Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Černicovo-škoricový džem, čučoriedkový sirup, pečený slivkový lekvár

Inšpirácie na spracovanie ovocia.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečený slivkový lekvár

Potrebujeme: 6 kg zrelých sliviek, cca 1 kg kryštálového cukru, 4 PL octu

Postup: Umyté slivky rozdelíme a odkôstkujeme, potom ich pokrájame na menšie časti, aby sa nám ľahšie mleli na mäsovom mlynčeku alebo mixovali.

Kúsky sliviek dáme do hrnca, posypeme ich cukrom, polejeme octom, premiešame a necháme do druhého dňa v chladničke.

Na druhý deň slivky rozmixujeme alebo pomelieme, slivkovú zmes vylejeme na plech s vysokými okrajmi a ten dáme do rúry vyhriatej na 220 stupňov. Keď lekvár začne bublať, teplotu stiahneme na 150 stupňov a takto ho necháme piecť aspoň tri hodiny. Miešať ho nemusíme, ak sa chceme uistiť, že neprihára, tak stačí pomiešať asi raz za hodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Keď už vidíme, že lekvár dostatočne zhustol, rozdelíme ho do fliaš, zatvoríme ich, otočíme hore dnom, zakryjeme a necháme vychladnúť.

Černicovo-škoricový džem

Potrebujeme: 2 kg černíc, 2 dl vody cca 1 kg cukru (množstvo záleží aj od kyslosti černíc), 1 ČL škorice, 1 ČL mletých klinčekov, 1 PL brandy

Postup: Černice viackrát prepláchneme, dáme ich do hrnca a prilejeme vodu. Najskôr varíme na silnejšom plameni a keď začnú vrieť, teplotu stiahneme a varíme, kým ovocie celkom nezmäkne. Teraz zmes prepasírujeme a pridáme cukor, klinčeky a škoricu. Na miernom ohni varíme až do potrebného zhustnutia.

Hotový džem naložíme do pripravených fliaš a opäť postupujeme tradičným spôsobom – otočíme ich hore dnom a necháme vychladnúť.

Čučoriedkový sirup

Potrebujeme: 1 kg čučoriedok, 1,5 l vody, 1 kyselinu citrónovú, 1 gelfix, 1 kg kryštálového cukru

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Umyté čučoriedky dáme do hrnca, zalejeme ich vodou, prisypeme kyselinu citrónovú, premiešame a dáme variť.

Keď čučoriedky celkom zmäknú, šťavu precedíme cez plátno a vrátime ju na sporák.

Prisypeme cukor a trochu gelfixu. Povaríme ešte pár minút, aby sa cukor rozpustil a potom sirup nalejeme do fliaš, ktoré sa dajú uzatvoriť. Skladujeme ho tmavej a chladnej miestnosti.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu