Korzár logo Korzár
Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky

Zavárame s Korzárom: Fazuľová čalamáda, cuketová zmes na cestoviny, jablčné želé

Urobte si chutné zásoby na zimu.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jablčné želé s mätou

Potrebujeme: jablká, ktoré budeme najskôr odšťavovať a na 1 liter získanej šťavy potrebujeme 3 vetvičky mäty, pol kila cukru, 1 gelfix, 2 limetky, kyselinu citrónovú

Postup: Jablkovú šťavu dáme do hrnca, vhodíme k nej mätu a dáme variť. Keď začne vrieť, stopneme si 3 minúty a hrniec odstavíme.

Mätu vyberieme a do šťavy zamiešame gelfix zmiešaný s trochou cukru. Dobre všetko premiešame a vrátime na sporák.

Vsypeme všetok cukor a necháme zmes zovrieť. Zatiaľ umyjeme limetky a ošúpeme ich kôru, ktorú pokrájame na celom maličké kúsky. Tie vhodíme do vriacej jablčnej zmesi. Keď už začne tuhnúť a získava primeranú konzistenciu, vmiešame 1 lyžičku kyseliny citrónovej, pozbierame z povrchu penu a rozdelíme do pripravených fliaš. Otočíme ich hore dnom a necháme chladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Fazuľová čalamáda

Potrebujeme: 1 kg bielej fazule, 1 kg papriky, ½ kg paradajok, ½ kg cibule, 1 dl octu, 1 dl oleja, polovicu vrecúška Deka, 130 g cukru, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Fazuľu si uvaríme zvlášť so vode, použiť môžeme aj tlakový hrniec.

Papriku, paradajky a cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky alebo kocky podľa ľubovôle.

Do druhého hrnca dáme trochu oleja a vsypeme tam všetku zeleninu, ktorú podusíme vo vlastnej šťave asi 20 minút. Potom zeleninu spojíme s fazuľami, pridáme, soľ, korenie, cukor a Deko, ktoré môžeme zbaviť horčičných semienok, ak nám prekážajú. Napokon prilejeme ocot a vyladíme chute tak, ako máme radi. Čalamádu rozložíme do fliaš, ktoré dáme sterilizovať.

Cuketová zmes na cestoviny

Potrebujeme: asi kilo cukiet, pol kila baklažánu, balenie cherry paradajok, 200 ml olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, čili papričku, trochu rozmarínu a šalvie, citrónovú šťavu

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Cuketu a baklažán nakrájame na kolieska, rozložíme ich na papier a osolíme. Necháme postáť aspoň 5 minút, aby sa „vypotili“, čím sa najmä baklažán zbaví horkosti. Potom ich otočíme a postup zopakujeme z druhej strany. Kolieska potom utrieme papierovou utierkou.

Panvicu postriekame olivovým olejom a zeleninu na nej opečieme z oboch strán do zhnednutia. Napokon vo výpeku necháme kratučko opiecť cherry paradajky. Jednotlivé upečené kúsky vyberáme do misky, kde pridáme nasekané bylinky aj čili papričku (kto nemá rád pikantné, nemusí ju pridávať). Všetko osolíme, okoreníme a pokvapkáme šťavou z polovice citróna.

Zeleninu potom naložíme do fliaš, zalejeme ju olivovým olejom, zatvoríme dáme sterilizovať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  2. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  3. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  4. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  6. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 246
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 13 820
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 10 592
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 9 978
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 8 196
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 344
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 6 983
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 612
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 754
  10. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 5 363
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Víťazom v koalícii je podľa preferencií Sulík, inak boduje Pellegrini.

7 h
V Dolnom Kubíne mesto neotvorí tento víkend ani jedno odberné miesto.

Sprísni sa nočný zákaz vychádzania.

11 h

Ako dopadol experiment s barmskou demokraciou.

4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop