Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Domáca zmes na hrianky, pikantná salsa, paradajkový džem

Sezóna paprík a paradajok je voňavá a chutná.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáca salsa

Potrebujeme: 1 kg paradajok, ½ kg žltej papriky, 150 g cibule, 1 PL oleja, 50 ml jablčného octu, 1 balíček kyseliny citrónovej, cca 1 malú lyžičku soli, mleté čierne korenie a čili papričku podľa chuti, 1 balíček gelfix, 250 g kr. cukru

Postup: Papriku očistíme a pokrájame na celkom maličké kocky. Ak nám prekáža šupka na paradajkách, najskôr ich olúpeme a potom nakrájame. Cibuľu očistíme a nakrájame najemno.

Do hrnca dáme zohriať olej a orestujeme na ňom najskôr cibuľu a potom k nej pridáme papriku. Po chvíli pridáme paradajky a všetky ostatné suroviny okrem gelfixu a cukru. Tieto dve suroviny si zmiešame spolu a do hrnca ich za stáleho miešania vsypeme až keď sa nám zo zeleniny trochu odparí voda. Povaríme asi 7 - 10 minút, pozbierame penu a salsu rozdelíme do pripravených pohárov. Zaviečkujeme ich, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Hrianková zmes

Potrebujeme: 1 kg bravčového pliecka, 4 väčšie cibule, 5 paprík (ideálne ak by boli štipľavé), 4 veľké paradajky, 5-6 strúčikov cesnaku, čili papričky podľa toho, akú veľmi pikantnú zmes chceme, olej, 4 PL hustého paradajkového pretlaku, 2 PL kryštálového cukru, 2-3 PL vinného octu, mletú červenú papriku, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Mäso pomelieme, papriky očistíme a nakrájame na maličké kocky, paradajky ošúpeme a nakrájame, cibuľu nasekáme najemno.

Do hrnca dáme olej a orestujeme na ňom cibuľu. Keď bude chytať zlatistú farbu dáme do hrnca mäso a dobre ho premiešame, aby sa rozpadlo na drobné časti. Osolíme ho, okoreníme, posypeme paprikou a za stáleho miešania ho restujeme, aby sa zatiahlo a odparila sa voda.

Potom pridáme pretlačený cesnak, nasekané čili papričky, papriku a paradajkový pretlak. Dobre miešame a všetko dusíme. Potom pridáme cukor, keď sa rozpustí vlejeme ocot a všetko za priebežného miešania necháme dusiť na miernom ohni. Nezakrývame ju. Keď zmes zhustne, ešte vyladíme chute a rozdelíme ju do pripravených pohárov. Ak si chceme pochúťku odložiť na zimu, je dobré sterilizovať ju.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajkový džem

Chuťou pripomína šípkový, hodí sa na chlebík ale dokonca aj na palacinky.

Potrebujeme: 3 kg dobre zrelých paradajok, 2 jablká, 3 balíčky vanilkového cukru, lyžičku sušeného zázvoru, 1,5 kg kryštálového cukru, citrónovú šťavu, 2 balíčky gelfixu

Postup: Paradajky a jablká očistíme, pokrájame a dáme do hrnca. Pridáme vanilku aj zázvor a varíme asi jeden a pol hodiny. Potom prisypeme cukor a želírovací prípravok a všetko ešte spolu povaríme, kým nezískame potrebnú džemovú konzistenciu.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 59 349
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 109
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 683
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 443
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 865
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 155
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 931
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 149
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 92 733
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 051
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 231
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 208
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  8. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 92 733
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 051
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 231
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 208
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  8. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu