Korzár logo Korzár
Utorok, 29. september, 2020 | Meniny má Michal, MichaelaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Jesenné kuracie stehná, kuriatková kulajda, hruškové čipsy

Sezónne inšpirácie do každej kuchyne.

(Zdroj: stock adobe)

Kuriatková kulajda

Potrebujeme: aspoň dve hrste nakrájaných lesných kuriatok, 4 väčšie zemiaky, 1 cibuľu, maslo, olej, bobkový list, hladkú múku, smotanu na varenie, zeleninový vývar, kyslú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, 3 guľôčky nového korenia, kôpor

Postup: Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme ju v hrnci na roztopenom masle. Pridáme k nej na kocky nakrájané zemiaky a huby. Všetko chvíľu spolu podusíme a potom vhodíme bobkový list, nové korenie, posypeme asi lyžicou múky a zalejeme vývarom a dobre premiešame. Nemal by byť horúci, aby sa nám neurobili hrudky. Ak vývar nie je slaný, polievku osolíme a okoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Varíme, kým zemiaky a kuriatka nebudú takmer hotové a potom prilejeme smotanu, ale trochu si z nej odložíme bokom. Tento zvyšok smotany zmiešame s 2-3 lyžicami kyslej smotany a vlejeme to do polievky. Pridáme nasekaný kôpor, dochutíme a odstavíme.

Jesenné stehná

Potrebujeme: kuracie stehná, menšiu maslovú alebo hokkaido tekvicu, 1 cuketu, 2 jablká, 2 mrkvy, malé zemiaky, 1 cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, vetvičku rozmarínu aj tymianu, trochu vínneho octu

Postup: Zeleninu aj jablká si umyjeme, podľa potreby ošúpeme a nakrájame na kocky. Zemiaky len umyjeme a ak sú celkom malé, necháme ich celé, prípadne ich rozpolíme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a cesnak necháme celý alebo ho narežeme na hrubé plátky. Všetko dáme do misky, osolíme, okoreníme, dobre pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a dáme na plech alebo pekáč.

Skryť Vypnúť reklamu

Zmiešame dve lyžice olivového oleja, lyžicu vínneho octu, trochu soli, korenia a dostatok nasekaného tymianu a rozmarínu. Túto marinádu vmasírujeme zo všetkých strán do stehien a tie poukladáme na pripravenú zeleninovú zmes. Pekáč zakryjeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na cca 200 stupňov. Asi po 40 minútach pekáč odkryjeme a necháme zapiecť.

Sladké hruškové čipsy

Potrebujeme: 5 hrušiek, hnedý trstinový cukor, mletú škoricu

Postup: Hrušky opatrne nakrájame na plátky, ktoré by nemali byť hrubšie ako dva milimetre.

Nakrájame ich aj s jadrovníkom, ten potom z plátku opatrne vyrežeme.

Všetky plátky rovnomerne poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme ich trstinovým cukrom a škoricou.

Rúru si zapneme na 90 – 100 stupňov a dáme do nej plech s hruškami. V rúre ich budeme sušiť aspoň dve hodiny, je však dobré v pravidelných intervaloch, napríklad každú polhodinu plátky otočiť, aby sa vysušili rovnomerne. Teplotu príliš nezvyšujeme, ani keď sa nám bude zdať, že proces trvá príliš dlho, lebo tak by sme hrušky upiekli, prípadne spálili a nevysušili.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  2. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  3. Päť najlepších doplnkov výživy na naberanie svalovej hmoty.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  6. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  7. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  8. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  9. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  10. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  1. Brick Award 2020: Pocta kvalitnej tehlovej architektúre
  2. Union prepláca doplatky za lieky do 18 rokov neobmedzene
  3. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  4. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  5. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  6. Digitalizácia prinesie zmeny v doručovaní dobierok
  7. Silnú imunitu bez týchto troch látok nedosiahnete
  8. Každý komín potrebuje svoj domov!
  9. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  10. Jeseň je ideálny čas pre začatie diéty
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 20 140
  2. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 19 448
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 17 893
  4. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 12 517
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 11 796
  6. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy 10 844
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 655
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 537
  9. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 9 513
  10. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 474
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

V ošetrovateľskom centre v Humennom je 54 prípadov Covid-19

Koronavírus potvrdili u 31 klientov a 23 zamestnancov.

V Ošetrovateľskom centre na Lipovej ulici v Humennom sú na ochorenie Covid – 19 pozitívne testovaní pacienti aj klienti.

Po protidrogovej akcii Firma obvinila polícia sedem ľudí

Drogy mali pašovať z Ukrajiny na Slovensko a tu ich predávať.

Mestský úrad v Prešove zažíva veľké personálne výmeny.
Poslanca Djordjeviča prišla v tomto stave ratovať záchranka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovor s bývalým šéfom New York Times

Thompson z NYT: Buď zmenu prijmete, alebo vás pochová

Najhoršie je, ak si z konferencie zoberiete niečo ako recept: mali by sme urobiť to, čo urobili New York Times. Rozmýšľajte nad vaším vlastným trhom.

Mark Thompson.
Marseillské kaviarne sa zatvárajú.
Ilustračná fotografia.

Koronavírus: Covid-19 má ďalšiu obeť, biskupom sa nepozdáva zákaz bohoslužieb (minúta po minúte)

Kňažko je s Covid-19 v nemocnici, odhalili ohnisko nákazy v ošetrovateľskom centre v Humennom.

Na bohoslužby v Dóme sv. Alžbety sa dá ísť len s rúškom.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop