Korzár logo Korzár
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Pečený zemiakový šalát, noky s hubami, gratinované zemiaky

Zemiaky sú naším druhým chlebom.

(Zdroj: archív/fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiakové noky s hubami

Potrebujeme: 5 – 6 zemiakov, 1 vaječný žĺtok, cca 150 g hladkej múky, soľ, olivový olej, maslo, čerstvé lesné huby (prípadne šampiňóny), mleté čierne korenie, 2 šalotky, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml bieleho vína, tymian, nastrúhaný syr – napríklad parmezán

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke hoci aj deň vopred, prípadne môžeme využiť obyčajné neochutené varené zemiaky. Nastrúhame ich najemno a zmiešame s vaječným žĺtkom, štipkou soli a pridávame toľko múky, aby vzniklo elastické cesto. Vodu vôbec nepotrebujeme pridávať.

Skryť Vypnúť reklamu

Z cesta si vytvoríme valčeky a tie potom nakrájame na približne 1 centimeter veľké kúsky. Každý jemne zatlačíme vidličkou, čím sa potom lepšie obalia omáčkou.

V panvici zohrejeme asi lyžicu masla a najskôr na ňom opečieme nakrájané huby, ktoré predtým prepláchneme a necháme odkvapkať. Chvíľku ich opekáme a potom pridáme nakrájané šalotky a cesnak. Keď bude zmes dobre zarestovaná, osolíme ju, okoreníme a podlejeme ju vínom. Pridáme vetvičku tymianu, zakryjeme a dusíme, kým sa alkohol neodparí.

Zatiaľ v osolenej vode uvaríme noky a keď budú hotové, deravou naberačkou ich premiestnime k hubám. Môžeme ich trochu podliať vodou, v ktorej sa varili, dochutíme a môžeme servírovať posypané strúhaným syrom.

Zemiakový šalát s bylinkovou zálievkou

Potrebujeme: malé šalátové zemiaky, soľ, mleté čierne korenie. Na zálievku: 5 PL olivového oleja, 2 PL červeného vinné octu, 1 strúčik cesnaku, 2 malú lyžičku dijonskej horčice, drvený kmín, hrsť petržlenovej vňate, 2 PL nasekaného estragónu a 2 PL nasekanej mäty

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zemiaky dobre vydrhneme aj so šupkou, väčšie kusy prekrojíme na polovice alebo štvrtiny, dáme ich do misky a pokvapkáme lyžicou olivového oleja, osolíme a okoreníme. Dáme ich na plech a upečieme domäkka. Zatiaľ si vymiešame 2 lyžice oleja s octom, pretlačeným cesnakom, horčicou a bylinkami.

Upečené zemiaky preložíme do misky, polejeme zálievkou a podľa potreby ich ešte dosolíme a dokoreníme.

Gratinované zemiaky

Potrebujeme: cca 1 kg zemiakov, 250 ml mlieka, 250 ml šľahačkovej smotany s vysokým obsahom tuku, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, soľ, korenie, muškátový oriešok, tymian, maslo na vymazanie formy, strúhaný syr výraznejšej chuti

Postup: Očistené a umyté zemiaky nakrájame alebo nastrúhame na plátky a dáme ich osušiť na utierku.

Zatiaľ dáme do hrnca mlieko aj smotanu, pridáme tymian, pretlačený cesnak a najemno nasekanú cibuľu. Pomaly necháme zovrieť, ale nevaríme. Keď už začne na okrajoch bublinkovať, hrniec odstavíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Polovicu zemiakov naukladáme do zapekacej misky tak, aby sa čiastočne prekrývali. Osolíme ich, okoreníme a nastrúhame muškátový oriešok. Zemiaky prelejeme polovicou smotanovej zmesi. Ak tam nechceme kúsky cibule, môžeme ju predtým precediť.

Poukladáme druhú polovicu zemiakov, dolejeme zvyšok smotany, posypeme syrom a dáme piecť do rúry asi na hodinu, kým nebudú zemiaky vláčne. Zapekaciu misu vyberieme z rúry, necháme trochu ochladnúť a podávame ako prílohu alebo so zeleninou ako hlavné jedlo.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 335
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 588
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 349
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 918
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 541
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 291
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 604
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 494
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 339
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 264
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Vodič MHD nafúkal.

Zamestnávateľ je v šoku, hovorí o skrate.

4 h
Kontroverzný aktivista Slávik sa zapojil aj do povoľovacieho procesu k modernizácii cesty na Slaneckej.

Trestné oznámenie Sulíka spustilo lavínu.

21 h
Riaditeľ ZSS Arcus Juraj Briškár potvrdil ďalších sedem úmrtí.

Infikovaných je 70 klientov a 36 zamestnancov zariadenia.

7 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie k priebežným výsledkom plošného testovania.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 238-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 260 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

14 h

Ktoré okresy si zopakujú testovanie?

2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop