Korzár logo Korzár
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Mexická polievka, huby s bryndzou, tvarohová pena s černicami

Chutné nápady do každej kuchyne.

(Zdroj: stock adobe)

Mexická polievka

Potrebujeme: 1 plechovku sterilizovanej červenej fazule, 1 plechovka bielej fazule, 1 plechovka sterilizovanej kukurice, kúsok slaniny, 2 mrkvy, 3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 1 kúsok stonkového zeleru, 3 zemiaky, plechovku sterilizovaných paradajok, malý paradajkový pretlak, čili papričku, mletú rascu, koriander, mletú štipľavú papriku, tabasco, soľ, mleté čierne korenie, olej

Postup: Do väčšieho hrnca dáme na kocky pokrájanú slaninu a opečieme ju. Ak je výpeku zo slaniny málo, prilejeme trochu oleja. Potom k slanine prihodíme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju. Potom pridáme nakrájanú zeleninu, čili a pretlačený cesnak. Premiešame, pridáme koriander, rascu, korenie, mletú papriku a soľ. Ak sú paradajky v plechovke celé, najskôr ich pokrájame. Ak sú už nakrájané, vlejeme ich celé aj so šťavou. Pridáme aj pretlak, podlejeme horúcou vodou a necháme všetko variť, kým zelenina nezmäkne.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom pridáme fazuľu a kukuricu, necháme zovrieť a odstavíme. Zakvapkáme tabascom a môžeme podávať.

Huby plnené bryndzou

Potrebujeme: väčšie šampiňóny (ideálne portobello), 1 menšiu cibuľu, anglickú slaninu, bryndzu, vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, maslo, petržlenovú vňať

Postup: Šampiňóny očistíme, odrežeme nožičky a osolíme ich zo všetkých strán. Nožičky pokrájame. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme ich. Trochu slaniny si odložíme bokom, k ostatnej pridáme najemno nasekanú cibuľu a nakrájané hubové nožičky.

Zmes podusíme a potom ju necháme vychladnúť. Vmiešame k nej bryndzu, vajce a nasekanú petržlenovú vňať. Podľa potreby osolíme a okoreníme a naplníme huby.

Poukladáme ich do pekáča vymasteného maslom, na vrch dáme kúsky praženej slaniny, ktorú sme si predtým odložili a dáme na cca 15 minút zapiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Tvarohovo-černicová pena

Potrebujeme. 1 smotanu na šľahanie, 250 ml tučného hrudkovitého tvarohu, bielka z 2 vajec, 1 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, černice, kryštálový cukor

Postup: Černice dáme rozvariť s cukrom, jeho množstvo záleží od toho, aké sú černice sladké. Necháme ich chvíľku variť, ak robíme dezert pre dospelých, môžeme pridať aj trochu alkoholu.

Šľahačku vymiešame s 1 lyžicou práškového cukru dotuha. Bielka dobre vyšľaháme tiež s 1 lyžicou práškového cukru. Ku šľahačke primiešame tvaroh a potom jemne zamiešame bielkový sneh.

Do pohárov naložíme vychladnutý černicový rozvar, na to dáme vrstvu peny a ozdobíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 755
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 857
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 567
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 650
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 488
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 508
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 352
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 252
  9. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 125
  10. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 094
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Zasnežené východné Slovensko.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop