Zemiakové noky s hubami
Potrebujeme: 5 – 6 zemiakov, 1 vaječný žĺtok, cca 150 g hladkej múky, soľ, olivový olej, maslo, čerstvé lesné huby (prípadne šampiňóny), mleté čierne korenie, 2 šalotky, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml bieleho vína, tymian, nastrúhaný syr – napríklad parmezán
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke hoci aj deň vopred, prípadne môžeme využiť obyčajné neochutené varené zemiaky. Nastrúhame ich najemno a zmiešame s vaječným žĺtkom, štipkou soli a pridávame toľko múky, aby vzniklo elastické cesto. Vodu vôbec nepotrebujeme pridávať.
Z cesta si vytvoríme valčeky a tie potom nakrájame na približne 1 centimeter veľké kúsky. Každý jemne zatlačíme vidličkou, čím sa potom lepšie obalia omáčkou.
V panvici zohrejeme asi lyžicu masla a najskôr na ňom opečieme nakrájané huby, ktoré predtým prepláchneme a necháme odkvapkať. Chvíľku ich opekáme a potom pridáme nakrájané šalotky a cesnak. Keď bude zmes dobre zarestovaná, osolíme ju, okoreníme a podlejeme ju vínom. Pridáme vetvičku tymianu, zakryjeme a dusíme, kým sa alkohol neodparí.
Zatiaľ v osolenej vode uvaríme noky a keď budú hotové, deravou naberačkou ich premiestnime k hubám. Môžeme ich trochu podliať vodou, v ktorej sa varili, dochutíme a môžeme servírovať posypané strúhaným syrom.
Zemiakový šalát s bylinkovou zálievkou
Potrebujeme: malé šalátové zemiaky, soľ, mleté čierne korenie. Na zálievku: 5 PL olivového oleja, 2 PL červeného vinné octu, 1 strúčik cesnaku, 2 malú lyžičku dijonskej horčice, drvený kmín, hrsť petržlenovej vňate, 2 PL nasekaného estragónu a 2 PL nasekanej mäty
Postup: Zemiaky dobre vydrhneme aj so šupkou, väčšie kusy prekrojíme na polovice alebo štvrtiny, dáme ich do misky a pokvapkáme lyžicou olivového oleja, osolíme a okoreníme. Dáme ich na plech a upečieme domäkka. Zatiaľ si vymiešame 2 lyžice oleja s octom, pretlačeným cesnakom, horčicou a bylinkami.
Upečené zemiaky preložíme do misky, polejeme zálievkou a podľa potreby ich ešte dosolíme a dokoreníme.
Gratinované zemiaky
Potrebujeme: cca 1 kg zemiakov, 250 ml mlieka, 250 ml šľahačkovej smotany s vysokým obsahom tuku, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, soľ, korenie, muškátový oriešok, tymian, maslo na vymazanie formy, strúhaný syr výraznejšej chuti
Postup: Očistené a umyté zemiaky nakrájame alebo nastrúhame na plátky a dáme ich osušiť na utierku.
Zatiaľ dáme do hrnca mlieko aj smotanu, pridáme tymian, pretlačený cesnak a najemno nasekanú cibuľu. Pomaly necháme zovrieť, ale nevaríme. Keď už začne na okrajoch bublinkovať, hrniec odstavíme.
Polovicu zemiakov naukladáme do zapekacej misky tak, aby sa čiastočne prekrývali. Osolíme ich, okoreníme a nastrúhame muškátový oriešok. Zemiaky prelejeme polovicou smotanovej zmesi. Ak tam nechceme kúsky cibule, môžeme ju predtým precediť.
Poukladáme druhú polovicu zemiakov, dolejeme zvyšok smotany, posypeme syrom a dáme piecť do rúry asi na hodinu, kým nebudú zemiaky vláčne. Zapekaciu misu vyberieme z rúry, necháme trochu ochladnúť a podávame ako prílohu alebo so zeleninou ako hlavné jedlo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.