Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Domáca zmes na hrianky, pikantná salsa, paradajkový džem

Sezóna paprík a paradajok je voňavá a chutná.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáca salsa

Potrebujeme: 1 kg paradajok, ½ kg žltej papriky, 150 g cibule, 1 PL oleja, 50 ml jablčného octu, 1 balíček kyseliny citrónovej, cca 1 malú lyžičku soli, mleté čierne korenie a čili papričku podľa chuti, 1 balíček gelfix, 250 g kr. cukru

Postup: Papriku očistíme a pokrájame na celkom maličké kocky. Ak nám prekáža šupka na paradajkách, najskôr ich olúpeme a potom nakrájame. Cibuľu očistíme a nakrájame najemno.

Do hrnca dáme zohriať olej a orestujeme na ňom najskôr cibuľu a potom k nej pridáme papriku. Po chvíli pridáme paradajky a všetky ostatné suroviny okrem gelfixu a cukru. Tieto dve suroviny si zmiešame spolu a do hrnca ich za stáleho miešania vsypeme až keď sa nám zo zeleniny trochu odparí voda. Povaríme asi 7 - 10 minút, pozbierame penu a salsu rozdelíme do pripravených pohárov. Zaviečkujeme ich, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Hrianková zmes

Potrebujeme: 1 kg bravčového pliecka, 4 väčšie cibule, 5 paprík (ideálne ak by boli štipľavé), 4 veľké paradajky, 5-6 strúčikov cesnaku, čili papričky podľa toho, akú veľmi pikantnú zmes chceme, olej, 4 PL hustého paradajkového pretlaku, 2 PL kryštálového cukru, 2-3 PL vinného octu, mletú červenú papriku, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Mäso pomelieme, papriky očistíme a nakrájame na maličké kocky, paradajky ošúpeme a nakrájame, cibuľu nasekáme najemno.

Do hrnca dáme olej a orestujeme na ňom cibuľu. Keď bude chytať zlatistú farbu dáme do hrnca mäso a dobre ho premiešame, aby sa rozpadlo na drobné časti. Osolíme ho, okoreníme, posypeme paprikou a za stáleho miešania ho restujeme, aby sa zatiahlo a odparila sa voda.

Potom pridáme pretlačený cesnak, nasekané čili papričky, papriku a paradajkový pretlak. Dobre miešame a všetko dusíme. Potom pridáme cukor, keď sa rozpustí vlejeme ocot a všetko za priebežného miešania necháme dusiť na miernom ohni. Nezakrývame ju. Keď zmes zhustne, ešte vyladíme chute a rozdelíme ju do pripravených pohárov. Ak si chceme pochúťku odložiť na zimu, je dobré sterilizovať ju.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajkový džem

Chuťou pripomína šípkový, hodí sa na chlebík ale dokonca aj na palacinky.

Potrebujeme: 3 kg dobre zrelých paradajok, 2 jablká, 3 balíčky vanilkového cukru, lyžičku sušeného zázvoru, 1,5 kg kryštálového cukru, citrónovú šťavu, 2 balíčky gelfixu

Postup: Paradajky a jablká očistíme, pokrájame a dáme do hrnca. Pridáme vanilku aj zázvor a varíme asi jeden a pol hodiny. Potom prisypeme cukor a želírovací prípravok a všetko ešte spolu povaríme, kým nezískame potrebnú džemovú konzistenciu.

Recepty z Korzára
Odoberať tému

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  2. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon
  3. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  4. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  5. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  6. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  7. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  8. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  1. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon
  2. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  3. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  4. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  5. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  6. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  7. Drony menia lesníctvo, LESY SR testujú 3D modelovanie územia
  8. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 18 052
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 16 258
  3. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí 5 166
  4. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina? 3 718
  5. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari 3 282
  6. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta 2 982
  7. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 2 139
  8. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície 2 007
  1. Branislav Hláčik: Komando Tiger - Kapitola 2
  2. Dávid Polák: Palestína rozmenená na drobné
  3. Martin Bača: Šachové ťah(olam)y (3)
  4. Monika Albertiová: Hanba sa nenosí: Čo nám prezrádzajú úsmevy mladých poslancov s influencermi
  5. Zdenek Ručka: Ako zdravotne postihnutého klienta Domova sociálnych služieb pripraviť o finančné prostriedky. Časť 34. „Užitoční idioti I.“
  6. Marcel Rebro: Ruskú vodku káže, francúzsky koňak pije: Fico a jeho malý geopolitický chaos
  7. Marian Letko: Valí sa na nás ďalšie zvyšovanie DPH. A čo my riešime?
  8. Zora Horská: Zasa raz som obhájila pozíciu trápnej matky
  1. Rado Surovka: Robo, dokázal si to, gratulujeme. 46 414
  2. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 14 010
  3. Matej Galo: Pán Fico, rozhodli ste sa tunelovať takto na hulváta? 12 197
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha napísal status o tom, aký je rozdiel medzi nami (slniečkarmi) a jeho fan clubom. 11 266
  5. Ján Valchár: Bol som zablogovaný. 6 602
  6. Věra Tepličková: Na diaľnici na krajnici - Maťa v šrankoch, auto v rici 6 212
  7. Martin Ondráš: Hrobár slovenského vidieka 5 842
  8. Rastislav Puchala: Pomóóóóc, Angličania idú 5 574
  1. Marcel Rebro: Ruskú vodku káže, francúzsky koňak pije: Fico a jeho malý geopolitický chaos
  2. Věra Tepličková: Aj kraj pod Veľkou Javorinou už bude v bezpečí - Michal vraj vstúpi!
  3. Roman Kebísek: Novomeský nazval Clementisa „svätým za dedinou, v nej však nevítaným“ (1939)
  4. Věra Tepličková: Na diaľnici na krajnici - Maťa v šrankoch, auto v rici
  5. Post Bellum SK: Zabudnuté obete nacizmu
  6. Radko Mačuha: Chcem tu zostať aj v roku 2027.
  7. Marcel Rebro: Pamäť z plastelíny alebo Slovensko ako krajina bez archívu
  8. Pavel Macko: Masívny útok na Kyjev: Zmení Trumpove ultimátum vývoj vojny?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu