Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Panenka na jablkách, pohánkové rizoto s hubami, zeleninový koláč

Jesenné jedlá sú plné lákavých chutí, vôní a farieb.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pohánkové „rizoto“ s dubákmi

Potrebujeme: 1 hrnček pohánky, 1 cibuľu, 200 g čerstvých dubákov (možno ich nahradiť šampiňónmi, olej, maslo, olej, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté korenie, mletú rascu, štipku tymianu

Postup: Pohánku prepláchneme cez sitko a dáme do misky, kde ju zalejeme horúcou vodou a necháme takto postáť asi pol hodiny. Zatiaľ si očistíme cibuľu a nasekáme ju najemno a pripravíme si huby, ktoré tiež opláchneme a nakrájame.

Pohánku scedíme a necháme odkvapkať, potom ju orestujeme v hrnci na masle. Stačí asi lyžica masla s niekoľkými kvapkami oleja. Zalejeme ju asi jeden a pol hrnčekom vody, osolíme, okoreníme a za pravidelného miešania varíme, kým sa voda neodparí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

V panvici na masle si zatiaľ orestujeme nakrájanú cibuľu, pretlačíme k nej cesnak a pridáme huby. Všetko ochutíme a dusíme, kým huby nebudú mäkké. Uvarenú pohánku pridáme k hubám, všetko dobre premiešame a dochutíme.

Krehký zeleninový koláč

Potrebujeme: Na cesto: 500 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 250 g masla, soľ, 1 vajce, trochu vody. Na náplň: 1 malú brokolicu, 1 cuketu, 2-3 mrkvy, zopár šampiňónov, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, mletú rascu, 2 vajíčka, 150 ml smotany, olivový olej, 150 g tvrdého syra na strúhanie

Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme štipku soli a nastrúhame maslo. Vajíčko rozšľaháme a tretinu z neho vylejeme k múke. Zvyšok si necháme na záverečné potretie. Pridáme trochu vody a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a uložíme na pol hodiny do chladu.

SkryťVypnúť reklamu

Do hrnca dáme variť osolenú vodu a keď zovrie vložíme do nej rozobratú brokolicu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Asi po piatich minútach ich scedíme, prelejeme ľadovou vodou a necháme odkvapkať. Cuketu len nakrájame na plátky, osolíme a necháme postáť, aby pustila vodu.

V panvici zohrejeme trochu olivového oleja a orestujeme na ňom nakrájané huby.

Cesto vyberieme z chladu a rozvaľkáme ho podľa formy, v ktorej budeme koláč piecť. Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a rozprestrieme do nej cesto tak, aby siahalo aj na okraje. Popicháme ho vidličkou a dáme na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Potom ho vyberieme a poukladáme naň zeleninu podľa vlastných predstáv. Osolíme ju, okoreníme a zalejeme smotanou rozšľahanou s vajíčkami. Posypeme syrom, okraje koláča potrieme zvyškom vajíčka a dáme upiecť.

SkryťVypnúť reklamu

Bravčová panenka s jablkami a rozmarínom

Potrebujeme: 1 PL nasekaného rozmarínu, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 2 PL nasekanej šalvie, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL podrvených feniklových semiačok, 1/4 š olivového oleja plus 2 PL navyše, 2 kg bravčovej panenky, 2 PL morskej soli, mleté čierne korenie podľa chuti, 6 malých jabĺk (odroda Royal Gala alebo Granny Smith), 1 a 1/2 PL múky, 3/4 š kuracieho vývaru

Postup: Rúru predhrejeme na 240 stupňov. Nasekané bylinky dáme spolu s mletým čiernym korením a olivovým olejom do malej mištičky a spoločne všetko vymiešame na pastu. Ňou potrieme spodnú stranu panenky, ktorú potom položíme na väčší pekáč. Vrch a boky mäsa potrieme soľou a zvyšným olivovým olejom. Takto pripravenú panenku pečieme asi 30 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pokračujeme v pečení ďalšiu hodinu.

Jablká rozkrojíme na polovicu, pridáme ich do pekáča k mäsu a pečieme ešte asi 30 až 40 minút, alebo kým nie je mäso hotové, koža popraskaná a jablká upečené. Pred podávaním necháme vychladnúť asi 15 až 20 minút.

Jednoduchú omáčku z výpeku si pripravíme zahustením šťavy z mäsa a jabĺk pomocou 1,5 polievkovej lyžice múky. Zmes povaríme, kým nezhustne, a nakoniec prilejeme 3/4 šálky kuracieho vývaru. Mäso podávame nakrájané na plátky s upečenými jablkami a preliate omáčkou.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  1. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  4. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  5. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  6. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  7. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  8. Neuhádol ani jedno číslo a predsa vyhral 100 000 eur
  1. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 10 010
  2. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 477
  3. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 6 423
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 3 993
  5. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 3 725
  6. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 3 603
  7. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 2 001
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť 1 880
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (17. - 23.10.1925)
  2. Soňa Fröhlichová: Cappadocia – poďme spolu lietať do tureckej rozprávky
  3. Martin Fronk: Talianske mesto, ktoré vonia po víne, histórii a horách
  4. Štefan Šturdzík: Politici sa navzájom obviňujú , kto má väčšiu vinu.Ale ani jeden nepredstavil víziu , pre budúcnosť tejto krajiny. To nahráva krajnej pravici.
  5. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  6. Juraj Sališ: Sú Francúzi lepší ako my?
  7. Tadeáš Ďurica: Slovensko potrebuje svojho druhého Dzurindu
  8. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži.
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 34 194
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 19 114
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 14 362
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 049
  5. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 7 957
  6. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 6 207
  7. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 004
  8. Miroslav Daniš: Dymová clona Oskar Rósza 4 985
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  2. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  3. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  4. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  5. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  6. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  7. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
  8. Marcel Rebro: Keď vojna vezme manžela a otca, hory pomáhajú nájsť nádej
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu