Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Cuketový perník s hruškami, hruškové tiramisu, korenistý džem

Variácie na spracovanie hrušiek.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cuketový perník s hruškami

Potrebujeme: 350 g polohrubej múky, 200 g kryštálového cukru, 200 g bieleho jogurtu, 500 g nahrubo nastrúhanej cukety, 150 ml oleja, 3 vajíčka, 1 perníkový kypriaci prášok, 1 PL perníkového korenia, 3 PL kakaa, niekoľko hrušiek

Postup: Do misky rozbijeme vajíčka, pridáme cukor a vyšľaháme ich do peny. K vajíčkam potom primiešame jogurt a olej. Múku zmiešame s kakaom, kypriacim práškom a korením a postupne to po častiach primiešame k vajíčkam. Nastrúhanú cuketu vyžmýkame a jemne primiešame do cesta. To napokon vylejeme na plech potretý trochou oleja či masla a vysypaný múkou. Na vrch cesta husto poukladáme na plátky nakrájané hrušky a koláč upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Hruškové tiramisu v pohári

Potrebujeme: dlhé cukrárenské piškóty, pol kila hrušiek, 500 ml vody, 250 g jemného tvarohu, 100 g kryštálového cukru, 50 masla, 1 balíček vanilkového pudingu, 1 vanilkový cukor

Postup: Do hrnca dáme vodu s cukrom, vanilkou a maslom. Hrušky si očistíme a nastrúhame a keď voda s cukrom zovrie, pridáme k nej hrušky. Chvíľku povaríme a potom v troške vody rozmiešame puding a vlejeme ho k hruškám. Necháme krátko povariť a odstavíme.

Hruškovú zmes rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame tvaroh, prípadne ju ešte môžeme dochutiť vanilkou.

Do pohárov nalámeme piškóty, na ne dáme hruškovú zmes a na to tvarohovú a opäť piškóty. Takto vrstvy striedame, kým nie je pohár plný. Vrch ozdobíme a necháme vychladiť.

Korenistý hruškový džem

Potrebujeme. 2 kg hrušiek, 200 ml vody, cca 700 g cukru, 3 g kyseliny citrónovej, kôru z jedného citróna, 1 celú škoricu, badián, vanilkový struk, trochu kardamómu a štipku sušeného zázvoru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Hrušky umyjeme, ošúpeme a zbavíme ich jadrovníkov. Šupky ani spomínané jadrovníky nevyhadzujeme, ale dáme ich do hrnca, kde ich zalejeme vodou, pridáme k nim všetky koreniny a citrónovú kôru. Povaríme asi 15 minút, kým nám z toho nevznikne akýsi korenistý hruškový sirup.

Zatiaľ si očistené hrušky nakrájame na kocky a dáme ich do iného hrnca. Tam ich zalejeme precedeným uvareným hruškovým sirupom a dáme variť. Keď sa hrušky rozvaria, pridáme cukor a dovaríme, kým nezískajú džemovú konzistenciu.

V lyžici vody rozmiešame kyselinu citrónovú pridáme ju k džemu a ten rozdelíme do fliaš. Zatvoríme ich, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 771
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 763
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 886
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 855
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 555
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 443
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 853
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 581
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 528
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 455
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Problém s kyslíkom sa objavil na začiatku roka.

Pridali lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou.

Teraz
Železničné vozidlo prevážalo podvaly, nákladiak hlinu.

Nákladné auto viezlo hlinu, druhý stroj prevážal betónové podvaly.

16m
Po nehode.

Zo šiestich účastníkov nehody sú dvaja zranení.

1 h
Ilustračné foto.

Umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 322 pacientov.

2 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Denník SME odhadol, aký bude očkovací kalendár.

19 h
Plošné testovanie na Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

6 h
DNES PÍŠE ELENA ELEKOVÁ

Na čom sa budeme smiať po pandémii

Elena Eleková

Som vďačná tým, ktorí nahrádzajú podráždenie a nenávisť radosťou.

20. jan

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop