Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom polievky: oravská šajtľava, šarišský kišeľ, liptovská zamrvenka

Kuchyňa starých mám chutí aj dnes.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oravská šajtľava

Potrebujeme: 1 malú hlávkovú kapustu, 2 mrkvy, polovicu kalerábu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 údenú klobásu, bravčovú masť, 5 – 6 zemiakov, 1 strúčik cesnaku, 1 malú cibuľu, trochu hladkej múky na zápražku, soľ, mleté čierne korenie, majorán

Postup: Do hrnca dáme roztopiť primerané množstvo bravčovej masti, na ktorej potom osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Posypeme ju hladkou múkou aj červenou paprikou a urobíme si tak zápražku, ktorú zalejeme studenou vodou. Do vody potom dáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu aj zemiaky, osolíme ich, okoreníme a necháme variť. Po chvíli pridáme aj na kocky nakrájanú kapustu. Klobásu nakrájame na kolieska, opečieme na panvici a potom aj s výpekom vlejeme do polievky. Dochutíme a keď je všetko mäkké, polievku odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu

Šarišský kišeľ

Potrebujeme: zemiaky (množstvo podľa počtu hladošov), cca 1 l kyslého mlieka, cibuľu, soľ, nakrájaný kôpor, maslo a hladkú múku

Postup. Zemiaky pokrájame na drobné kocky a dáme ich variť do osolenej vody. Keď budú polomäkké, prilejeme k nim kyslé mlieko, z ktorého si ešte predtým asi pohár odoberieme. Do tohto odobratého mlieka vmiešame jednu či dve lyžice hladkej múky, podľa veľkosti hrnca a vlejeme ho do polievky, keď začne vrieť.

Chvíľu povaríme. Na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme ju do polievky, necháme zovrieť a odstavíme. Porcie podávame posypané kôprom.

Liptovská zamrvenka

Potrebujeme: 5 zemiakov, cca 400 g čerstvých húb (môžeme použiť aj sušené, ale tých dáme menej, sú výraznejšie), 1 mrkvu, 1 petržlen, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, sladkú mletú papriku, trochu hladkej múky, masť, soľ, celé čierne korenie. Na mrveničku: 1 vajce, polohrubú a hrubú múku, soľ a vodu

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Cibuľu pokrájame najemno a opražíme na masti spolu s cesnakom. Pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, zemiaky a huby. Zalejeme všetko vodou, osolíme a okoreníme a necháme variť.

Zo surovín spracujeme tuhé cesto na mrvenicu a keď bude zelenina v polievke takmer uvarená, prstami si z cesta začneme odštipkávať maličké kúsky a hádžeme ich polievky. Nakoniec urobíme z masti, prípadne masla a trochy múky zápražku, posypeme ju paprikou a vlejeme do hrnca. Keď sa chvíľku povarí, polievka je hotová.

Zdroj: Liptovské múzeum

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu