Korzár logo Korzár
Utorok, 29. september, 2020 | Meniny má Michal, MichaelaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Cuketový perník s hruškami, hruškové tiramisu, korenistý džem

Variácie na spracovanie hrušiek.

(Zdroj: stock adobe)

Cuketový perník s hruškami

Potrebujeme: 350 g polohrubej múky, 200 g kryštálového cukru, 200 g bieleho jogurtu, 500 g nahrubo nastrúhanej cukety, 150 ml oleja, 3 vajíčka, 1 perníkový kypriaci prášok, 1 PL perníkového korenia, 3 PL kakaa, niekoľko hrušiek

Postup: Do misky rozbijeme vajíčka, pridáme cukor a vyšľaháme ich do peny. K vajíčkam potom primiešame jogurt a olej. Múku zmiešame s kakaom, kypriacim práškom a korením a postupne to po častiach primiešame k vajíčkam. Nastrúhanú cuketu vyžmýkame a jemne primiešame do cesta. To napokon vylejeme na plech potretý trochou oleja či masla a vysypaný múkou. Na vrch cesta husto poukladáme na plátky nakrájané hrušky a koláč upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Hruškové tiramisu v pohári

Potrebujeme: dlhé cukrárenské piškóty, pol kila hrušiek, 500 ml vody, 250 g jemného tvarohu, 100 g kryštálového cukru, 50 masla, 1 balíček vanilkového pudingu, 1 vanilkový cukor

Postup: Do hrnca dáme vodu s cukrom, vanilkou a maslom. Hrušky si očistíme a nastrúhame a keď voda s cukrom zovrie, pridáme k nej hrušky. Chvíľku povaríme a potom v troške vody rozmiešame puding a vlejeme ho k hruškám. Necháme krátko povariť a odstavíme.

Hruškovú zmes rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame tvaroh, prípadne ju ešte môžeme dochutiť vanilkou.

Do pohárov nalámeme piškóty, na ne dáme hruškovú zmes a na to tvarohovú a opäť piškóty. Takto vrstvy striedame, kým nie je pohár plný. Vrch ozdobíme a necháme vychladiť.

Korenistý hruškový džem

Potrebujeme. 2 kg hrušiek, 200 ml vody, cca 700 g cukru, 3 g kyseliny citrónovej, kôru z jedného citróna, 1 celú škoricu, badián, vanilkový struk, trochu kardamómu a štipku sušeného zázvoru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Hrušky umyjeme, ošúpeme a zbavíme ich jadrovníkov. Šupky ani spomínané jadrovníky nevyhadzujeme, ale dáme ich do hrnca, kde ich zalejeme vodou, pridáme k nim všetky koreniny a citrónovú kôru. Povaríme asi 15 minút, kým nám z toho nevznikne akýsi korenistý hruškový sirup.

Zatiaľ si očistené hrušky nakrájame na kocky a dáme ich do iného hrnca. Tam ich zalejeme precedeným uvareným hruškovým sirupom a dáme variť. Keď sa hrušky rozvaria, pridáme cukor a dovaríme, kým nezískajú džemovú konzistenciu.

V lyžici vody rozmiešame kyselinu citrónovú pridáme ju k džemu a ten rozdelíme do fliaš. Zatvoríme ich, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  3. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  4. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  5. Päť najlepších doplnkov výživy na naberanie svalovej hmoty.
  6. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  7. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  8. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  9. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  10. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  1. Brick Award 2020: Pocta kvalitnej tehlovej architektúre
  2. Union prepláca doplatky za lieky do 18 rokov neobmedzene
  3. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  4. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  5. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  6. Digitalizácia prinesie zmeny v doručovaní dobierok
  7. Silnú imunitu bez týchto troch látok nedosiahnete
  8. Každý komín potrebuje svoj domov!
  9. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  10. Jeseň je ideálny čas pre začatie diéty
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 20 140
  2. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 19 448
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 17 893
  4. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 12 517
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 11 796
  6. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy 10 844
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 655
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 537
  9. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 9 513
  10. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 474
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Severovýchod Slovenska zasiahnu výdatné dažde

Meteorológovia vydali výstrahy na stredu a štvrtok.

Ilustračné foto.

V ošetrovateľskom centre v Humennom je 54 prípadov Covid-19

Koronavírus potvrdili u 31 klientov a 23 zamestnancov.

V Ošetrovateľskom centre na Lipovej ulici v Humennom sú na ochorenie Covid – 19 pozitívne testovaní pacienti aj klienti.

Po protidrogovej akcii Firma obvinila polícia sedem ľudí

Drogy mali pašovať z Ukrajiny na Slovensko a tu ich predávať.

Mestský úrad v Prešove zažíva veľké personálne výmeny.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovor s bývalým šéfom New York Times

Thompson z NYT: Buď zmenu prijmete, alebo vás pochová

Najhoršie je, ak si z konferencie zoberiete niečo ako recept: mali by sme urobiť to, čo urobili New York Times. Rozmýšľajte nad vaším vlastným trhom.

Mark Thompson.
Marseillské kaviarne sa zatvárajú.
Ilustračná fotografia.

Koronavírus: Covid-19 má ďalšiu obeť, biskupom sa nepozdáva zákaz bohoslužieb (minúta po minúte)

Kňažko je s Covid-19 v nemocnici, odhalili ohnisko nákazy v ošetrovateľskom centre v Humennom.

Na bohoslužby v Dóme sv. Alžbety sa dá ísť len s rúškom.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop