Korzár logo Korzár
Nedeľa, 5. december, 2021 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Panenka na jablkách, pohánkové rizoto s hubami, zeleninový koláč

Jesenné jedlá sú plné lákavých chutí, vôní a farieb.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pohánkové „rizoto“ s dubákmi

Potrebujeme: 1 hrnček pohánky, 1 cibuľu, 200 g čerstvých dubákov (možno ich nahradiť šampiňónmi, olej, maslo, olej, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté korenie, mletú rascu, štipku tymianu

Postup: Pohánku prepláchneme cez sitko a dáme do misky, kde ju zalejeme horúcou vodou a necháme takto postáť asi pol hodiny. Zatiaľ si očistíme cibuľu a nasekáme ju najemno a pripravíme si huby, ktoré tiež opláchneme a nakrájame.

Pohánku scedíme a necháme odkvapkať, potom ju orestujeme v hrnci na masle. Stačí asi lyžica masla s niekoľkými kvapkami oleja. Zalejeme ju asi jeden a pol hrnčekom vody, osolíme, okoreníme a za pravidelného miešania varíme, kým sa voda neodparí.

Skryť Vypnúť reklamu

V panvici na masle si zatiaľ orestujeme nakrájanú cibuľu, pretlačíme k nej cesnak a pridáme huby. Všetko ochutíme a dusíme, kým huby nebudú mäkké. Uvarenú pohánku pridáme k hubám, všetko dobre premiešame a dochutíme.

Krehký zeleninový koláč

Potrebujeme: Na cesto: 500 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 250 g masla, soľ, 1 vajce, trochu vody. Na náplň: 1 malú brokolicu, 1 cuketu, 2-3 mrkvy, zopár šampiňónov, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, mletú rascu, 2 vajíčka, 150 ml smotany, olivový olej, 150 g tvrdého syra na strúhanie

Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme štipku soli a nastrúhame maslo. Vajíčko rozšľaháme a tretinu z neho vylejeme k múke. Zvyšok si necháme na záverečné potretie. Pridáme trochu vody a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a uložíme na pol hodiny do chladu.

Skryť Vypnúť reklamu

Do hrnca dáme variť osolenú vodu a keď zovrie vložíme do nej rozobratú brokolicu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Asi po piatich minútach ich scedíme, prelejeme ľadovou vodou a necháme odkvapkať. Cuketu len nakrájame na plátky, osolíme a necháme postáť, aby pustila vodu.

V panvici zohrejeme trochu olivového oleja a orestujeme na ňom nakrájané huby.

Cesto vyberieme z chladu a rozvaľkáme ho podľa formy, v ktorej budeme koláč piecť. Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a rozprestrieme do nej cesto tak, aby siahalo aj na okraje. Popicháme ho vidličkou a dáme na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Potom ho vyberieme a poukladáme naň zeleninu podľa vlastných predstáv. Osolíme ju, okoreníme a zalejeme smotanou rozšľahanou s vajíčkami. Posypeme syrom, okraje koláča potrieme zvyškom vajíčka a dáme upiecť.

Skryť Vypnúť reklamu

Bravčová panenka s jablkami a rozmarínom

Potrebujeme: 1 PL nasekaného rozmarínu, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 2 PL nasekanej šalvie, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL podrvených feniklových semiačok, 1/4 š olivového oleja plus 2 PL navyše, 2 kg bravčovej panenky, 2 PL morskej soli, mleté čierne korenie podľa chuti, 6 malých jabĺk (odroda Royal Gala alebo Granny Smith), 1 a 1/2 PL múky, 3/4 š kuracieho vývaru

Postup: Rúru predhrejeme na 240 stupňov. Nasekané bylinky dáme spolu s mletým čiernym korením a olivovým olejom do malej mištičky a spoločne všetko vymiešame na pastu. Ňou potrieme spodnú stranu panenky, ktorú potom položíme na väčší pekáč. Vrch a boky mäsa potrieme soľou a zvyšným olivovým olejom. Takto pripravenú panenku pečieme asi 30 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pokračujeme v pečení ďalšiu hodinu.

Jablká rozkrojíme na polovicu, pridáme ich do pekáča k mäsu a pečieme ešte asi 30 až 40 minút, alebo kým nie je mäso hotové, koža popraskaná a jablká upečené. Pred podávaním necháme vychladnúť asi 15 až 20 minút.

Jednoduchú omáčku z výpeku si pripravíme zahustením šťavy z mäsa a jabĺk pomocou 1,5 polievkovej lyžice múky. Zmes povaríme, kým nezhustne, a nakoniec prilejeme 3/4 šálky kuracieho vývaru. Mäso podávame nakrájané na plátky s upečenými jablkami a preliate omáčkou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  9. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 17 728
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 175
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 9 164
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 824
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 831
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 257
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 678
  8. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 098
  9. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 802
  10. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 2 551

Blogy SME

  1. Zuzana Srncová Gajdošova: Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín
  2. Marek Brezovský: Koniec pretvárky, späť na stromy. Debata o očkovaní čoraz viac pôsobí, že mentálne žijeme v pralese.
  3. Jozef Sitko: Pred zlým koncom ma zachránili tri vakcíny
  4. Lubomir Zahora: Ohňostroj v hlave - epilepsia
  5. Otilia Horrocks: Viete, čo je dobrý nápad?
  6. Ján Magušin: Decembrové zamyslenie jedného občana
  7. Ján Šeďo: Šírenie dezinformácií ako trestný čin vs. sedliacky rozum.
  8. Igor Borišek: Island - časť 4. Voda
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 15 816
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 176
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 828
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 679
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 316
  6. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 590
  7. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 3 493
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 313
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Zuzana Srncová Gajdošova: Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín
  2. Marek Brezovský: Koniec pretvárky, späť na stromy. Debata o očkovaní čoraz viac pôsobí, že mentálne žijeme v pralese.
  3. Jozef Sitko: Pred zlým koncom ma zachránili tri vakcíny
  4. Lubomir Zahora: Ohňostroj v hlave - epilepsia
  5. Otilia Horrocks: Viete, čo je dobrý nápad?
  6. Ján Magušin: Decembrové zamyslenie jedného občana
  7. Ján Šeďo: Šírenie dezinformácií ako trestný čin vs. sedliacky rozum.
  8. Igor Borišek: Island - časť 4. Voda
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 15 816
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 176
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 828
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 679
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 316
  6. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 590
  7. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 3 493
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 313
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu