát s bylinkovou zálievkou

Potrebujeme: malé šalátové zemiaky, soľ, mleté čierne korenie. Na zálievku: 5 PL olivového oleja, 2 PL červeného vinné octu, 1 strúčik cesnaku, 2 malú lyžičku dijonskej horčice, drvený kmín, hrsť petržlenovej vňate, 2 PL nasekaného estragónu a 2 PL nasekanej mäty

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zemiaky dobre vydrhneme aj so šupkou, väčšie kusy prekrojíme na polovice alebo štvrtiny, dáme ich do misky a pokvapkáme lyžicou olivového oleja, osolíme a okoreníme. Dáme ich na plech a upečieme domäkka. Zatiaľ si vymiešame 2 lyžice oleja s octom, pretlačeným cesnakom, horčicou a bylinkami.

Upečené zemiaky preložíme do misky, polejeme zálievkou a podľa potreby ich ešte dosolíme a dokoreníme.

Gratinované zemiaky

Potrebujeme: cca 1 kg zemiakov, 250 ml mlieka, 250 ml šľahačkovej smotany s vysokým obsahom tuku, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, soľ, korenie, muškátový oriešok, tymian, maslo na vymazanie formy, strúhaný syr výraznejšej chuti

Postup: Očistené a umyté zemiaky nakrájame alebo nastrúhame na plátky a dáme ich osušiť na utierku.

Zatiaľ dáme do hrnca mlieko aj smotanu, pridáme tymian, pretlačený cesnak a najemno nasekanú cibuľu. Pomaly necháme zovrieť, ale nevaríme. Keď už začne na okrajoch bublinkovať, hrniec odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu

Polovicu zemiakov naukladáme do zapekacej misky tak, aby sa čiastočne prekrývali. Osolíme ich, okoreníme a nastrúhame muškátový oriešok. Zemiaky prelejeme polovicou smotanovej zmesi. Ak tam nechceme kúsky cibule, môžeme ju predtým precediť.

Poukladáme druhú polovicu zemiakov, dolejeme zvyšok smotany, posypeme syrom a dáme piecť do rúry asi na hodinu, kým nebudú zemiaky vláčne. Zapekaciu misu vyberieme z rúry, necháme trochu ochladnúť a podávame ako prílohu alebo so zeleninou ako hlavné jedlo.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu