Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Cuketový perník s hruškami, hruškové tiramisu, korenistý džem

Variácie na spracovanie hrušiek.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cuketový perník s hruškami

Potrebujeme: 350 g polohrubej múky, 200 g kryštálového cukru, 200 g bieleho jogurtu, 500 g nahrubo nastrúhanej cukety, 150 ml oleja, 3 vajíčka, 1 perníkový kypriaci prášok, 1 PL perníkového korenia, 3 PL kakaa, niekoľko hrušiek

Postup: Do misky rozbijeme vajíčka, pridáme cukor a vyšľaháme ich do peny. K vajíčkam potom primiešame jogurt a olej. Múku zmiešame s kakaom, kypriacim práškom a korením a postupne to po častiach primiešame k vajíčkam. Nastrúhanú cuketu vyžmýkame a jemne primiešame do cesta. To napokon vylejeme na plech potretý trochou oleja či masla a vysypaný múkou. Na vrch cesta husto poukladáme na plátky nakrájané hrušky a koláč upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Hruškové tiramisu v pohári

Potrebujeme: dlhé cukrárenské piškóty, pol kila hrušiek, 500 ml vody, 250 g jemného tvarohu, 100 g kryštálového cukru, 50 masla, 1 balíček vanilkového pudingu, 1 vanilkový cukor

Postup: Do hrnca dáme vodu s cukrom, vanilkou a maslom. Hrušky si očistíme a nastrúhame a keď voda s cukrom zovrie, pridáme k nej hrušky. Chvíľku povaríme a potom v troške vody rozmiešame puding a vlejeme ho k hruškám. Necháme krátko povariť a odstavíme.

Hruškovú zmes rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame tvaroh, prípadne ju ešte môžeme dochutiť vanilkou.

Do pohárov nalámeme piškóty, na ne dáme hruškovú zmes a na to tvarohovú a opäť piškóty. Takto vrstvy striedame, kým nie je pohár plný. Vrch ozdobíme a necháme vychladiť.

Korenistý hruškový džem

Potrebujeme. 2 kg hrušiek, 200 ml vody, cca 700 g cukru, 3 g kyseliny citrónovej, kôru z jedného citróna, 1 celú škoricu, badián, vanilkový struk, trochu kardamómu a štipku sušeného zázvoru

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Hrušky umyjeme, ošúpeme a zbavíme ich jadrovníkov. Šupky ani spomínané jadrovníky nevyhadzujeme, ale dáme ich do hrnca, kde ich zalejeme vodou, pridáme k nim všetky koreniny a citrónovú kôru. Povaríme asi 15 minút, kým nám z toho nevznikne akýsi korenistý hruškový sirup.

Zatiaľ si očistené hrušky nakrájame na kocky a dáme ich do iného hrnca. Tam ich zalejeme precedeným uvareným hruškovým sirupom a dáme variť. Keď sa hrušky rozvaria, pridáme cukor a dovaríme, kým nezískajú džemovú konzistenciu.

V lyžici vody rozmiešame kyselinu citrónovú pridáme ju k džemu a ten rozdelíme do fliaš. Zatvoríme ich, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 623
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 219
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 898
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 721
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 573
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu