Korzár logo Korzár
Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Cuketová pizza bez múky, slaný ryžový nákyp, grécky koláč

Nápady na dobroty, ktoré chutia teplé aj studené.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cuketová pizza bez múky

Potrebujeme na jednu pizzu: 1 mladú cuketu, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 100g strúhaného syra, cesnakové korenie

Postup: Cuketu nastrúhame, osolíme a potom ju rukou, utierkou, alebo cez sitko zbavíme vody. Snažíme sa rukou vytlačiť čo najviac tekutiny, aby nám zostala pomerne vysušená cuketa, ktorá tvorí základ cesta.

Následne ju zmiešame s vajíčkami, korením a so strúhaným syrom. Hotové cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pomocou polievkovej lyžice ho vyformujeme do kruhu a uhladíme. Dáme ho na cca 10 minúť predpiecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom plech vyberieme, cesto natrieme paradajkovou omáčkou, rozložíme naň ľubovoľné ingrediencie, či už to bude šunka, saláma, kukurica, mozzarella a dáme ešte na ďalších približne 10 minút zapiecť.

Zdroj: kniha Fit recepty

Grécky koláč

Potrebujeme: okrúhlu formu s priemerom 26 cm, 1 lístkové cesto, 1 väčšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, 500 g špenátu, 2 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, 250 g syra feta, maslo na vymazanie formy

Postup: V panvici zohrejeme olej a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Potom pridáme špenát – ak používame mrazený, necháme ho predtým trochu povoliť. Špenát dusíme asi päť minút, v prípade mrazeného aj trochu viac, aby sa z neho odparila voda.

Potom panvicu odstavíme z ohňa a špenát dáme chladiť. Zatiaľ si cesto rozdelíme na dve časti a obe rozvaľkáme na veľkosť formy. Jednu časť dáme na plech tak, že ju potiahneme aj na okraje.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď už špenát ochladne pridáme k nemu vidličkou rozšľahané vajíčka, kúsky syra feta a podľa potreby soľ a korenie. Zmes vylejeme na cesto, priklopíme jeho druhú časť a okraje spojíme. Cesto trochu jemne popicháme a dáme piecť do rúry vyhriatej cca na 190 stupňov. Koláč nekrájame hneď po vybratí z rúry, ale necháme ho trochu ochladnúť, aby nám potom pri krájaní dobre držal.

Slaný ryžový nákyp

Potrebujeme: 200 g ryže, 100 g mrazeného hrášku, 200 g údeniny vcelku, aby sa dala nakrájať na úhľadné malé kocky, 200 g syra čedar, 5 vajec, 250 ml mlieka, asi dve lyžice masla, soľ, mleté čierne korenie, trochu provensálskeho korenia prípadne obľúbené bylinky, maslo a strúhanku na plech.

Postup: Mlieko v hrnci zmiešame s rovnakým množstvom vody a pridáme ryžu, 2 lyžice masla a soľ. Za pravidelného miešania varíme, kým ryža nezmäkne, potom ju dáme vychladiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Hrášok dáme do sitka a prelejeme ho vriacou vodou. Prípadne ho do nej môžeme na 5 minút ponoriť. Kým sa ryža chladí, ešte si nakrájame údené mäso alebo šunku, oddelíme si žĺtka a biely a nastrúhame syr.

Do vlažnej ryže primiešame po jednom žĺtky, hrášok, údené a tri štvrtiny syra. Napokon jemne vmiešame sneh z bielkov a zmes dáme do pripravenej – maslom potretej a strúhankou vysypanej zapekacej misky.

Pečieme asi pol hodiny v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Tesne pred koncom posypeme vrch zvyškom strúhaného syra a necháme ho roztiecť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  2. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  3. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  5. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  6. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  9. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  10. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 245
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 13 820
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 10 606
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 9 984
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 8 212
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 346
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 6 983
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 612
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 753
  10. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 5 362
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Víťazom v koalícii je podľa preferencií Sulík, inak boduje Pellegrini.

7 h
V Dolnom Kubíne mesto neotvorí tento víkend ani jedno odberné miesto.

Sprísni sa nočný zákaz vychádzania.

11 h

Ako dopadol experiment s barmskou demokraciou.

4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop