Korzár logo Korzár
Sobota, 19. september, 2020 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Domáca zmes na hrianky, pikantná salsa, paradajkový džem

Sezóna paprík a paradajok je voňavá a chutná.

(Zdroj: stock adobe)

Domáca salsa

Potrebujeme: 1 kg paradajok, ½ kg žltej papriky, 150 g cibule, 1 PL oleja, 50 ml jablčného octu, 1 balíček kyseliny citrónovej, cca 1 malú lyžičku soli, mleté čierne korenie a čili papričku podľa chuti, 1 balíček gelfix, 250 g kr. cukru

Postup: Papriku očistíme a pokrájame na celkom maličké kocky. Ak nám prekáža šupka na paradajkách, najskôr ich olúpeme a potom nakrájame. Cibuľu očistíme a nakrájame najemno.

Do hrnca dáme zohriať olej a orestujeme na ňom najskôr cibuľu a potom k nej pridáme papriku. Po chvíli pridáme paradajky a všetky ostatné suroviny okrem gelfixu a cukru. Tieto dve suroviny si zmiešame spolu a do hrnca ich za stáleho miešania vsypeme až keď sa nám zo zeleniny trochu odparí voda. Povaríme asi 7 - 10 minút, pozbierame penu a salsu rozdelíme do pripravených pohárov. Zaviečkujeme ich, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Hrianková zmes

Potrebujeme: 1 kg bravčového pliecka, 4 väčšie cibule, 5 paprík (ideálne ak by boli štipľavé), 4 veľké paradajky, 5-6 strúčikov cesnaku, čili papričky podľa toho, akú veľmi pikantnú zmes chceme, olej, 4 PL hustého paradajkového pretlaku, 2 PL kryštálového cukru, 2-3 PL vinného octu, mletú červenú papriku, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Mäso pomelieme, papriky očistíme a nakrájame na maličké kocky, paradajky ošúpeme a nakrájame, cibuľu nasekáme najemno.

Do hrnca dáme olej a orestujeme na ňom cibuľu. Keď bude chytať zlatistú farbu dáme do hrnca mäso a dobre ho premiešame, aby sa rozpadlo na drobné časti. Osolíme ho, okoreníme, posypeme paprikou a za stáleho miešania ho restujeme, aby sa zatiahlo a odparila sa voda.

Potom pridáme pretlačený cesnak, nasekané čili papričky, papriku a paradajkový pretlak. Dobre miešame a všetko dusíme. Potom pridáme cukor, keď sa rozpustí vlejeme ocot a všetko za priebežného miešania necháme dusiť na miernom ohni. Nezakrývame ju. Keď zmes zhustne, ešte vyladíme chute a rozdelíme ju do pripravených pohárov. Ak si chceme pochúťku odložiť na zimu, je dobré sterilizovať ju.

Skryť Vypnúť reklamu

Paradajkový džem

Chuťou pripomína šípkový, hodí sa na chlebík ale dokonca aj na palacinky.

Potrebujeme: 3 kg dobre zrelých paradajok, 2 jablká, 3 balíčky vanilkového cukru, lyžičku sušeného zázvoru, 1,5 kg kryštálového cukru, citrónovú šťavu, 2 balíčky gelfixu

Postup: Paradajky a jablká očistíme, pokrájame a dáme do hrnca. Pridáme vanilku aj zázvor a varíme asi jeden a pol hodiny. Potom prisypeme cukor a želírovací prípravok a všetko ešte spolu povaríme, kým nezískame potrebnú džemovú konzistenciu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  5. Home (ale aj) Office
  6. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  7. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 30 253
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 23 737
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 686
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 609
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 591
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 10 991
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 762
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 733
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 651
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 130
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

V Košickom a Prešovskom kraji bol o dištančné vzdelávanie najmenší záujem

Do tejto formy výučby sa nezapojilo takmer 52-tisíc žiakov.

Ilustračné.

Obchvat Košíc má stavebné povolenie od júna. Proces zabrzdil vlastník pozemku

Ak výstavbu nestihnú začať do zimy, projekt rozdelia.

Nový úsek rýchlostnej cesty sa bude napájať na diaľnicu D1 v križovatke pri Hrašovíku.

Warholovo múzeum zrekonštruujú, na úrad župy prišli prvé peniaze

Dotáciu vo výške 7,1 milióna eur schválila ešte bývalá vláda.

Slávne múzeum v Medzilaborciach sa dočká rekonštrukcie.

Covid-19 má na Slovensku ďalších 290 ľudí, na východe 49

Na Slovensku sa v piatok urobilo sa 5750 testov.

Ilustračné.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop