Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Jesenné kuracie stehná, kuriatková kulajda, hruškové čipsy

Sezónne inšpirácie do každej kuchyne.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kuriatková kulajda

Potrebujeme: aspoň dve hrste nakrájaných lesných kuriatok, 4 väčšie zemiaky, 1 cibuľu, maslo, olej, bobkový list, hladkú múku, smotanu na varenie, zeleninový vývar, kyslú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, 3 guľôčky nového korenia, kôpor

Postup: Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme ju v hrnci na roztopenom masle. Pridáme k nej na kocky nakrájané zemiaky a huby. Všetko chvíľu spolu podusíme a potom vhodíme bobkový list, nové korenie, posypeme asi lyžicou múky a zalejeme vývarom a dobre premiešame. Nemal by byť horúci, aby sa nám neurobili hrudky. Ak vývar nie je slaný, polievku osolíme a okoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Varíme, kým zemiaky a kuriatka nebudú takmer hotové a potom prilejeme smotanu, ale trochu si z nej odložíme bokom. Tento zvyšok smotany zmiešame s 2-3 lyžicami kyslej smotany a vlejeme to do polievky. Pridáme nasekaný kôpor, dochutíme a odstavíme.

Jesenné stehná

Potrebujeme: kuracie stehná, menšiu maslovú alebo hokkaido tekvicu, 1 cuketu, 2 jablká, 2 mrkvy, malé zemiaky, 1 cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, vetvičku rozmarínu aj tymianu, trochu vínneho octu

Postup: Zeleninu aj jablká si umyjeme, podľa potreby ošúpeme a nakrájame na kocky. Zemiaky len umyjeme a ak sú celkom malé, necháme ich celé, prípadne ich rozpolíme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a cesnak necháme celý alebo ho narežeme na hrubé plátky. Všetko dáme do misky, osolíme, okoreníme, dobre pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a dáme na plech alebo pekáč.

Skryť Vypnúť reklamu

Zmiešame dve lyžice olivového oleja, lyžicu vínneho octu, trochu soli, korenia a dostatok nasekaného tymianu a rozmarínu. Túto marinádu vmasírujeme zo všetkých strán do stehien a tie poukladáme na pripravenú zeleninovú zmes. Pekáč zakryjeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na cca 200 stupňov. Asi po 40 minútach pekáč odkryjeme a necháme zapiecť.

Sladké hruškové čipsy

Potrebujeme: 5 hrušiek, hnedý trstinový cukor, mletú škoricu

Postup: Hrušky opatrne nakrájame na plátky, ktoré by nemali byť hrubšie ako dva milimetre.

Nakrájame ich aj s jadrovníkom, ten potom z plátku opatrne vyrežeme.

Všetky plátky rovnomerne poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme ich trstinovým cukrom a škoricou.

Rúru si zapneme na 90 – 100 stupňov a dáme do nej plech s hruškami. V rúre ich budeme sušiť aspoň dve hodiny, je však dobré v pravidelných intervaloch, napríklad každú polhodinu plátky otočiť, aby sa vysušili rovnomerne. Teplotu príliš nezvyšujeme, ani keď sa nám bude zdať, že proces trvá príliš dlho, lebo tak by sme hrušky upiekli, prípadne spálili a nevysušili.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 725
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 721
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 928
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 876
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 595
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 458
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 859
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 589
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 534
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 461
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Železničné vozidlo prevážalo podvaly, nákladiak hlinu.

Nákladné auto viezlo hlinu, druhý stroj prevážal betónové podvaly.

6m
Po nehode.

Zo šiestich účastníkov nehody sú dvaja zranení.

1 h
Ilustračné foto.

Umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 322 pacientov.

2 h
Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

12 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Denník SME odhadol, aký bude očkovací kalendár.

19 h
Plošné testovanie na Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

6 h
DNES PÍŠE ELENA ELEKOVÁ

Na čom sa budeme smiať po pandémii

Elena Eleková

Som vďačná tým, ktorí nahrádzajú podráždenie a nenávisť radosťou.

20. jan

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop