Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Cuketová pizza bez múky, slaný ryžový nákyp, grécky koláč

Nápady na dobroty, ktoré chutia teplé aj studené.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cuketová pizza bez múky

Potrebujeme na jednu pizzu: 1 mladú cuketu, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 100g strúhaného syra, cesnakové korenie

Postup: Cuketu nastrúhame, osolíme a potom ju rukou, utierkou, alebo cez sitko zbavíme vody. Snažíme sa rukou vytlačiť čo najviac tekutiny, aby nám zostala pomerne vysušená cuketa, ktorá tvorí základ cesta.

Následne ju zmiešame s vajíčkami, korením a so strúhaným syrom. Hotové cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pomocou polievkovej lyžice ho vyformujeme do kruhu a uhladíme. Dáme ho na cca 10 minúť predpiecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Potom plech vyberieme, cesto natrieme paradajkovou omáčkou, rozložíme naň ľubovoľné ingrediencie, či už to bude šunka, saláma, kukurica, mozzarella a dáme ešte na ďalších približne 10 minút zapiecť.

Zdroj: kniha Fit recepty

Grécky koláč

Potrebujeme: okrúhlu formu s priemerom 26 cm, 1 lístkové cesto, 1 väčšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, 500 g špenátu, 2 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, 250 g syra feta, maslo na vymazanie formy

Postup: V panvici zohrejeme olej a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Potom pridáme špenát – ak používame mrazený, necháme ho predtým trochu povoliť. Špenát dusíme asi päť minút, v prípade mrazeného aj trochu viac, aby sa z neho odparila voda.

Potom panvicu odstavíme z ohňa a špenát dáme chladiť. Zatiaľ si cesto rozdelíme na dve časti a obe rozvaľkáme na veľkosť formy. Jednu časť dáme na plech tak, že ju potiahneme aj na okraje.

SkryťVypnúť reklamu

Keď už špenát ochladne pridáme k nemu vidličkou rozšľahané vajíčka, kúsky syra feta a podľa potreby soľ a korenie. Zmes vylejeme na cesto, priklopíme jeho druhú časť a okraje spojíme. Cesto trochu jemne popicháme a dáme piecť do rúry vyhriatej cca na 190 stupňov. Koláč nekrájame hneď po vybratí z rúry, ale necháme ho trochu ochladnúť, aby nám potom pri krájaní dobre držal.

Slaný ryžový nákyp

Potrebujeme: 200 g ryže, 100 g mrazeného hrášku, 200 g údeniny vcelku, aby sa dala nakrájať na úhľadné malé kocky, 200 g syra čedar, 5 vajec, 250 ml mlieka, asi dve lyžice masla, soľ, mleté čierne korenie, trochu provensálskeho korenia prípadne obľúbené bylinky, maslo a strúhanku na plech.

Postup: Mlieko v hrnci zmiešame s rovnakým množstvom vody a pridáme ryžu, 2 lyžice masla a soľ. Za pravidelného miešania varíme, kým ryža nezmäkne, potom ju dáme vychladiť.

SkryťVypnúť reklamu

Hrášok dáme do sitka a prelejeme ho vriacou vodou. Prípadne ho do nej môžeme na 5 minút ponoriť. Kým sa ryža chladí, ešte si nakrájame údené mäso alebo šunku, oddelíme si žĺtka a biely a nastrúhame syr.

Do vlažnej ryže primiešame po jednom žĺtky, hrášok, údené a tri štvrtiny syra. Napokon jemne vmiešame sneh z bielkov a zmes dáme do pripravenej – maslom potretej a strúhankou vysypanej zapekacej misky.

Pečieme asi pol hodiny v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Tesne pred koncom posypeme vrch zvyškom strúhaného syra a necháme ho roztiecť.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu