Korzár logo Korzár

Zavárame s Korzárom: Fazuľová čalamáda, cuketová zmes na cestoviny, jablčné želé

Urobte si chutné zásoby na zimu.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jablčné želé s mätou

Potrebujeme: jablká, ktoré budeme najskôr odšťavovať a na 1 liter získanej šťavy potrebujeme 3 vetvičky mäty, pol kila cukru, 1 gelfix, 2 limetky, kyselinu citrónovú

Postup: Jablkovú šťavu dáme do hrnca, vhodíme k nej mätu a dáme variť. Keď začne vrieť, stopneme si 3 minúty a hrniec odstavíme.

Mätu vyberieme a do šťavy zamiešame gelfix zmiešaný s trochou cukru. Dobre všetko premiešame a vrátime na sporák.

Vsypeme všetok cukor a necháme zmes zovrieť. Zatiaľ umyjeme limetky a ošúpeme ich kôru, ktorú pokrájame na celom maličké kúsky. Tie vhodíme do vriacej jablčnej zmesi. Keď už začne tuhnúť a získava primeranú konzistenciu, vmiešame 1 lyžičku kyseliny citrónovej, pozbierame z povrchu penu a rozdelíme do pripravených fliaš. Otočíme ich hore dnom a necháme chladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Fazuľová čalamáda

Potrebujeme: 1 kg bielej fazule, 1 kg papriky, ½ kg paradajok, ½ kg cibule, 1 dl octu, 1 dl oleja, polovicu vrecúška Deka, 130 g cukru, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Fazuľu si uvaríme zvlášť so vode, použiť môžeme aj tlakový hrniec.

Papriku, paradajky a cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky alebo kocky podľa ľubovôle.

Do druhého hrnca dáme trochu oleja a vsypeme tam všetku zeleninu, ktorú podusíme vo vlastnej šťave asi 20 minút. Potom zeleninu spojíme s fazuľami, pridáme, soľ, korenie, cukor a Deko, ktoré môžeme zbaviť horčičných semienok, ak nám prekážajú. Napokon prilejeme ocot a vyladíme chute tak, ako máme radi. Čalamádu rozložíme do fliaš, ktoré dáme sterilizovať.

Cuketová zmes na cestoviny

Potrebujeme: asi kilo cukiet, pol kila baklažánu, balenie cherry paradajok, 200 ml olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, čili papričku, trochu rozmarínu a šalvie, citrónovú šťavu

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Cuketu a baklažán nakrájame na kolieska, rozložíme ich na papier a osolíme. Necháme postáť aspoň 5 minút, aby sa „vypotili“, čím sa najmä baklažán zbaví horkosti. Potom ich otočíme a postup zopakujeme z druhej strany. Kolieska potom utrieme papierovou utierkou.

Panvicu postriekame olivovým olejom a zeleninu na nej opečieme z oboch strán do zhnednutia. Napokon vo výpeku necháme kratučko opiecť cherry paradajky. Jednotlivé upečené kúsky vyberáme do misky, kde pridáme nasekané bylinky aj čili papričku (kto nemá rád pikantné, nemusí ju pridávať). Všetko osolíme, okoreníme a pokvapkáme šťavou z polovice citróna.

Zeleninu potom naložíme do fliaš, zalejeme ju olivovým olejom, zatvoríme dáme sterilizovať.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 581
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu