Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom polievky: oravská šajtľava, šarišský kišeľ, liptovská zamrvenka

Kuchyňa starých mám chutí aj dnes.

(Zdroj: stock adobe)

Oravská šajtľava

Potrebujeme: 1 malú hlávkovú kapustu, 2 mrkvy, polovicu kalerábu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 údenú klobásu, bravčovú masť, 5 – 6 zemiakov, 1 strúčik cesnaku, 1 malú cibuľu, trochu hladkej múky na zápražku, soľ, mleté čierne korenie, majorán

Postup: Do hrnca dáme roztopiť primerané množstvo bravčovej masti, na ktorej potom osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Posypeme ju hladkou múkou aj červenou paprikou a urobíme si tak zápražku, ktorú zalejeme studenou vodou. Do vody potom dáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu aj zemiaky, osolíme ich, okoreníme a necháme variť. Po chvíli pridáme aj na kocky nakrájanú kapustu. Klobásu nakrájame na kolieska, opečieme na panvici a potom aj s výpekom vlejeme do polievky. Dochutíme a keď je všetko mäkké, polievku odstavíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Šarišský kišeľ

Potrebujeme: zemiaky (množstvo podľa počtu hladošov), cca 1 l kyslého mlieka, cibuľu, soľ, nakrájaný kôpor, maslo a hladkú múku

Postup. Zemiaky pokrájame na drobné kocky a dáme ich variť do osolenej vody. Keď budú polomäkké, prilejeme k nim kyslé mlieko, z ktorého si ešte predtým asi pohár odoberieme. Do tohto odobratého mlieka vmiešame jednu či dve lyžice hladkej múky, podľa veľkosti hrnca a vlejeme ho do polievky, keď začne vrieť.

Chvíľu povaríme. Na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme ju do polievky, necháme zovrieť a odstavíme. Porcie podávame posypané kôprom.

Liptovská zamrvenka

Potrebujeme: 5 zemiakov, cca 400 g čerstvých húb (môžeme použiť aj sušené, ale tých dáme menej, sú výraznejšie), 1 mrkvu, 1 petržlen, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, sladkú mletú papriku, trochu hladkej múky, masť, soľ, celé čierne korenie. Na mrveničku: 1 vajce, polohrubú a hrubú múku, soľ a vodu

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Cibuľu pokrájame najemno a opražíme na masti spolu s cesnakom. Pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, zemiaky a huby. Zalejeme všetko vodou, osolíme a okoreníme a necháme variť.

Zo surovín spracujeme tuhé cesto na mrvenicu a keď bude zelenina v polievke takmer uvarená, prstami si z cesta začneme odštipkávať maličké kúsky a hádžeme ich polievky. Nakoniec urobíme z masti, prípadne masla a trochy múky zápražku, posypeme ju paprikou a vlejeme do hrnca. Keď sa chvíľku povarí, polievka je hotová.

Zdroj: Liptovské múzeum

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dalo deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 773
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 785
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 750
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 678
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 266
  6. Aká je chémia vôní 9 173
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 632
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 610
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 053
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 7 841
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Viki Olejárová by rada zbierala zážitky z celého sveta, chcela by prespať v baobabe aj si zaspievať so Stingom.
Ľudmila Kolesárová.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava minister zdravotníctva SR Marek Krajčí a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii na Slovensku.

Haščák z Penty ide do väzby, rozhodol súd

Haščákovi hrozí až 20 rokov.

Premiér Igor Matovič a minister školstva Branislav Gröhling.
Stĺpček Petra Schutza

Experiment avantgardný ako celoplošné testovanie

Ďalší pochod Slovenska po neprebádaných tretích (štvrtých) cestách boja s covidom.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop