Sicílske špagety
Potrebujeme: balenie špagiet, 400 g dobre zrelých paradajok, 100 g blanšírovaných mandlí, 2-3 strúčiky cesnaku, olivový olej, veľkú hrsť bazalkových lístkov, soľ, mleté čierne korenie, cukor, parmezán
Postup: Rúru zohrejeme na 170 stupňov, plech vystelieme papierom, na ktorý vysypeme mandle a dáme ich upiecť.
Špagety uvaríme tradične – v osolenej vode. Paradajky jemne narežeme a obaríme vriacou vodou, kde ich necháme maximálne pol minúty a potom ich hneď prelejeme ľadovou vodou. Sparené paradajky ošúpeme, prekrojíme na polovice a vydlabeme semienka, tie nepotrebujeme. Dužinu paradajok nakrájame celkom nadrobno a kúsky ešte scedíme, aby sme sa zbavili šťavy.
Upečené mandle nasekáme najemno a dáme do misky. Pridáme k nim paradajky, pretlačený cesnak, natrhanú bazalku a napokon aj uvarené špagety. Polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a kyslastú chuť v prípade potreby vyrovnáme štipkou cukru. Podávame s nastrúhaným parmezánom.
Cuketové penne carbonara
Potrebujeme: niekoľko mladých štíhlych cukiet, balenie cestovín penne, 4 vajíčka, 1 šľahačkovú smotanu, plátky pancetty alebo anglickej slaniny, olivový olej, parmezán, soľ, mleté čierne korenie, tymiana
Postup: Penne dáme variť do veľkého hrnca s osolenou vodou. Cukety umyjeme, pozdĺžne prekrojíme a ak už majú väčšie jadierka, vyškriabeme ich lyžicou. Potom cukety prekrojíme na štvrtiny a nakrájame na kúsky.
Na panvicu dáme trochu olivového oleja a opečieme na ňom na kúsky pokrájanú slaninu. Potom k nej pridáme cuketu, ktorú osolíme, okoreníme a ochutíme tymianom. Restujeme, kým trochu nezmäkne a nebude mať zlatistú farbu.
Teraz si pripravíme krémovú omáčku. V miske vidličkou vyšľaháme vaječné žĺtky so smotanou a hrsťou najemno nastrúhaného parmezánu.
Cuketu odstavíme a uvarené cestoviny vyberieme deravou naberačkou priamo do panvice. Premiešame a prilejeme asi naberačku vody, v ktorej sa varili a napokon vlejeme žĺtkovo-syrovú zmes. Cestoviny už len dochutíme a podávame so ďalším nastrúhaným parmezánom.
Gyros špirály
Potrebujeme: kuracie prsia, 1 cibuľu, čerstvú papriku zelenú aj červenú, plechovku kukurice, grilovacie aj gyros korenie, červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, olej, strúhaný syr obľúbeného druhu, 2 strúičky cesnaku, balenie cestovín
Postup: Cestoviny predvaríme v slanej vode, ale dávame pozor, aby sa nerozvarili. Kuracie prsia nakrájame kúsky, ktoré osolíme, okoreníme a necháme chvíľu postáť.
V panvici zohrejeme olej, orestujeme na ňom najemno nasekanú cibuľu aj cesnak, potom k nej pridáme na kúsky nakrájané papriky a napokon aj mäso. Keď sa zatiahne, panvicu odstavíme zo ohňa a k mäsu primiešame kukuricu.
Do zapekacej misky dáme cestoviny, na ne navrstvíme mäso, všetko posypeme syrom a dáme na chvíľu zapiecť do rúry.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.