Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Panenka na jablkách, pohánkové rizoto s hubami, zeleninový koláč

Jesenné jedlá sú plné lákavých chutí, vôní a farieb.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pohánkové „rizoto“ s dubákmi

Potrebujeme: 1 hrnček pohánky, 1 cibuľu, 200 g čerstvých dubákov (možno ich nahradiť šampiňónmi, olej, maslo, olej, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté korenie, mletú rascu, štipku tymianu

Postup: Pohánku prepláchneme cez sitko a dáme do misky, kde ju zalejeme horúcou vodou a necháme takto postáť asi pol hodiny. Zatiaľ si očistíme cibuľu a nasekáme ju najemno a pripravíme si huby, ktoré tiež opláchneme a nakrájame.

Pohánku scedíme a necháme odkvapkať, potom ju orestujeme v hrnci na masle. Stačí asi lyžica masla s niekoľkými kvapkami oleja. Zalejeme ju asi jeden a pol hrnčekom vody, osolíme, okoreníme a za pravidelného miešania varíme, kým sa voda neodparí.

SkryťVypnúť reklamu

V panvici na masle si zatiaľ orestujeme nakrájanú cibuľu, pretlačíme k nej cesnak a pridáme huby. Všetko ochutíme a dusíme, kým huby nebudú mäkké. Uvarenú pohánku pridáme k hubám, všetko dobre premiešame a dochutíme.

Krehký zeleninový koláč

Potrebujeme: Na cesto: 500 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 250 g masla, soľ, 1 vajce, trochu vody. Na náplň: 1 malú brokolicu, 1 cuketu, 2-3 mrkvy, zopár šampiňónov, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, mletú rascu, 2 vajíčka, 150 ml smotany, olivový olej, 150 g tvrdého syra na strúhanie

Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme štipku soli a nastrúhame maslo. Vajíčko rozšľaháme a tretinu z neho vylejeme k múke. Zvyšok si necháme na záverečné potretie. Pridáme trochu vody a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a uložíme na pol hodiny do chladu.

SkryťVypnúť reklamu

Do hrnca dáme variť osolenú vodu a keď zovrie vložíme do nej rozobratú brokolicu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Asi po piatich minútach ich scedíme, prelejeme ľadovou vodou a necháme odkvapkať. Cuketu len nakrájame na plátky, osolíme a necháme postáť, aby pustila vodu.

V panvici zohrejeme trochu olivového oleja a orestujeme na ňom nakrájané huby.

Cesto vyberieme z chladu a rozvaľkáme ho podľa formy, v ktorej budeme koláč piecť. Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a rozprestrieme do nej cesto tak, aby siahalo aj na okraje. Popicháme ho vidličkou a dáme na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Potom ho vyberieme a poukladáme naň zeleninu podľa vlastných predstáv. Osolíme ju, okoreníme a zalejeme smotanou rozšľahanou s vajíčkami. Posypeme syrom, okraje koláča potrieme zvyškom vajíčka a dáme upiecť.

SkryťVypnúť reklamu

Bravčová panenka s jablkami a rozmarínom

Potrebujeme: 1 PL nasekaného rozmarínu, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 2 PL nasekanej šalvie, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL podrvených feniklových semiačok, 1/4 š olivového oleja plus 2 PL navyše, 2 kg bravčovej panenky, 2 PL morskej soli, mleté čierne korenie podľa chuti, 6 malých jabĺk (odroda Royal Gala alebo Granny Smith), 1 a 1/2 PL múky, 3/4 š kuracieho vývaru

Postup: Rúru predhrejeme na 240 stupňov. Nasekané bylinky dáme spolu s mletým čiernym korením a olivovým olejom do malej mištičky a spoločne všetko vymiešame na pastu. Ňou potrieme spodnú stranu panenky, ktorú potom položíme na väčší pekáč. Vrch a boky mäsa potrieme soľou a zvyšným olivovým olejom. Takto pripravenú panenku pečieme asi 30 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pokračujeme v pečení ďalšiu hodinu.

Jablká rozkrojíme na polovicu, pridáme ich do pekáča k mäsu a pečieme ešte asi 30 až 40 minút, alebo kým nie je mäso hotové, koža popraskaná a jablká upečené. Pred podávaním necháme vychladnúť asi 15 až 20 minút.

Jednoduchú omáčku z výpeku si pripravíme zahustením šťavy z mäsa a jabĺk pomocou 1,5 polievkovej lyžice múky. Zmes povaríme, kým nezhustne, a nakoniec prilejeme 3/4 šálky kuracieho vývaru. Mäso podávame nakrájané na plátky s upečenými jablkami a preliate omáčkou.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu