Korzár logo Korzár
Nedeľa, 24. september, 2023 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Pečieme s Korzárom: Jemná roláda, jablkovo-syrové buchtičky, holandský koláč

Prevoňajte kuchyňu lahodnými dobrotami.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jemná jablková roláda

Potrebujeme: 4 vajíčka (bielky a žĺtky zvlášť), 70 g múky, 100 g práškového cukru, cca 800 g jabĺk, 1 bal. vanilkového cukru, 4 až 5 PL trstinového cukru, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli

Postup: Rúru rozohrejeme na 160 stupňov. Vaječné bielky vyšľaháme so štipkou soli. Keď začnú vytvárať penu, pridáme polovicu práškového cukru a pokračujeme v šľahaní až dotuha. Žĺtky si vyšľaháme s práškovým aj vanilkovým cukrom do svetlej a nadýchanej konzistencie. Do tejto zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva a zamiešame ju stierkou. Pridáme po tretinách aj vyšľahané bielky, ktoré zľahka zakomponujeme do zvyšku zmesi. Široký plech vyložíme papierom na pečenie, zľahka ho potrieme maslom a posypeme 2 až 3 lyžicami trstinového cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Jablká olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na tenké plátky. Poukladáme ich na pripravený plech do tenkej vrstvy a posypeme zvyškom trstinového cukru. Na jablká nalejeme cesto a opatrne ho porozťahujeme stierkou po celej ploche. Pripravený koláč dáme do rozohriatej rúry na 40 minút. Po upečení ho necháme postáť asi 10 minút. Potom ho prikryjeme čistou utierkou, na ktorú položíme kovovú mriežku, koláč prevrátime hore dnom a stiahneme z neho papier na pečenie. Pomocou kuchynskej utierky stočíme ešte stále teplé cesto do pevnej rolády a necháme úplne vychladnúť. Na záver môžeme posypať práškovým cukrom.

Jablkovo-syrové buchtičky

Potrebujeme: 2 a 1/2 š hladkej múky, 1/4 š kryštálového cukru, 1 PL prášku do pečiva, 1 ČL jemnej morskej soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 2 PL najemno nasekaného čerstvého tymianu, 1/2 š na kocky nakrájaného studeného masla, 1/2 š plus 2 PL cmaru, 2 veľké vajíčka izbovej teploty, 1 š nastrúhaného čedaru, 2 stredne veľké jablká (odroda Honeycrisp alebo Granny Smith), nakrájané na malé kocky

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, mleté čierne korenie a cukor. Rukami alebo kuchynským robotom votrieme maslo do suchej zmesi tak, aby z neho zostali kúsky veľké asi ako mandľový orech. Rovnomerne vmiešame čedar a nasekaný tymian. V samostatnej nádobe skombinujeme vajíčka a cmar, potom dve tretiny z toho prilejeme k suchej zmesi. Zľahka všetko premiešame a pridáme aj zvyšok cmaru s vajíčkom. Opatrne pripojíme aj jablká.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku spolu so všetkými odpadnutými kúskami, ktoré popritláčame k zvyšku, a vyformujeme z neho 7 až 10 centimetrov veľké disky pre malé buchtičky a 17 až 20 centimetrov veľké disky pre väčšie kúsky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do mrazničky na 20 až 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov. Vychladené disky prekrojíme na 6 trojuholníkov, ktoré rovnomerne poukladáme na dva plechy. Vrchy a boky potrieme cmarom a pečieme ich v rúre 20 až 30 minút v závislosti od veľkosti trojuholníkov. V polovici času pečenia otočíme plechy o 180 stupňov. Hotové by mali mať zlatohnedú farbu.

Holandský jablkový koláč

Potrebujeme: 1 a 1/2 š hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL soli, 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL muškátového orieška, 1/2 š masla izbovej teploty, 1 š kryštálového cukru plus 1/4 š na posypanie na záver, 1 bal. vanilkového cukru, 3 veľké vajíčka, 1/4 š kyslej smotany, 1/4 š cmaru, 400 g olúpaných a na tenké plátky nakrájaných jabĺk (asi 3 až 4 jablká)

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a okrúhlu formu na koláč vymažeme alebo vyložíme papierom na pečenie. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a koreniny a dáme bokom. V druhej miske vymiešame maslo s cukrom do krémovej a nadýchanej konzistencie, potom po jednom pridáme vajíčka. Kyslú smotanu a cmar si zmiešame dohromady a k maslovej zmesi pridávame striedavo spolu so suchou zmesou tak, aby sme začínali aj končili múkou. Cesto premiešame, aby sa všetky suroviny dobre prepojili, ale dávame pozor, aby sme to neprehnali. Nakoniec k nemu prisypeme jablká. Hotové cesto premiestnime do pripraveného plechu, zahladíme vrch a posypeme ho zľahka kryštálovým cukrom. Pečieme v rozohriatej rúre 40 až 45 minút, kým koláč nebude v strede pevný a vrch zlatistý. Ak by sa vrch pripekal prirýchlo, môžeme ho prikryť alobalom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Hladinka smeruje do Košíc!
  2. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  3. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  4. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  5. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  6. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  7. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  8. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 613
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 9 922
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 341
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 3 821
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 604
  6. Hladinka smeruje do Košíc! 3 315
  7. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 232
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 2 852

Blogy SME

  1. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin?
  2. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica.
  3. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  4. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša II.
  5. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť!
  6. Tupou Ceruzou: Fico, Eset a Čaputová
  7. Petka Slivková: Tradičná slovenská klávesnicová nenávisť
  8. Ján Šeďo: Aké bizarnosti skrýva Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline ?
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 983
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 28 818
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 23 121
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 11 868
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 790
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 409
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 339
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 624
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jadrová bomba Mark 15, aká sa stratila pri ostrove Tybee.

Čína a Rusko o svojich nehovoria.


21. sep
Španielsky režisér J.A. Bayona si pri svojom filme mohol pomôcť tým, že pasažieri sa pofotili.

Hráči rugby prežili v mrazivých Andách 72 dní.


6 h
Detská psychologička Simona Šimková (43) z Košíc. Je riaditeľkou centra pre deti so zdravotným znevýhodnením.

Nevzdali to s touto krajinou.


5 h
George Soros a Rudolf Chmel v roku 2010.

Viacerí sme sa stretli na princípe otvorenej spoločnosti ako fundamente.


Rudolf Chmel 21. sep

Blogy SME

  1. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin?
  2. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica.
  3. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  4. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša II.
  5. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť!
  6. Tupou Ceruzou: Fico, Eset a Čaputová
  7. Petka Slivková: Tradičná slovenská klávesnicová nenávisť
  8. Ján Šeďo: Aké bizarnosti skrýva Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline ?
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 983
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 28 818
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 23 121
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 11 868
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 790
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 409
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 339
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 624
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu