Korzár logo Korzár
Nedeľa, 11. apríl, 2021 | Meniny má JúliusKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Panenka na jablkách, pohánkové rizoto s hubami, zeleninový koláč

Jesenné jedlá sú plné lákavých chutí, vôní a farieb.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pohánkové „rizoto“ s dubákmi

Potrebujeme: 1 hrnček pohánky, 1 cibuľu, 200 g čerstvých dubákov (možno ich nahradiť šampiňónmi, olej, maslo, olej, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté korenie, mletú rascu, štipku tymianu

Postup: Pohánku prepláchneme cez sitko a dáme do misky, kde ju zalejeme horúcou vodou a necháme takto postáť asi pol hodiny. Zatiaľ si očistíme cibuľu a nasekáme ju najemno a pripravíme si huby, ktoré tiež opláchneme a nakrájame.

Pohánku scedíme a necháme odkvapkať, potom ju orestujeme v hrnci na masle. Stačí asi lyžica masla s niekoľkými kvapkami oleja. Zalejeme ju asi jeden a pol hrnčekom vody, osolíme, okoreníme a za pravidelného miešania varíme, kým sa voda neodparí.

Skryť Vypnúť reklamu

V panvici na masle si zatiaľ orestujeme nakrájanú cibuľu, pretlačíme k nej cesnak a pridáme huby. Všetko ochutíme a dusíme, kým huby nebudú mäkké. Uvarenú pohánku pridáme k hubám, všetko dobre premiešame a dochutíme.

Krehký zeleninový koláč

Potrebujeme: Na cesto: 500 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 250 g masla, soľ, 1 vajce, trochu vody. Na náplň: 1 malú brokolicu, 1 cuketu, 2-3 mrkvy, zopár šampiňónov, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, mletú rascu, 2 vajíčka, 150 ml smotany, olivový olej, 150 g tvrdého syra na strúhanie

Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme štipku soli a nastrúhame maslo. Vajíčko rozšľaháme a tretinu z neho vylejeme k múke. Zvyšok si necháme na záverečné potretie. Pridáme trochu vody a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a uložíme na pol hodiny do chladu.

Skryť Vypnúť reklamu

Do hrnca dáme variť osolenú vodu a keď zovrie vložíme do nej rozobratú brokolicu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Asi po piatich minútach ich scedíme, prelejeme ľadovou vodou a necháme odkvapkať. Cuketu len nakrájame na plátky, osolíme a necháme postáť, aby pustila vodu.

V panvici zohrejeme trochu olivového oleja a orestujeme na ňom nakrájané huby.

Cesto vyberieme z chladu a rozvaľkáme ho podľa formy, v ktorej budeme koláč piecť. Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a rozprestrieme do nej cesto tak, aby siahalo aj na okraje. Popicháme ho vidličkou a dáme na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Potom ho vyberieme a poukladáme naň zeleninu podľa vlastných predstáv. Osolíme ju, okoreníme a zalejeme smotanou rozšľahanou s vajíčkami. Posypeme syrom, okraje koláča potrieme zvyškom vajíčka a dáme upiecť.

Skryť Vypnúť reklamu

Bravčová panenka s jablkami a rozmarínom

Potrebujeme: 1 PL nasekaného rozmarínu, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 2 PL nasekanej šalvie, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL podrvených feniklových semiačok, 1/4 š olivového oleja plus 2 PL navyše, 2 kg bravčovej panenky, 2 PL morskej soli, mleté čierne korenie podľa chuti, 6 malých jabĺk (odroda Royal Gala alebo Granny Smith), 1 a 1/2 PL múky, 3/4 š kuracieho vývaru

Postup: Rúru predhrejeme na 240 stupňov. Nasekané bylinky dáme spolu s mletým čiernym korením a olivovým olejom do malej mištičky a spoločne všetko vymiešame na pastu. Ňou potrieme spodnú stranu panenky, ktorú potom položíme na väčší pekáč. Vrch a boky mäsa potrieme soľou a zvyšným olivovým olejom. Takto pripravenú panenku pečieme asi 30 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pokračujeme v pečení ďalšiu hodinu.

Jablká rozkrojíme na polovicu, pridáme ich do pekáča k mäsu a pečieme ešte asi 30 až 40 minút, alebo kým nie je mäso hotové, koža popraskaná a jablká upečené. Pred podávaním necháme vychladnúť asi 15 až 20 minút.

Jednoduchú omáčku z výpeku si pripravíme zahustením šťavy z mäsa a jabĺk pomocou 1,5 polievkovej lyžice múky. Zmes povaríme, kým nezhustne, a nakoniec prilejeme 3/4 šálky kuracieho vývaru. Mäso podávame nakrájané na plátky s upečenými jablkami a preliate omáčkou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  2. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  3. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  4. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  5. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  6. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  8. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov?
  9. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen?
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou
  1. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  2. Ranný rituál plný zdravia pre celú rodinu
  3. Koľko ovocia by ste mali denne zjesť? Máme odpoveď
  4. Wüstenrot poisťovňa dosiahla čistý zisk 1,8 milióna eur
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  6. Skúšanie a monitorovanie technických systémov na FVT
  7. Prekonalo Vaše dieťa COVID-19?
  8. Za 16 rokov pomohli Prešovskému kraju získať milióny eur
  9. Slovník investora 04: Kto môže investovať
  10. Na čo si dať pozor pri zateplení fasády
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 28 600
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 779
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 22 756
  4. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen? 20 677
  5. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 13 862
  6. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 13 522
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 12 721
  8. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 9 006
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 7 084
  10. Najprv eštebák, potom oligarcha. Aká bola Širokého éra? 6 411
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Profesor Jarčuška hovorí, že lekári museli robiť medicínu, na ktorú vôbec neboli pripravení.

Nečakal stratu súkromia, ľudia ho spoznávajú v obchode.

1 h
Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Kraj si podľa neho vie vyriešiť svojich obyvateľov do dvoch mesiacov.

1 h
Najväčšia zelená plocha vo vnútroblokovom priestore Kuzmányho, Kpt. Nálepku a Magurská by podľa želania miestnych mala byť staromestským Central parkom.

Na Dargovskej vystriedajú nevyužívaný asfalt kontajnery i relax zóna.

1 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Eva Petričková na sociálnych sieťach ukazuje, že aj autistické deti vedia byť fantastické.

Deťom chýbajú terapie, rodičom oddych.

9. apr
Vizualizácia projektu Metropolis.

Metropolis zapadol prachom.

14 h
Dnes píše Matúš Ritomský

Dovoľme si hovoriť o konci pandémie

Publicista Matúš Ritomský.

Na prekonanie poslednej fázy pandémie potrebujeme rozumný optimizmus.

8. apr

Ako vidí spätne reláciu s Cibulkovou?

9. apr

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop