Korzár logo Korzár
Utorok, 29. september, 2020 | Meniny má Michal, MichaelaKrížovkyKrížovky

Zavárame s Korzárom: Fazuľová čalamáda, cuketová zmes na cestoviny, jablčné želé

Urobte si chutné zásoby na zimu.

(Zdroj: stock adobe)

Jablčné želé s mätou

Potrebujeme: jablká, ktoré budeme najskôr odšťavovať a na 1 liter získanej šťavy potrebujeme 3 vetvičky mäty, pol kila cukru, 1 gelfix, 2 limetky, kyselinu citrónovú

Postup: Jablkovú šťavu dáme do hrnca, vhodíme k nej mätu a dáme variť. Keď začne vrieť, stopneme si 3 minúty a hrniec odstavíme.

Mätu vyberieme a do šťavy zamiešame gelfix zmiešaný s trochou cukru. Dobre všetko premiešame a vrátime na sporák.

Vsypeme všetok cukor a necháme zmes zovrieť. Zatiaľ umyjeme limetky a ošúpeme ich kôru, ktorú pokrájame na celom maličké kúsky. Tie vhodíme do vriacej jablčnej zmesi. Keď už začne tuhnúť a získava primeranú konzistenciu, vmiešame 1 lyžičku kyseliny citrónovej, pozbierame z povrchu penu a rozdelíme do pripravených fliaš. Otočíme ich hore dnom a necháme chladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Fazuľová čalamáda

Potrebujeme: 1 kg bielej fazule, 1 kg papriky, ½ kg paradajok, ½ kg cibule, 1 dl octu, 1 dl oleja, polovicu vrecúška Deka, 130 g cukru, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Fazuľu si uvaríme zvlášť so vode, použiť môžeme aj tlakový hrniec.

Papriku, paradajky a cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky alebo kocky podľa ľubovôle.

Do druhého hrnca dáme trochu oleja a vsypeme tam všetku zeleninu, ktorú podusíme vo vlastnej šťave asi 20 minút. Potom zeleninu spojíme s fazuľami, pridáme, soľ, korenie, cukor a Deko, ktoré môžeme zbaviť horčičných semienok, ak nám prekážajú. Napokon prilejeme ocot a vyladíme chute tak, ako máme radi. Čalamádu rozložíme do fliaš, ktoré dáme sterilizovať.

Cuketová zmes na cestoviny

Potrebujeme: asi kilo cukiet, pol kila baklažánu, balenie cherry paradajok, 200 ml olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, čili papričku, trochu rozmarínu a šalvie, citrónovú šťavu

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Cuketu a baklažán nakrájame na kolieska, rozložíme ich na papier a osolíme. Necháme postáť aspoň 5 minút, aby sa „vypotili“, čím sa najmä baklažán zbaví horkosti. Potom ich otočíme a postup zopakujeme z druhej strany. Kolieska potom utrieme papierovou utierkou.

Panvicu postriekame olivovým olejom a zeleninu na nej opečieme z oboch strán do zhnednutia. Napokon vo výpeku necháme kratučko opiecť cherry paradajky. Jednotlivé upečené kúsky vyberáme do misky, kde pridáme nasekané bylinky aj čili papričku (kto nemá rád pikantné, nemusí ju pridávať). Všetko osolíme, okoreníme a pokvapkáme šťavou z polovice citróna.

Zeleninu potom naložíme do fliaš, zalejeme ju olivovým olejom, zatvoríme dáme sterilizovať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  2. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  3. Päť najlepších doplnkov výživy na naberanie svalovej hmoty.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  6. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  7. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  8. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  9. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  10. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  1. Brick Award 2020: Pocta kvalitnej tehlovej architektúre
  2. Union prepláca doplatky za lieky do 18 rokov neobmedzene
  3. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  4. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  5. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  6. Digitalizácia prinesie zmeny v doručovaní dobierok
  7. Silnú imunitu bez týchto troch látok nedosiahnete
  8. Každý komín potrebuje svoj domov!
  9. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  10. Jeseň je ideálny čas pre začatie diéty
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 20 093
  2. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 19 476
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 17 886
  4. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 12 517
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 11 781
  6. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy 10 865
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 656
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 534
  9. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 9 506
  10. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 471
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Severovýchod Slovenska zasiahnu výdatné dažde

Meteorológovia vydali výstrahy na stredu a štvrtok.

Ilustračné foto.

V ošetrovateľskom centre v Humennom je 54 prípadov Covid-19

Koronavírus potvrdili u 31 klientov a 23 zamestnancov.

V Ošetrovateľskom centre na Lipovej ulici v Humennom sú na ochorenie Covid – 19 pozitívne testovaní pacienti aj klienti.

Po protidrogovej akcii Firma obvinila polícia sedem ľudí

Drogy mali pašovať z Ukrajiny na Slovensko a tu ich predávať.

Mestský úrad v Prešove zažíva veľké personálne výmeny.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovor s bývalým šéfom New York Times

Thompson z NYT: Buď zmenu prijmete, alebo vás pochová

Najhoršie je, ak si z konferencie zoberiete niečo ako recept: mali by sme urobiť to, čo urobili New York Times. Rozmýšľajte nad vaším vlastným trhom.

Mark Thompson.
Marseillské kaviarne sa zatvárajú.
Ilustračná fotografia.

Koronavírus: Covid-19 má ďalšiu obeť, biskupom sa nepozdáva zákaz bohoslužieb (minúta po minúte)

Kňažko je s Covid-19 v nemocnici, odhalili ohnisko nákazy v ošetrovateľskom centre v Humennom.

Na bohoslužby v Dóme sv. Alžbety sa dá ísť len s rúškom.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop