Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Jemná roláda, jablkovo-syrové buchtičky, holandský koláč

Prevoňajte kuchyňu lahodnými dobrotami.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jemná jablková roláda

Potrebujeme: 4 vajíčka (bielky a žĺtky zvlášť), 70 g múky, 100 g práškového cukru, cca 800 g jabĺk, 1 bal. vanilkového cukru, 4 až 5 PL trstinového cukru, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli

Postup: Rúru rozohrejeme na 160 stupňov. Vaječné bielky vyšľaháme so štipkou soli. Keď začnú vytvárať penu, pridáme polovicu práškového cukru a pokračujeme v šľahaní až dotuha. Žĺtky si vyšľaháme s práškovým aj vanilkovým cukrom do svetlej a nadýchanej konzistencie. Do tejto zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva a zamiešame ju stierkou. Pridáme po tretinách aj vyšľahané bielky, ktoré zľahka zakomponujeme do zvyšku zmesi. Široký plech vyložíme papierom na pečenie, zľahka ho potrieme maslom a posypeme 2 až 3 lyžicami trstinového cukru.

Skryť Vypnúť reklamu

Jablká olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na tenké plátky. Poukladáme ich na pripravený plech do tenkej vrstvy a posypeme zvyškom trstinového cukru. Na jablká nalejeme cesto a opatrne ho porozťahujeme stierkou po celej ploche. Pripravený koláč dáme do rozohriatej rúry na 40 minút. Po upečení ho necháme postáť asi 10 minút. Potom ho prikryjeme čistou utierkou, na ktorú položíme kovovú mriežku, koláč prevrátime hore dnom a stiahneme z neho papier na pečenie. Pomocou kuchynskej utierky stočíme ešte stále teplé cesto do pevnej rolády a necháme úplne vychladnúť. Na záver môžeme posypať práškovým cukrom.

Jablkovo-syrové buchtičky

Potrebujeme: 2 a 1/2 š hladkej múky, 1/4 š kryštálového cukru, 1 PL prášku do pečiva, 1 ČL jemnej morskej soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 2 PL najemno nasekaného čerstvého tymianu, 1/2 š na kocky nakrájaného studeného masla, 1/2 š plus 2 PL cmaru, 2 veľké vajíčka izbovej teploty, 1 š nastrúhaného čedaru, 2 stredne veľké jablká (odroda Honeycrisp alebo Granny Smith), nakrájané na malé kocky

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, mleté čierne korenie a cukor. Rukami alebo kuchynským robotom votrieme maslo do suchej zmesi tak, aby z neho zostali kúsky veľké asi ako mandľový orech. Rovnomerne vmiešame čedar a nasekaný tymian. V samostatnej nádobe skombinujeme vajíčka a cmar, potom dve tretiny z toho prilejeme k suchej zmesi. Zľahka všetko premiešame a pridáme aj zvyšok cmaru s vajíčkom. Opatrne pripojíme aj jablká.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku spolu so všetkými odpadnutými kúskami, ktoré popritláčame k zvyšku, a vyformujeme z neho 7 až 10 centimetrov veľké disky pre malé buchtičky a 17 až 20 centimetrov veľké disky pre väčšie kúsky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do mrazničky na 20 až 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov. Vychladené disky prekrojíme na 6 trojuholníkov, ktoré rovnomerne poukladáme na dva plechy. Vrchy a boky potrieme cmarom a pečieme ich v rúre 20 až 30 minút v závislosti od veľkosti trojuholníkov. V polovici času pečenia otočíme plechy o 180 stupňov. Hotové by mali mať zlatohnedú farbu.

Holandský jablkový koláč

Potrebujeme: 1 a 1/2 š hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL soli, 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL muškátového orieška, 1/2 š masla izbovej teploty, 1 š kryštálového cukru plus 1/4 š na posypanie na záver, 1 bal. vanilkového cukru, 3 veľké vajíčka, 1/4 š kyslej smotany, 1/4 š cmaru, 400 g olúpaných a na tenké plátky nakrájaných jabĺk (asi 3 až 4 jablká)

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a okrúhlu formu na koláč vymažeme alebo vyložíme papierom na pečenie. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a koreniny a dáme bokom. V druhej miske vymiešame maslo s cukrom do krémovej a nadýchanej konzistencie, potom po jednom pridáme vajíčka. Kyslú smotanu a cmar si zmiešame dohromady a k maslovej zmesi pridávame striedavo spolu so suchou zmesou tak, aby sme začínali aj končili múkou. Cesto premiešame, aby sa všetky suroviny dobre prepojili, ale dávame pozor, aby sme to neprehnali. Nakoniec k nemu prisypeme jablká. Hotové cesto premiestnime do pripraveného plechu, zahladíme vrch a posypeme ho zľahka kryštálovým cukrom. Pečieme v rozohriatej rúre 40 až 45 minút, kým koláč nebude v strede pevný a vrch zlatistý. Ak by sa vrch pripekal prirýchlo, môžeme ho prikryť alobalom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  4. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  5. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  6. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  7. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  8. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  9. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  10. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  3. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Zmeny v systéme revíznych postupov
  6. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  7. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  8. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  9. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  10. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 522
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 094
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 836
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 741
  5. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 198
  6. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 924
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 452
  8. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 123
  9. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 705
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 2 105

Blogy SME

  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Marek Strapko: Konšpirátori opäť pošteklili primitívne pudy
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Podozrivý z úniku dokumentu o Zurianovi a spol. je policajný funkcionár
  4. Peter Biščo: Netrpezlivo a s obavami čakám vo svojej imaginárnej čakárni ...
  5. Martina Paulenová: Na čo frflú rodičia na materskej dovolenke?
  6. Jozef Rybár: Dôchodca kontra politici
  7. Andy Nosko: Dysfunkcia mozgu Igora Matoviča ako časovaná bomba
  8. Marek Mačuha: Povinná vakcinácia revisited
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 281
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 839
  3. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 5 395
  4. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 950
  5. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 938
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 348
  7. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 4 055
  8. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 3 967
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Igor Matovič

Koalícia už začala zle, keď namiesto programu delila kreslá. Aj toto je výsledok.


29. nov
Ilustračné foto.

Štáty zavádzajú povinné očkovanie.


5 h
Kateřina Trávničková vystupuje verejne na instagrame @kate.travnicek, kde sa venuje najmä informovaniu o výchove detí. Má vyštudovanú lingvistiku a andragogiku. Momentálne je v psychoterapeutickom výcviku. Fascinujú ju neurovedy.

Trávničková chápe strach antivaxerov.


24. nov
Poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Dnes prvýkrát FB zmazal Blahovi video.


Blogy SME

  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Marek Strapko: Konšpirátori opäť pošteklili primitívne pudy
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Podozrivý z úniku dokumentu o Zurianovi a spol. je policajný funkcionár
  4. Peter Biščo: Netrpezlivo a s obavami čakám vo svojej imaginárnej čakárni ...
  5. Martina Paulenová: Na čo frflú rodičia na materskej dovolenke?
  6. Jozef Rybár: Dôchodca kontra politici
  7. Andy Nosko: Dysfunkcia mozgu Igora Matoviča ako časovaná bomba
  8. Marek Mačuha: Povinná vakcinácia revisited
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 281
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 839
  3. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 5 395
  4. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 950
  5. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 938
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 348
  7. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 4 055
  8. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 3 967
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu