Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Omeleta s bryndzou, Pohlreichova plnená cibuľa, flamované jablká

Sezónne dobroty zachutia každému.

(Zdroj: archív)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pohlreichova plnená cibuľa

Potrebujeme: 4 veľké cibule, 200 g kuracích pečienok, 100 g húb (môžu byť kuriatka aj šampiňóny), 100 g varenej či sterilizovanej bielej fazule, 50 g pistácií, maslo, olivový olej, liter kuracieho vývaru, kačaciu masť, cesnaku, bobkový list, tymian, petržlenovú vňať, celé čierne korenie, soľ

Postup: Do hrnca dáme asi dve lyžice kačacej masti, jeden celý strúčik cesnaku, bobkový list, tymian, pár guličiek celého korenia aj petržlenovú vňať a zalejeme to vodou, do ktorej ponoríme 4 veľké očistené cibule. Všetko zľahka osolíme a okoreníme a necháme povariť.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď cibuľa zmäkne vyberieme ju z nálevu, odrežeme vršok a opatrne vyberieme vnútornú časť, ktorú pokrájame a zatiaľ odložíme bokom.

Na olivovom oleji orestujeme nakrájané kuracie pečienky a vyberieme ich bokom. Potom vo výpeku opečieme nakrájané huby, ku ktorým pridáme fazuľu, pistácie, nakrájanú dužinu z cibule, lyžicu masla, tymian a kurací vývar.

Varíme, kým omáčka nezhustne, potom do nej vsypeme pečienky, všetko osolíme a okoreníme a zmesou naplníme cibule. Poukladáme ich do pekáča a krátko zapečieme v rúre.

Omeleta s bryndzou

Potrebujeme: 3 vajcia, trochu smotany, 3 PL ovčej bryndze, 1 červenú cibuľu, maslo, olej, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Vajcia v miske jemne vymiešame s asi dvoma lyžicami smotany. Osolíme ich len jemne, lebo aj bryndza bude slaná, okoreníme a pridáme čerstvo korenie. Ak chceme pekne nadýchanú omeletu, nešľaháme ich priveľmi.

Skryť Vypnúť reklamu

V panvici zohrejeme trochu masla s olejom a vylejeme tam vajíčka. Rýchlo na ne nemrvíme bryndzu, posypeme nasekanou cibuľkou a omeletu upečieme.

Flambované jablká s orieškami

Potrebujeme: kyslé krehké jablká, citrónovú šťavu, suché biele víno, hnedý cukor, hrozienka, vanilku, vlašské alebo lieskové orechy, kyslú smotanu, calvados či iný alkohol

Postup: Očistené a jadierok zbavené jablká nakrájame na kocky a dáme ich do hrnca. Pokvapkáme asi lyžicou citrónovej šťavy, podlejeme 1,5 dcl bieleho vína, posypeme lyžicou cukru a pridáme aj asi 2 lyžice hrozienok a vanilku.

Zakryjeme a dusíme asi 5 minút, kedy by už mali dostatočne zmäknúť, no ešte by sa nemali rozpadávať.

Hrniec odstavíme, jablká scedíme, šťavu si však odložíme. Jablká naložíme na taniere a posypeme ich orechami. Do šťavy vmiešame kyslú smotanu a touto omáčkou polejeme jednotlivé porcie. Calvados postupne zahrievame v kovovej naberačke, potom ho zapálime a prelejeme naservírované jablká.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 711
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 707
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 945
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 880
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 606
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 463
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 860
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 591
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 534
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 461
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Po nehode.

Zo šiestich účastníkov nehody sú dvaja zranení.

57m
Ilustračné foto.

Umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 322 pacientov.

1 h
Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

12 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

12 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Denník SME odhadol, aký bude očkovací kalendár.

18 h
Plošné testovanie na Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

6 h
DNES PÍŠE ELENA ELEKOVÁ

Na čom sa budeme smiať po pandémii

Elena Eleková

Som vďačná tým, ktorí nahrádzajú podráždenie a nenávisť radosťou.

20. jan

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop